Daca Romania nu ia masuri urgente pentru a rezolva problemele care au dus la intreruperea finantarii pentru o serie de programe europene, absorbtia fondurilor puse la dispozitie de Uniunea Europeana va fi serios compromisa, i-a transmis seful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, premierului Victor Ponta, in intalnirea care a avut loc miercuri la Bucuresti.

"I-am cerut primului ministru sa ia masuri imediate pentru a rezolva problemele care au dus la intreruperea platilor pentru anumite programe europene. Daca nu se iau masuri urgente, absorbtia fondurilor europene va fi serios compromisa. Ca principal motor al cresterii, este esential sa existe un impuls major - indiferent de viitoarele alegeri - pentru a implementa masurile critice destinate imbunatatirii capacitatii de absorbtie", se arata intr-un comunicat al Comisiei, dupa intalnirea dintre cei doi oficiali.

Barroso a "insistat" asupra importantei faptului ca numirea noului procuror general si a sefului Departamentului National Anticoruptie "sa fie facute intr-o maniera obiectiva si independenta".

"Acesti doi oameni vor defini reputatia sistemului juridic si trebuie sa aiba un istoric de integritate si profesionalism".

Barroso a caracterizat intalnirea drept "buna si constructiva" si si-a exprimat multumirea pentru faptul ca "multe" dintre solicitarile pe care i le-a formulat lui Victor Ponta la Bruxelles au fost rezolvate.

"Cred ca este in interesul Romaniei ca toate fortele politice sa actioneze cu responsabilitate si retinere, in conditiile in care se apropie alegerile", se mai arata in comunicatul Comisiei.