Profesorii de serviciu vor avea obligatia sa insoteasca persoanele straine care intra in unitatea de invatamant cu diverse probleme, iar poarta trebuie sa fie incuiata pe durata orelor, a declarat, miercuri, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, citata de Mediafax.

"Sa fim seriosi, scoala nu poate fi transformata intr-o cazarma. Nu se poate spune: 'Pe aici nu se trece!'. Scoala trebuie sa fie o institutie in care oamenii invata si cum sa se comporte, iar acest lucru este foarte important", a spus ministrul Educatiei, dupa ce i-a fost adus la cunostinta faptul ca sunt inca unitati de invatamant in care orice persoana straina poate intra fara probleme.

Ecaterina Andronescu a adaugat ca este convinsa ca in scoala trebuie sa fie niste reguli foarte precise.

"Cred ca trebuie sa avem niste reguli foarte precise. De exemplu, eu nu as lasa nicio persoana straina sa se plimbe singura prin scoala. As cere profesorului de serviciu sa insoteasca persoana respectiva acolo unde are treaba. Apoi, la sfarsitul intrevederii, acelasi profesor de serviciu ar conduce spre iesire vizitatorul. Mai mult, in timpul orelor, poarta ar trebui sa ramana inchisa", a precizat ministrul Educatiei.

Andronescu a mai spus ca a recomandat deja inspectoratelor sa ia aceste masuri.

"La asta lucram. Am cerut deja, dupa evenimentele din ultimele saptamani, ca scolile sa includa aceste prevederi in regulamentele proprii. Ne-am adaptat din mers. Incercam, impreuna cu Ministerul Administratiei si Internelor, sa gasim cele mai bune solutii pentru stoparea violentei in scoala si in afara", a declarat ministrul Educatiei, dupa deschiderea primei editii a Polifest, eveniment care are loc in perioada 17-19 octombrie, la Universitatea Politehnica din Bucuresti.

Ministrul Educatiei declara recent ca agresivitatea pe care elevii o manifesta este dincolo de institutia numita scoala si ca poate ar trebui introduse in scoala "lectii de educatie, de toleranta, de solidaritate cu colegii".

"Cred ca trebuie sa luam masuri generale, sunt mai degraba masuri educative. Pe de o parte, vom intari pedepsele si le vom aspri pentru elevii care se poarta intr-o asemenea maniera in scoala si va trebui sa gasim niste scoli care sa-i reformeze si sa-i readuca la situatii normale, trebuie sa intarim si relatia cu parintii si sa incercam sa sensibilizam si alte structuri din societate, cum ar fi ONG-urile", spunea Ecaterina Andronescu.

Ministrul Educatiei adauga ca este ingrijorata "pana dincolo de limita normalului" de acest fenomen si aprecia ca va trebui sa discute cu colegii sai din Ministerul Administratiei si Internelor pentru a vedea ce masuri mai pot fi luate pentru cresterea gradului de securitate in scoli.

Ecaterina Andronescu a facut aceste declaratii dupa ce un elev in clasa a IX-a la Liceul Tehnologic "Nicolae Balcescu" din Voluntari a fost injunghiat in picior, luni, in apropierea scolii, in urma unui conflict avut cu trei tineri, din cauza unei fete.

In urma acestui incident, seful Politiei Romane, Petre Toba, a dispus un control in Voluntari, fiind verificat modul de implementare al dispozitiilor cuprinse in Planul de masuri privind asigurarea climatului de siguranta publica in incinta si zona adiacenta unitatilor de invatamant preuniversitar, in anul scolar 2012 - 2013.

Un alt incident a avut loc in noaptea de 28 spre 29 septembrie, cand un elev bucurestean in varsta de 16 ani a fost injunghiat mortal, in cartierul Ferentari, de catre prietenul sau, in varsta de 17 ani. Acesta l-ar fi injunghiat in inima din greseala, in timpul unei altercatii spontane pornite de la o gluma, potrivit unor surse judiciare.

In 8 octombrie, o femeie a intrat intr-un colegiu tehnic din Sectorul 4 si a batut-o pe colega fiicei sale in sala de clasa, intrucat ii agresase copilul la ora de sport, eleva batuta ajungand in spital.

In 4 octombrie, un elev de 18 ani de la Liceul Teoretic din localitatea Olteni (Teleorman) a ajuns la spital in stare grava dupa ce a fost lovit cu un cutit de catre un coleg de clasa, in timpul unei pauze, anchetatorii afirmand ca atacatorul, in varsta de 17 ani, este cunoscut cu afectiuni psihice.

In 25 septembrie, un elev in clasa a VII-a la Scoala Generala din localitatea hunedoreana Branisca a fost ranit de catre un coleg de clasa, care l-a injunghiat cu un cutit, in timpul cursurilor. Reprezentantii Protectiei Copilului Hunedoara cerusera mutarea elevului care si-a injunghiat colegul la un centru special, la dosarul lui existand acte medicale care atesta diagnosticul de schizofrenie, dar mama baiatului a castigat un proces in acest sens, asumandu-si un program terapeutic.

Tot in 25 septembrie, un elev in clasa a XII-a de la Grupul Scolar din comuna ieseana Lungani a fost batut crunt de mai multi colegi, dar si de persoane din afara liceului, adolescentul ajungand la spital cu mana rupta si cu afectiuni la coloana.