Viorel Hrebenciuc, Mihai Unghianu si Dan Fruntelata au castigat procesul de pe rolul Tribunalului Bucuresti prin care li se solicita sa despagubeasca Secretariatului General al Guvernului (SGG) cu peste cinci milioane dolari, suma echivalenta cu cea solicitata SGG-ului de BCR ca despagubire pentru contractul incheiat in 1995 privind editarea albumului "Eterna si Fascinanta Romanie", informeaza Mediafax.

UPDATE BCR precizeaza ca litigiul a fost deschis intre Bancorex si Secretariatul General al Guvernului si ca nu este implicata in vreun proces impotriva lui Viorel Hrebenciuc, lui Mihai Unghianu si lui Dan Fruntelata.

Tribunalul Bucuresti a respins ca neintemeiata cererea principala a BCR, de restituire a celor 5,79 milioane dolari si, pe cale de consecinta, a apreciat ca a ramas fara obiect solicitarea SGG ca acesti bani sa fie restituiti de catre Hrebenciuc, Unghianu si Fruntelata. Surse oficiale citate au declarat pentru Mediafax ca dosarul a fost solutionat luni de catre instanta, aceasta fiind prima faza procesuala.

In martie 1995, intre Departamentul de Informatii Publice al Guvernului, reprezentat atunci de catre Viorel Hrebenciuc, in calitate de secretar general al Guvernului, Mihai Unghianu, secretar general adjunct al Guvernului, si Nicolae Dan Fruntelata, secretar de stat al Informatiei Publice, si firma franceza Groupe Saintonge Edition, controlata de omul de afaceri Adrian Costea, cu cetatenie romana si franceza, a fost semnat un contract pentru editarea unui album foto despre Romania, denumit "Eterna si Fascinanta Romanie", care sa fie distribuit in 144 tari cu scopul atragerii investitorilor straini. Contractul a fost sponsorizat de fosta Banca Romana de Comert Exterior-Bancorex, cu 5,79 milioane de dolari, relateaza agentia de presa.

Cazul a fost investigat de catre procurori, cu acuzatia spalarii de bani, care au aratat ca, dupa incheierea contractului de sponsorizare, firma franceza a primit in contul unei banci straine, in avans, suma de 1,5 milioane de dolari, dar ca din comanda de 97.000 exemplare nu au fost livrate decat 4.200 bucati.

In 1999, Parchetul Curtii Supreme de Justitie l-a retinut pe Razvan Temesan, fostul director Bancorex, sub acuzatia de abuz in serviciu, si a inceput urmarirea penala a lui Viorel Hrebenciuc, Mihai Unghianu si Nicolae Dan Fruntelata, pentru abuz in serviciu si luare de mita. Temesan a fost eliberat in ianuarie 2000, iar Hrebenciuc, Unghianu si Fruntelata au fost scosi de sub urmarire penala in decembrie 2000.

In acelasi timp, in februarie 1998, Bancorex a formulat o cerere de chemare in judecata a Secretariatului General al Guvernului, prin care a solicitat instantei sa constate nulitatea absoluta a contractului de sponsorizare. Au fost parcurse toate etapele procesuale, iar Inalta Curte de Casatie si Justitie a solutionat litigiul irevocabil in favoarea Bancii Comerciale Romane (care a preluat prin fuziune Bancorex), in sensul constatarii nulitatii absolute a acestui contract de sponsorizare.

In aceste conditii, BCR a solicitat in instanta ca suma de 5,79 milioane dolari sa fie restituita, iar SGG i-a chemat in garantie pe Viorel Hrebenciuc, Mihai Unghianu si Dan Fruntelata, astfel incat acestia sa fie obligati sa despagubeasca Secretariatul General al Guvernului pentru prejudiciul suferit, in echivalent cu suma solicitata de BCR.

Solutia instantei a fost insa de respingere a cererii principale ca neintemeiata si, pe cale de consecinta, de respingere a cererii de chemare in garantie, ca ramasa fara obiect, informeaza Mediafax.