Politistii bucuresteni au deschis un dosar penal pentru amenintare si cauta patru persoane care, miercuri, l-ar fi injurat pe o strada din centrul Bucurestiului pe presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, Csaba Asztalos, informeaza surse oficiale din Politia Capitalei, citate de Mediafax.

Csaba AsztalosFoto: AGERPRES

Conform surselor citate, Csaba Asztalos s-a prezentat, vineri, la sediul Politiei Capitalei si a depus o plangere in care a declarat ca miercuri, 10 octombrie, in timp ce mergea pe Bulevardul Dacia, a auzit cum membrii unui grup de patru persoane, aflat la distanta, in spatele lui, l-au injurat si i-au adresat cuvinte jignitoare legate de apartenenta sa etnica.

Asztalos a mentionat in plangere faptul ca nu a retinut figura niciunuia dintre presupusii agresori. Ca urmare a plangerii depuse de presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), politistii au deschis un dosar penal pentru amenintare si incearca sa-i identifice pe cei care l-ar fi agresat verbal pe Csaba Asztalos.

Presedintele CNCD, Csaba Asztalos, a precizat sambata ca a depus la Politia Capitalei, vineri la pranz, o plangere referitoare la incidentul produs miercuri in Capitala si semnalat intr-o scrisoare trimisa premierului de catre un grup de ONG-uri.

"Initial, nu am vrut sa depun plangere, insa, la insistentele prietenilor, am facut acest demers", a mai spus Asztalos.

Anterior, reprezentantii Politiei Capitalei au precizat, pentru Mediafax, ca presedintele Consiliului National de Combatere a Discriminarii CNCD), Csaba Asztalos, nu depusese, pana vineri, la ora 16.00, vreo plangere legata de faptul ca ar fi fost atacat pe strada de patru persoane.

Un grup de ONG-uri i-a semnalat, sambata, premierului Victor Ponta, printr-o scrisoare deschisa, ca presedintele CNCD, Csaba Asztalos, a fost "atacat stradal", miercuri, in centrul Capitalei, de patru persoane, semnatarii cerand garantarea integritatii fizice a acestuia si inceperea unei anchete.

In afara precizarii legate de plangere, Asztalos a spus ca nu doreste sa faca nicio declaratie referitoare la incidentul mentionat in scrisoarea ONG-urilor.

Semantarii scrisorii trimise lui Ponta sunt Centrul Euroregional pentru Initiative Publice - ECPI, Institutul pentru Politici Publice - IPP, Fundatia ACCEPT, Media Monitoring Agency/Agentia de Monitorizare a Presei, Roma Education Fund, Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului - MCA, Centrul Parteneriat pentru Egalitate - CPE.

Organizatiile semnatare, care precizeaza ca sunt membre ale Coalitiei Antidiscriminare din Romania, isi exprima in scrisoare "profunda ingrijorare cu privire la atacurile mediatice indreptate impotriva institutiei Consiliului National de Combatere a Discriminarii (CNCD) respectiv a celor psihologice si fizice dar si mediatice" la adresa presedintelui acestei institutii, Csaba Asztalos.

"Miercuri, 10 octombrie, presedintele CNCD a fost atacat stradal, in centrul Capitalei, de un grup format din patru persoane. Acest atac a avut loc la doar cateva zile dupa exprimarea unor pozitii publice ale institutiei pe care o reprezinta domnul Csaba Asztalos privitor la derapajele rasiste inregistrate la nivelul clubului de fotbal Steaua. Consideram acest atac drept inacceptabil si cu serioase efecte negative asupra institutiilor ce protejeaza drepturile omului in Romania, avand in vedere ca, cel mai probabil, motivatia care a stat la baza comiterii acestuia se afla in directa legatura cu mandatul, rolul si hotararile luate de Colegiul Director al CNCD", relateaza semnatarii.

Potrivit acestora, istoria atacurilor mediatice asupra institutiei mandatate sa previna si sa combata discriminarea in Romania este indelungata.

"Reprezentanti ai Colegiului Director al CNCD au fost constant interpelati si intimidati in timp ce acestia gestionau cazurile unor politicieni, ministri in exercitiu inclusiv Presedinte de Stat, reprezentanti ai cluburilor de fotbal din Romania ce erau acuzati de discriminare. Acest tip de interventii inacceptabile asupra unei institutii publice autonome au condus, gradual, la crearea de mentalitati si atitudini ostile atat impotriva legislatiei, cat si a celor mandatati sa puna legea antidiscriminare in aplicare si au facut posibil atacul fizic asupra Presedintelui CNCD, in plin spatiu public", se arata in scrisoare.

Semnatarii precizeaza ca in prealabil, clubul Steaua fusese sanctionat pentru acte de discriminare, pe baza legislatiei existente, CNCD anuntand public anchetarea, in parteneriat cu UEFA, a incidentelor repetate de tip rasist.

"In 9 octombrie, finantatorul Clubului Steaua, domnul George Becali, l-a desemnat si incriminat public pe domnul Asztalos, pe mai multe canale media, ca fiind "nebunul acela de la Consiliul National de la Combaterea Discriminarii care instrumenteaza cazuri de discriminare si rasism pentru a prejudicia clubul Steaua". In aceasi perioada, presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, l-a acuzat public pe reprezentantul CNCD de invrajbirea romanilor impotriva maghiarilor, cerand sanctionarea acestuia. "Solicitam Guvernului Romaniei sa contribuie la punerea in aplicare a Declaration on Human Rights Defenders adoptata la 9 decembrie 1998 de Adunarea Generala a Natiunilor Unite astfel permitand protectia impotriva violentei, amenintarilor, retalierilor si intimidarilor pe criteriul urii rasiale, etnice ori pe orice alt criteriu similar in cazul exercitiului legitim al unui demnitar de stat specializat", se arata in scrisoare.

Semnatarii cer "condamnarea publica neintarziata a actului de intimidare si violenta comis asupra reprezentantului Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, demnitar cu rang de Ministru Secretar de Stat", "luarea de masuri de garantare a integritatii fizice a Presedintelui CNCD si, in caz de nevoie, a celorlalti membri ai Colegiului Director, pentru a-si putea desfasura mandatul profesional fara ingerinte, presiuni, hartuire sau vatamare", "demarerea unei investigatii, prin intermediului autoritatii competente de resort, care sa permita identificarea si aducerea in fata justitiei a agresorilor si grupului din care acestia fac parte", "pregatirea autoritatilor insarcinate cu asigurarea ordinii publice si sigurantei cetateanului pentru intelegerea si aplicarea adecvata a legislatiei privind infractiunile motivate de ura din Romania".

Finantatorul FC Steaua, Gigi Becali, a afirmat, miercuri, intr-o emisiune televizata, ca presedintele CNCD ar trebui sa fie rom, pentru ca actualul conducator al CNCD, Asztalos Csaba Ferenc, este impotriva romanilor.

Patronul stelist a reafirmat faptul ca nu va plati nicio amenda pe care o va primi de la CNCD, mentionand ca este sigur ca nu va pati nimic. "El iese ca sa aiba expunere, dar are si un fel de dusmanie impotriva mea, pentru ca am spus ca ne batem cu ungurii, ne da amenzi cu dusmanie. Toate amenzile lui Asztalos le arunc direct in wc, nu la gunoi, ci direct in wc. Nici nu le platesc si nu se intampla nimic. Asztalos e un nimic si arunc toate amenzile la wc. Este un nimic daca da amenzi de nebun", a precizat el.

Presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, a declarat, marti, ca va propune Guvernului sa-l schimbe imediat pe Asztalos Csaba Ferenc din functia de presedinte al Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), pentru ca vede manifestari discriminatorii in fotbalul romanesc, desi, in opinia sefului LPF, acestea nu exista.