Premierul roman Victor Ponta a venit la putere in Romania in luna mai, alimentand sperantele ca politicianul de 40 de ani cu aspect copilaros - cel mai tanar prim ministru din Uniunea Europeana - ar putea aduce schimbarea de generatie intr-o tara care a luptat pentru a depasi una dintre cele mai grele mosteniri comuniste din fostul bloc sovietic. Politica romaneasca a fost insa foarte rar atat de otravitoare ca in aceasta perioada. Dupa tentativa esuata a lui Ponta de a il suspenda pe presedintele Traian Basescu in luna iulie, cei doi politicieni cu greu pot sta in aceeasi camera. Ei sunt blocati acum intr-o coabitare incomoda pana la alegerile din decembrie, iar votul de atunci, spun analistii, ar putea fi neconcludent, scrie New York Times.

Evolutiile din aceasta tara cu 22 de milioane de locuitori au ingrijorat SUA si Europa in legatura cu stabilitatea politica si amenintarile la adresa institutiilor democratice, care se intensifica in fostul bloc comunist, comenteaza jurnalistii americani.

New York Times subliniaza ca, in luna august, ingrijorarile diplomatilor occidentali in privinta Romaniei s-au accentuat atat de mult, incat Washington-ul l-a trimis la Bucuresti pe Philip Gordon, adjunctul secretarului de stat al SUA, Hillary Clinton, care s-a intalnit cu ambii politicieni si a atras atentia ca Romania trebuie sa mearga pe drumul statului de drept.

Jurnalistii americani trec in revista si ingrijorarile si avertismentele unor oficiali europeni precum Angela Merkel si José Manuel Barroso, dar si derapajele de la democratie din alte tari ale Europei de Est, precum Ungaria sau Cehia - unde unii ministri au fost tarati in scandaluri de coruptie.

New York Times comenteaza ca tumultul politic are putine sanse de a lua sfarsit in curand, in conditiile in care coalitia de stanga condusa de Victor Ponta se asteapta la un rezultat bun la alegerile din luna decembrie, insa este putin probabil sa obtina o majoritate clara in viitorul Parlament. In plus, in timp ce performantele primului ministru sunt discutabile, alegatorii sunt dezamagiti si de partidul de dreapta al presedintelui Basescu - asociat cu masurile nepopulare de austeritate.

Concluzia de final a New York Times: in aceste conditii, in randul romanilor s-a instalat un sentiment adanc de dezamagire in ceea ce priveste tanara lor democratie si liderii politici.