Intr-o reactie la articolul HotNews „Ministerul de Finante baga in sperieti cel mai mare spital de copii din tara”, Ministerul de Finante precizeaza printr-un comunicat ca „acumularea de arierate in sistemul de sanatate publica produce blocaje financiare in lant”. Aceasta situatie permanentizata, se mai mentioneaza in comunicat, „se reflecta in deteriorarea calitatii asistentei medicale”. Rectificarea bugetara de peste 2 saptamani „va avea in vedere si necesitatile de finantare suplimentare ale spitalelor”.

Aici puteti citi articolul publicat de HotNews.ro.

Redam in continuare intregul comunicat al Ministerului de Finante:

"Referitor la articolul "Ministerul de Finante baga in sperieti cel mai mare spital de copii din tara", publicat de catre Agentia de presa Hotnews, Ministerul finantelor publice face urmatoarele precizari:

Acumularea de arierate in sistemul de sanatate publica produce blocaje financiare in lant atat la nivelul institutiilor publice din domeniul sanatatii cat si la nivelul agentilor economici care furnizeaza bunuri si servicii acestor institutii.

Permanentizarea acestei situatii se reflecta in primul rand in deteriorarea calitatii asistentei medicale acordate pacientului. Astfel, toti factorii implicati in sectorul de sanatate recunosc ca este necesar un efort suplimentar pentru imbunatatirea managementului in scopul platii datoriilor acumulate si gasirea unor noi modalitati de prevenire a acumularii de noi arierate.

Luand in considerare opiniile si recomandarile Comisiei Europene, Fondului Monetar International si Bancii Mondiale referitoare la intarirea disciplinei financiare la nivelul autoritatilor administratiei publice centrale si necesitatea reducerii volumului de plati restante si de arierate inregistrate de acestea, precum si prevederile Directivei nr.7/2011 a Parlamentului European si a Consiliului Uniunii Europene privind combaterea intarzierii in efectuarea platilor in tranzactiile comerciale, care trebuie transpuse in legislatia nationala pana in luna martie 2013, prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.47/2012 a fost completata Legea nr.500/2002 privind finantele publice cu prevederi referitoare la platile restante.

Mentionam ca prevederile care au completat Legea nr.500/2002 privind finantele publice au fost introduse in Legea nr.273/2006 privind finantele publice locale inca din anul 2010 si, pana in prezent, nu au fost probleme in functionarea institutiilor de interes local.

Prin introducerea acestor prevederi consideram ca s-a creat un cadru unitar de reglementare pentru toate institutiile publice.

In sistemul de sanatate, datorita faptului ca la inceputul anului s-au stabilit alocari bugetare pentru spitale care ulterior s-au dovedit ca acopereau numai 10 luni calendaristice din necesarul de cheltuieli, Ministerul Sanatatii impreuna cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate analizeaza in prezent situatia fiecarui spital in parte. Pe baza acestei analize, care va lua in calcul numarul de internari efectiv realizat pana la inceputul lunii octombrie si estimarea numarului de cazuri pana la finele anului, casele de asigurari de sanatate vor incheia contracte suplimentare pentru asigurarea sumelor necesare decontarii serviciilor medicale spitalicesti.

De asemenea, in circa 2 saptamani, se va elabora si aproba rectificarea bugetului de stat si a bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, care va avea in vedere si necesitatile de finantare suplimentare ale spitalelor.

Fata de cele mentionate nu se justifica afirmatia ca Ministerul Finantelor Publice baga in sperieti spitalele publice, ci dimpotriva, promoveaza politici finanicar-bugetare de insanatosire a mediului economic atat in sectorul public cat si in sectorul privat, in concordanta cu reglementarile europene."