Peste 15 persoane, printre care si mai multi medici ai Spitalului Fundeni din Capitala, sunt audiate, vineri, la sediul Politiei Capitalei, in dosarul retetelor false, prin care a fost fraudat bugetul CNAS cu aproximativ 1,6 milioane de lei, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare.

Cele 15 persoane vor da declaratii in fata anchetatorilor in dosarul retetelor falsificate, in care procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti au dispus, in cursul lunii octombrie, inceperea urmaririi penale fata de 22 de persoane, medici si farmacisti, pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals intelectual si uz de fals, luare de mita, dare mita si spalare de bani.

Sursele judiciare nu au putut preciza in ce calitate vor fi audiate cele 15 persoane.

In dosarul eliberarii de retete false, in care medici si farmacisti din cadrul aceleiasi retele farmaceutice sunt acuzati ca au fraudat bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) prin compensarea frauduloasa a contravalorii unor retete false si au produs astfel un prejudiciu de aproximativ 1,6 milioane de lei, procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti au emis, marti, ordonante de retinere pentru 13 inculpati, ulterior cerand instantei arestarea a 12 dintre acestia - Wychy-Nessy Prioteasa-Constantinescu, Adriana Liliana Craina, Geta Vecserdi, Mihaela Munteanu, Cristina Daniela Sescu, Gabriel Sescu, Laurentiu-Aurelian Sescu, Maria Mirabela Sescu, Sorin Gelu Patrascu, Mirela Gabriela Mihai, Anca Mihaela Solomon si Claudia Elena Serban.

Tribunalul Bucuresti a decis, miercuri, arestarea preventiva a noua persoane dintre cele retinute in dosarul eliberarii de retete false, in cazul altor trei fiind dispusa interdictie de a parasi localitatea

Surse judiciare au precizat ca printre persoanele retinute sunt mai multi sefi de farmacii din lantul Dona, un medic psihiatru si administratori ai unor firme.

Potrivit procurorilor, medicii si farmacistii din cadrul aceleiasi retele farmaceutice au fraudat bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) prin compensarea frauduloasa a contravalorii unor retete false, producand un prejudiciu de aproximativ 1,6 milioane de lei.

Medicii acuzati ca falsificau retete prescriau tratamente pe numele unor pacienti care nu fusesera consultati, apoi le trimiteau unor farmacisti din cadrul aceleiasi retele farmaceutice, in baza unor intelegeri, care falsificau semnaturile beneficiarilor si le decontau la CNAS, banii fiind spalati prin introducerea intr-un circuit comercial licit.

Farmacia realiza astfel un profit, intrucat primea de la Casa de Asigurari de Sanatate valoarea decontata a medicamentelor, fara ca acestea sa iasa fizic din stoc.

Totodata, farmacistii implicati obtineau un profit personal deoarece, crescand in mod artificial vanzarile, obtineau prime in plus fata de salariu, sustin procurorii.

La randul lor, medicii primeau, de regula la sfarsitul fiecarei luni, sume de bani sau bunuri in valoare de 3%, uneori pana la 5%, din valoarea totala a retetelor false eliberate.

Un alt mod de operare consta in aceea ca medicul prescria retete cu acoperire intr-o situatie reala, in urma consultarii reale a pacientilor.

"Ulterior, in baza unei intelegeri prealabile cu farmacistul si prin incalcarea normelor deontologice privind exercitarea atributiilor de medic, fie determina pacientul sa prezinte reteta la o anumita farmacie, directionandu-l acolo in vederea ridicarii medicamentelor numai din aceasta farmacie, si nu dintr-o farmacie concurenta, fie nu inmana reteta pacientului, ci direct farmacistului, pentru a se asigura ca reteta nu este prezentata in alta parte, iar ulterior dadea medicamentele ridicate din farmacie pacientului", au precizat procurorii.

Si in aceste cazuri, medicii primeau lunar bani sau bunuri in valoare de 3-5% din valoarea totala a retetelor false eliberate.

Peste 4.000 de retete false au fost eliberate de medicii acuzati de coruptie si inselaciune pe numele unor pacienti care nu au fost consultati si nici un au solicitat vreun tratament, unii dintre "beneficiarii" tratamentelor administrate de acestia fiind persoane decedate. Procurorii care instrumenteaza ancheta in cazul eliberarii retetelor false au descoperit ca medicii cercetati in acest caz au intocmit peste 4.000 de astfel de retete, au declarat oficiali din Parchetul Capitalei.

In acest dosar, din luna martie 2012 pana in prezent au fost audiate peste 700 de persoane in numele carora au fost emise retete, au precizat procurorii.