Exclusiv Ministerul de Finante baga in sperieti cel mai mare spital de copii din tara
Scrisoarea, semnata de unul dintre medicii bine-intentionati de la "Grigore Alexandrescu", descria imposibilitatea spitalului de a mai cumpara medicamente si de a-si plati utilitatile. Originea dezastrului: un articol din ordonanta de urgenta 47 din septembrie 2012 introduce o noua reglementare fiscala care afecteaza si spitalele din Romania.
Functionarii din Ministerul de Finante au decis sa fie necrutatori cu datornicii, astfel ca au modificat legea privind finantele publice locale (la articolul 14). Noua prevedere impune ordonatorilor de credite sa mai poata face noi achizitii doar dupa ce isi achita toate datoriile restante inregistrate la finalul lui 2011 si datoriile facute in 2012.
Spitalele din Romania sunt si ele ordonatoare de credite si intra sub obligatia acestui articol. Ce au ignorat birocratii din Ministerul de Finante este faptul ca majoritatea spitalelor de stat din Romania functioneaza pe datorie. Este singura sansa de supravietuire intr-un sistem medical grav subfinantat.
Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu" este si el indatorat pana la ultima suzeta. Chiar directorul spitalului, profesorul Dan Mircea Enescu, nu cunoaste exact suma: "60 miliarde de lei. E ceva cu sase. 60 de miliarde sau 6 miliarde. Ceva de genul asta."
Cifrele sunt relative in sistemul medical romanesc, dar scriptele spun ca, doar in 2010, Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu" a acumulat datorii de aproape 1,3 milioane Euro. O suma la care se adauga si cele acumulate de atunci incoace si pe care directorul spitalului trebuie sa o scoata din piatra seaca daca mai vrea sa cumpere in urmatoarele trei luni medicamente pentru spital fara a incalca legea. Iar directorul Enescu nu vrea sa-si riste libertatea.
Asa ca miercuri, 10 octombrie, directorul a trimis o adresa tuturor sefilor de sectie ai spitalului (vezi foto). In ea se constata "situatia deosebit de dificila" in care se afla Spitalul si se "impune necesitatea" ca resursele materiale si financiare ale spitalului sa fie folosite cat mai "rational, eficient, prudent si echilibrat".
La inceputul anului, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a impus Spitalului de Copii "Grigore Alexandrescu" un contract prin care se platesc cheltuielile de internare pentru 15.000 de cazuri. Asta desi este cunoscut ca media anuala a internarilor la "Grigore Alexandrescu" se apropie de 30.000 de cazuri. Fiind un spital de urgenta, peste 80% dintre copiii internati la "Grigore Alexandrescu" sunt urgente: "Mie nu-mi vin [pacientii] cu programare. Eu ii internez de peste tot: vin cu avionul, cu tractorul si asa mai departe", spune directorul Dan Mircea Enescu.
La inceputul lui octombrie 2012 se inregistrasera deja 21.000 de internari. Cum acopera directorul Enescu diferenta? "Automat raman cu niste bani in urma", spune Dan Mircea Enescu, "dar de obicei pot sa-i rostogolesc, in sensul in care ii plateam din urma in masura in care le venea randul." Cum fac, de altfel, cei mai multi directori de spitale romanesti de stat.
Doar ca acum, prin ordonanta de urgenta 47, Ministerul de Finante a inchis si aceasta ultima portita. Spitalele nu mai pot cumpara nimic pana ce nu-si platesc datoriile. De unde banii? Solutia directorului Enescu se afla in adresa trimisa, miercuri, medicilor pe care-i conduce: "fiecare sef de sectie va aproba cu maxima rigurozitate internarea pacientilor in sectie." Indemn interpretat de unii medici ca fiind o limitare drastica a internarilor. Sarcina destul de dificila intr-un spital de urgenta.
Si astfel a aparut, dupa o zi, scrisoarea prin care se face apel la donatii pentru ca Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu" sa-si poata continua activitatea. "I-am constientizat putin si ei s-au speriat in halul asta", isi indulceste ulterior tonul directorul Dan Mircea Enescu. "Le-am tras atentia doar sa nu mai faca risipa, sa aiba grija, sa faca si ei rost de ceva, ca e spitalul nostru al tuturor."
"Practic, noua nu ne lipseste nimic", continua directorul Enescu, la doar o zi dupa ce scria despre "situatia deosebit de dificila" a spitalului pe care-l conduce. "Ne-am luat toate masurile. I-am constientizat putin si ei s-au speriat", explica Dan Mircea Enescu aparitia scrisorii prin care se solicita donatii.
Situatia este "dificila in sensul ca le-am spus sa nu mai consume cum consuma ca sa pot sa-mi platesc arieratele din spate si sa pot sa ma strang in limita care mi-a fost impusa."
Acea limita impusa de articolul din ordonanta de urgenta 47, ticluit intr-unul dintre birourile Ministerului de Finante. Acolo unde, de ani de zile, se face bugetul sanatatii romanesti: cel mai mic buget alocat pentru sanatate intr-o tara europeana.
Nota pentru cititori: In Romania, tratamentul copiilor este gratuit prin lege. Daca a trebuit sa platiti intr-un spital de stat medicamentele si tratamentul pentru copilul dumneavoastra, folositi formularul de comentarii pentru a ne spune povestea voastra si HotNews.ro o va publica.

În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
Înapoi la „dreptul forței”. Rusia și China pariază riscant pe declinul și neputința Americii de a le înfrunta
INTERVIU Pentru noi, roboții sunt soluții la probleme. Am învățat cum să primim un refuz și cum să câștigăm încrederea celor care investesc în noi / Doi elevi, despre pasiunea lor
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”
Aici sunt banii Dvs. Platim ca sa avem cine sa ne omoare mai tarziu.
de cateva luni , chiar daca nu prea avem datorii primim medicamente si materiale sanitare cu taraita, in conditiile in care deservim o zona de peste 1 milion de oameni si in septembrie aveam ca numar de prezentari la urgenta cati am avut pe tot anul trecut
se consuma mult cu neasiguratii , cu cazurile sociale e adevarat dar si cu comoditatea pacientilor care sunteaza medicul de familie sau policlinicile sau care stau pana crapa in loc sa vina de la debutul semnelor de boala cand ar scapa cu tratament usor si ieftin pentru cateva zile.
nu vad bine sistemul sanitar.nu cred ca voi vedea medici in strada dar ei deja protesteaza tacut prin plecarea din tara. au plecat cam 10-15% pana acum.asa ca ultimul stinge lumina
Nici un dispensar amarat de cartier nu i-as incredinta.
Sa se duca nene sa trateze copiii, daca e doctor, si sa lase locul unuia de meserie, responsabil, care are idee despre cum se castiga, cum se cheltuie si mai ales cum se economiseste banul.
Dacă-i vreunul bun manager, e demult într-o firmă particulară, nu stă în foamea aia de la stat.
Asigurarea de sanatate este o ASIGURARE ! Ai cotizat 20-30 de ani, ai parte de asistenta medicala intr-un cuantum mai mare decat ala care a a cotizat 6 luni.
"Vor gasi tot felul de chichite ca sa nu plateasca pentru medicamente scumpe, analize scumpe sau operatii scumpe" - tu ce vrei, sa ti se faca CATscan de fiecare data cand te doare capul ?
faceti o mare confuzie intre medicii din spitale si medicii de familie (emitentii retetelor compensate). In plus spitalele de urgenta sunt ceva special, bucurati-va ca mai lucreaza medici acolo, este ingrozitor ce poti vedea. Pe langa puradei...
E absolut stupefianta afirmatia, ce naiba cauta asta acolo daca nu stie situatia financiara exacta a institutiei pe care o conduce?
De spitale nu aveam nevoie, mergem la popa sa descante si se vindeca cancerul, infectiile etc instant!
Nu te supara. Te inteleg Tudorele - fiecare da vina, dupa "facultati" vorba lui Moromete, pe ce ii vine in cap prima data. Si cu cat capul e mai sec, cu atat singura raspunzatoare de haosul din tara e Biserica si Dumnezeu.
http://dg-gouvernance.hug-ge.ch/organisation_gouvernance/qu_est_ce_que_cest.html
Restul este de bla - bla a la ponta !!!
In 2009 la referendum am votat reducerea numarului de parlamentari laa max.300 si ca sa existe o singura camera legislativa.De ce domnilor parlamentari nu respectati vointa poporului.Un grup de impostori cocotati in fruntea celor doua camere si in fruntea partidelor parlamentare uita de popor si de copii tarii.Ponta ,Antonescu, si ceilalti sefi de partide sa faca bine sa aplice de urgenta cele votate de popor si vom avea si democratie si bani pentru spitalele pentru copii.Nu faceti acest lucru in timp util pana la alegeri .Democratia va fi mai eficienta cu mai putini chiulangii gen Antonescu si altii.La actualele alegeri nu vom vota candidatii partidelor de la putere .Ne vom mobiliza intreaga tara si vom face ordine in Romania daca voi nu vreti sa tineti cu poporul roman.
Nu e decizia medicului sa ia viata unui om chiar daca e in moarte clinica.
Aaaa...intelegi ?! Aaaa... nu!?!! Aaaa....bate-ti un cui in dovleac!
Aaaa... capisci?
Aaaa...nu? Mai citeste odata Legea sanatatii!
Medicii cu care am interactionat nu stiu ce e aceea omenie! si bani daca iau,tot rastit vorbesc.nu explica,sunt cu capsa pusa mereu! trateaza cu superficialiate incat si o banala raceala devine un caz prea greu pt ei! felicitarile mele medicilor chirurgi care merita toata apreciera noastra! restul personalului lasa de dorit.nu am asteptat pt o urgenta,am avut o programare la o doctorita cunoscuta in spital,ne a lasat sa asteptam ca pe prosti pe hol o ora,apoi in sala de consultatii inca o ora,in ideea in care am un bebelus de 9luni cu o tuse care nu a trecut cu tratamentul prescris de dansa...de 3 saptatamani se chinuie copilasul,asteptam sa l consulte 10minute.atat...
Sa vedeti atunci arierate si subfinantare in sistemul sanitar.
Mie mi se pare ca un sistem de asigurari de sanatate trebuie sa opereze non-profit. Prin definitie, daca firmele de asigurari opereaza pentru profit, ele nu opereaza in interesul asiguratului, ci al firmei, si in defavoarea asiguratilor. Ele sunt doar un alt tip de institutii financiare, ca si bancile.