Ministrul Afacerilor Externe Titus Corlatean a fost primit, joi, de regele Abdullah al II-lea al Iordaniei ocazie cu care a exprimat solidaritatea tarii noastre cu Regatul Hasemit in promovarea unei politici a "granitelor deschise" si a comunicat decizia Romaniei de a acorda guvernului de la Amman un sprijin umanitar financiar din bugetul de asistenta pentru dezvoltare, in valoare de 130.000 de dolari.

Potrivit unui comunicat MAE transmis joi si citat de Agerpres, interlocutorii au evocat, intr-o atmosfera deschisa si cordiala, cooperarea excelenta la nivel bilateral si au reliefat interesul sincer de dinamizare a dialogului politic romano-iordanian.

Ministrul Titus Corlatean a remarcat rolul si viziunea suveranului hasemit in promovarea reformelor democratice in Regat, inclusiv in sfera constitutionala, datorita carora Iordania este, in prezent, un model de stabilitate in regiune. A fost subliniata necesitatea valorificarii consistentei relatiilor politice pentru redefinirea, de o maniera pragmatica, a componentei economice a raporturilor bilaterale, inclusiv din perspectiva cooperarii la nivel regional in calitatea Romaniei de membra a Uniunii Europene si cea a Regatului Hasemit al Iordaniei de partener privilegiat in relatiile cu UE.

Pornind de la complementaritatea economiilor din Romania si Iordania, seful diplomatiei romane a propus initierea de proiecte comune pe terte piete in regiune, in domenii precum agricultura, constructii, infrastructura de transport, energie. A avansat, de asemenea, propunerea dezvoltarii unei cooperari intre Portul Constanta si Portul Aqaba, idee care a fost salutata cu receptivitate de suveranul hasemit.

Ministrul Afacerilor Externe a subliniat importanta amplificarii cooperarii culturale si stiintifice dintre cele doua state si a multumit pentru implicarea Familiei Regale in sprijinirea si oferirea patronajului unor importante actiuni bilaterale din aceste domenii, cum au fost cele trei editii ale Conferintei medicale romano-iordaniene.

In acest context, demnitarul roman a evidentiat rolul catalizator al comunitatii romanesti din Iordania si al celor peste 12.000 de cetateni iordanieni absolventi de studii in Romania pentru soliditatea si durabilitatea relatiilor bilaterale.

Cele doua parti au avut un schimb amplu de vederi cu privire la evolutiile regionale si problemele internationale de interes major, implicatiile crizei siriene in regiune, rolul activ al Iordaniei si eforturile depuse pentru facilitarea reluarii negocierilor din cadrul Procesului de Pace in Orientul Mijlociu.

Totodata, diplomatul roman a transmis multumiri pentru disponibilitatea autoritatilor iordaniene de a oferi sprijin Romaniei in actiunile de repatriere a cetatenilor romani care se refugiaza din Siria prin Iordania.