Prefectura Covasna a actionat in judecata Primaria Ozun pentru arborarea ilegala a steagului secuiesc pe sediul institutiei. Demersul a starnit reactii din partea conducerii UDMR Sfantu Gheorghe, care considera ca, prin atitudinea sa, prefectul Codrin Munteanu jigneste comunitatea maghiara si incita la ura interetnica, relateaza Agerpres.

Presedintele UDMR Sfantu Gheorghe, Antal Arpad s-a aratat nemultumit ca in plangerea adresata instantei prefectul foloseste litere mici cand se refera la "Tinutul secuiesc", dar si de faptul ca si-a permis sa compare drapelul secuiesc cu steagul unui club de fotbal sau al unui producator de autoturisme. Drept urmare, Antal Arpad i-a cerut joi prefectului Codrin Munteanu sa ceara scuze comunitatii maghiare pentru jignirile aduse, mentionand ca in caz contrar reprezentantii acesteia vor cere premierului Victor Ponta sa ia masurile care se impun.

"Prefectul judetului Covasna jigneste aproape zilnic pe cei din a caror impozite traieste si primeste salariu (...) Eu cred ca ceea ce face acest prefect nu este altceva decat o incitare la ura interetnica si la conflict interetnic si il somez sa isi ceara scuze de la secui pentru ceea ce a scris in aceasta plangere. Nu pot sa accept ca el sa jigneasca 600.000 de cetateni ai acestei tari si am convingerea ca nu este in interesul Guvernului Ponta de a tolera asa ceva si de a sprijini un om care nu face altceva decat sa incite la ura interetnica", a spus Antal Arpad, care e si primar al municipiului Sfantu Gheorghe.

In urma acestor declaratii facute in cadrul unei conferinte de presa, prefectul Codrin Munteanu a transmis presei un comunicat in care arata ca, potrivit prevederilor legale, la sediul primariilor se arboreaza exclusiv simboluri legal aprobate, respectiv doua drapele ale Romaniei care incadreaza stema statului roman si stema unitatii administrativ teritoriale (daca aceasta a fost aprobata legal), precum si drapelul Uniunii Europene.

"Respingem orice declaratie menita ca sub spectrul amenintarii si prin intimidare sa determine Institutia Prefectului sa renunte la exercitarea atributiilor care o definesc ori menite sa atraga Institutia Prefectului judetul Covasna in logicile politice ale campaniei electorale. In speta, orice argument pe marginea acestui proces trebuie sa fie de natura juridica si sa fie prezentat in fata instantei de judecata (...) Subliniem ca nu vom da curs unor astfel de provocari, mentinandu-ne pozitiile publice si activitatea intr-un cadru riguros, sobru si profesional, in deplina concordanta cu prevederile legale si constitutionale din Romania", se arata in comunicatul Prefecturii, in care se mai mentioneaza ca procedura de inlaturare a drapelului secuiesc de pe Primaria Ozun a fost demarata la sesizarea unui cetatean din Sfantu Gheorghe, Dan Tanasa, care traieste in Spania.