Agentia Antidrog Americana (DEA) a acordat Politiei Romane 300.000 de dolari, iar Ministerului Justitiei (MJ) 100.000 de dolari, banii fiind confiscati de la gruparea mafiota "Fanchini", care actiona la nivel mondial si care a fost destructurata cu ajutorul politistilor si procurorilor romani, informeaza Mediafax.

Banii au fost acordati Structurii Antidrog a Politiei Romane si Oficiului National de Prevenire a Criminalitatii si Cooperare pentru Recuperarea Creantelor provenite din Infractiuni din Ministerul Justitiei, dupa ce au fost retrasi de autoritatile americane din conturile membrilor unei grupari mafiote extrem de periculoase, potrivit Politiei Romane.

Gruparea, cunoscuta sub numele Fanchini, era specializata in trafic de droguri si tigari de contrabanda si a fost anihilata cu ajutorul ofiterilor romani din cadrul Directiei Generale de Combatere a Crimei Organizata si al procurorilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).

Seful Politiei Romane, chestorul principal Petre Toba, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca este vorba despre o ancheta care s-a derulat in perioada 2007-2008 si care a pornit de la identificarea unui cetatean roman din gruparea Fanchini - care actiona la nivel mondial si care se ocupa de infractiuni din sfera criminalitatii organizate. Dupa implicarea anchetatorilor de la Bucuresti, au fost arestati, in tara nostra, 15 romani implicati in trafic cu tigari contrafacute, in timp ce in SUA a fost anihilat restul grupului.

"Vom folosi cei 300.000 de dolari care au revenit Inspectoratului General al Politiei pentru a achizitiona autoturisme pentru structurile de combatere a criminalitatii organizate", a precizat Toba.

Dupa interventia DEA pe teritoriul SUA, din conturile mafiotilor au fost confiscati aproximativ doua milioane de euro.

La conferinta de presa de joi au participat si ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, chestorul principal de politie Ioan-Nicolae Cabulea, secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, ambasadorul SUA, in Romania, Mark Gitenstein, si directorul regional DEA, Mark Destito.

"Vreau sa subliniez increderea reciproca intre institutiile celor doua state si, ca reprezentant al Ministerului Administratiei si Internelor va felicit si totodata reafirm sustinerea neconditionata a conducerii M.A.I. in lupta impotriva fenomenului transfrontalier de criminalitate organizata", a afirmat secretarul stat.

La randul sau, ambasadorul SUA a apreciat curajul si profesionalismul ofiterilor romani implicati intr-un caz atat de complex si a asigurat de intreaga disponibilitate a partenerilor americani in combaterea grupurilor infractionale ce actioneaza la nivel mondial.

Mona Pivniceru: Romania are un cadru juridic complet ce permite ca rezultatul infractiunilor sa se reintoarca in bugetul de stat

Romania are un cadru juridic complet, ce permite ca rezultatul infractiunilor sa se reintoarca in bugetul de stat, a afirmat joi, in cadrul conferintei de presa, ministrul Justitiei, Mona Pivniceru.

"Cu sau fara aceasta partajare a rezultatelor confiscarii, la nivel legislativ, pe langa confiscarea traditionala din dreptul roman, s-a mai incriminat confiscarea extinsa, s-a reglementat posibilitatea de valorificare a bunurilor in cursul desfasurarii procedurilor judiciare si prin urmare putem aprecia ca avem un cadru juridic complet, care sa permita ca rezultatul infractiunilor sa se reintoarca in patrimoniul firesc, in bugetul de stat sau, ca o sanctiune complementara, pentru preintampinarea savarsirii de infractiuni", a declarat Pivniceru, potrivit Agerpres.

Ministrul a spus ca starpirea criminalitatii organizate constituie si un obiectiv al Strategiei Nationale Anticoruptie, lansata de Ministerul Justitiei.

"Vom trece cu aceasta strategie in etapa a doua, cea de supraveghere a administrarii bunurilor sechestrate si de monitorizare si valorificare a ordinului dat de judecator in materie de confiscare", a afirmat ministrul Justitiei.

Potrivit Monei Pivniceru, Departamentul de Justitie al SUA si Ambasada SUA la Bucuresti au oferit asistenta Romaniei, prin MJ, in 2010 si 2011, in vederea infiintarii si operationalizarii unei structuri cu atributii in materie de schimb de date si informatii in proceduri judiciare penale.

Mona Pivniceru a precizat ca programul a avut si extensii in domeniul pregatirii profesionale din structurile de politie, parchete, instante, dar ca structura ca atare a fost infiintata printr-o hotarare de guvern din 2011.

"In consecinta, colaborarea cu partenerul american a dat roade, a generat o institutie care are in obiectul de activitate diseminarea rapida a informatiilor intre politie, parchet, instanta si alte organisme similare dintre statele membre ale spatiului european si nu numai si prin urmare periplul penal, criminalitatea organizata pot fi astfel infrante prin masurile de confiscare in toata gama lor, asa cum au fost reglementate in legislatia penala", a adaugat Pivniceru.