As dori ca toate acele momente care au fost mai sensibile in relatiile dintre Ucraina si Romania sa ramana in trecut, a declarat miercuri ambasadorul Kievului la Bucuresti, Teofil Bauer, intr-o conferinta de presa. El a precizat ca se lucreaza la organizarea, pana la sfarsitul acestui an, a unei vizite oficiale a presedintelui Traian Basescu in Ucraina.

Teofil BauerFoto: Agerpres

Scopul acestei vizite este de a "da un impuls pentru functionarea comisiilor bilaterale in domeniul economic si cultural", a spus ambasadorul, aflat la al doilea mandat la Bucuresti, care a notat ca "in momentul de fata relatiile bilaterale sunt la un nivel mult mai avansat".

In ceea ce priveste conflictul din Transnistria, Ucraina, care face parte din formatul de negocieri "5+2", se discuta despre "mentinerea actualelor frontiere recunoscute la momentul de fata la nivel international".

Ambasadorul a precizat ca Ucraina este "foarte interesata" de evolutiile din aceasta zona, in conditiile in care este o zona de frontiera a statului vecin, care are o comunitate "destul de mare de etnici ucraineni" in acea regiune.

Teofil Bauer a precizat ca Ucraina este interesata sa pastreze sprijinul Romaniei pentru integrarea europeana si a spus ca s-au facut multi pasi in ultimii doi ani in directia de apropierii de Bruxelles.

"Am avut posibilitatea sa constat ca in toate intalnirile cu oficiali ai Romaniei, de la presedintele Basescu la ministerul Afacerilor externe, de fiecare data s-a confirmat ca Romania sustine aspiratiile de integrare europeana ale Ucrainei", a spus el.

Astfel, a fost parafat acordul de asociere iar acum se "lucreaza la liberalizarea regimului de vize" si "se modifica legislatia (interna) pentru o mai mare conformitate cu UE".

"O prioritate zero este ca acordul parafat sa fie semnat. Asteptam propunerile partii europene privind data summitului Ucraina - UE si sper ca pe parcursul acestui summit sa fie semnat si acordul si ca Romania va fi una dintre primele tari care il va si ratifica", a precizat Teofil Bauer.

Acesta a prezentat si cinci principii in baza carora doreste dezvoltarea relatiilor bilaterale:

1. se constata o tonalitate pozitiva referitoare la relatiile bilaterale si din partea Kievului, si a Bucurestiului

2. stimularea schimburilor comerciale, in valoare de 2 miliarde de dolari in 2011 si care pot fi aduse la 3 miliarde in perioada urmatoare

3. mentinerea sustinerii intentiilor de integrare europeana ale Ucrainei din partea Romaniei

4. Pozitiile referitoare la situatia in regiune si la problemele de securitate sunt foarte apropiate

5. suntem cointeresati ca presa sa prezinte obiectiv situatia din tarile respective

In ceea ce priveste acordul privind micul trafic de frontiera, acesta nu este semnat, "situatia nu e prea buna", in conditiile in care "sunt o multime de oameni de ambele parti ale frontierei cointeresati ca acest acord sa fie semnat si sa intre in vitoare", a spus ambasadorul Ucrainei, care a adaugat ca "in cea mai mare masura, depinde de Romania".

Referitor la situatia minoritatilor, aceasta "corespunde tuturor cerintelor europene", a sustinut ambasadorul.

"As dori sa nu mai fie o problema in relatiile bilaterale, sa fie abordata obiectiv, avem aspiratii europene comune. Nu cred ca aceasta ar trebui sa fie o problema in relatiile bilaterale", a mai spus Teofil Bauer.