Directorul in functie al Institutului Cultural Roman de la Varsovia, Sabra Daici, a trimis o scrisoare deschisa ministrului Afacerilor Externe, ministrului Culturii si presedintelui ICR, in care le atrage atentia ca persoana desemnata sa preia functia de director al ICR Varsovia, Alexandra Nica-Zdaniuk, "este secretara Ambasadei Romaniei la Varsovia, functionand ca angajat pe plan local", aceasra neavnad "competente si abilitati cu o importanta capitala in munca de manager cultura." Totodata, Sabra Daici arata ca "misiunea care se doreste a-i fi incredintata va fi imposibil de indeplinit" si ca "descrierea ei ca "personalitate culturala si diplomatica" nu are absolut nici o legatura cu realitatea, doamna Alexandra Nica-Zdaniuk neactivand si neremarcandu-se niciodata in nici unul dintre cele doua domenii."

Sabra Daici si Adam MichnikFoto: ICR Varsovia

Directorul ICR Varsovia trece in revista, in scrisoarea deschisa adresata ministrului afacerilor Externe, Titus Corlatean, ministrului Culturii, Puiu Hassoti, si directorului ICR, Andrei Marga, activitatea pe care a desfasurat-o la conducerea institutului de la numire.

Sabra Daici a fost numita in functie de director al ICR Varsovia in iunie 2011, cand la conducerea ICR se afla Horia Roman Patapievici. Potrivit directorului ICR Varsovia,"exclusiv pe criterii de competenta in domeniul managementului cultural. Nu am nici o implicare sau apartenenta politica, nu fac parte din nici un grup de interese. Desemnarea mea a fost fundamentata pe experienta acumulata in proiecte culturale romano-polone, pe cunostintele lingvistice si stapanirea la un nivel meritoriu si elevat a limbii polone, pe instruire si capacitatea de a functiona in mediul polonez."

Dupa ce prezinta activitatea institutului sub conducerea sa, activitate notata cu calificativul exceptional in urma evaluarii anuale efectuate de reprezentantii ICR si MAE, si proiectele propuse pentru 2013, Sabra Daici atrage atentia ca persoana care, potrivit unei instiintari de presa postate pe pagina ICR Bucuresti, ar urma sa o inlocuiasca la conducerea institutlui nu dispune de calitatile necesare indeplinirii misiunii.

"Cunoscand - din activitatea sa de secretariat la Ambasada Romaniei la Varsovia - persoana desemnata in recenta instiintare de presa, consider ca misiunea care se doreste a-i fi incredintata va fi imposibil de indeplinit. Descrierea ei ca «personalitate culturala si diplomatica» nu are absolut nici o legatura cu realitatea, doamna Alexandra Nica-Zdaniuk neactivand si neremarcandu-se niciodata in nici unul dintre cele doua domenii. Inclin sa cred ca acordarea acestui statut nu s-a putut face decat in baza unor informatii furnizate eronat factorilor decizionali, insa mentinerea lui poate afecta foarte serios credibilitatea institutionala. Doamna Zdaniuk este secretara Ambasadei Romaniei la Varsovia, functionand ca angajat pe plan local. Nu a facut niciodata parte din corpul diplomatic, singurele contacte cu acesta rezumandu-se la fixarea intalnirilor domnului ambasador cu omologii sai straini. Identic arata si contactul cu mediul cultural. Doamna Zdaniuk are o competenta stricta de secretariat, nu s-a implicat in organizarea de evenimente culturale, nu are experienta managementului de proiect, nu cunoaste pietele culturale romaneasca si poloneza si realitatile lor. Ambasada Romaniei la Varsovia nu organizeaza evenimente culturale, asadar, in afara de contactele izolate cu reprezentanti ai mediului institutional si academic polonez, in acelasi scop al fixarii unor intalniri, al transmiterii de informatii privind agenda domnului ambasador sau, in rare cazuri, al traducerii unor mesaje, legatura doamnei Zdaniuk cu domeniul culturii este invizibila. Exceptand evenimentul de marcare a Zilei Nationale, la organizarea caruia Institutul colaboreaza cu ambasada, primul realizand partea «artistica» (de regula, un concert), iar cel de-al doilea partea protocolara (receptia), doamna Zdaniuk nu a participat de-a lungul timpului la actiunile Institutului si nu este absolut deloc familiarizata cu bogata lui activitate. Din discutiile purtate cu diverse prilejuri rezulta ca nu se orienteaza in reteaua de institutii culturale poloneze si straine din Varsovia si din alte orase in care Institutul Cultural Roman organizeaza regulat evenimente, nu are capacitatea de a relationa manifestari, actiuni si organizatori, nu cunoaste mediile artistice, spatiile si operatorii culturali parteneri ai Institutului, cu atat mai putin structura si menirea unei organizatii precum EUNIC Varsovia. Vorbim, deci, despre o lipsa de informatii, competente si abilitati cu o importanta capitala in munca de manager cultural, persoana care trebuie nu numai sa cunoasca cele doua piete cu care lucreaza, dar trebuie sa stie si cum sa le puna in relatie, ce anume si sub ce forme se poate exporta si promova", arata actualul director ICR Varsovia.

In incheiere, Sabra Daici solicita reanalizarea situatiei de la ICR Varsovia si "alegerea celei mai potrivite solutii pentru viitorul, meritat onorabil, al institutiei".

  • Petitie de sustinere a Sabrei Daici

Peste 200 de membri ai mediului cultural si intelectual polonez au semnat, pana in acest moment, o petitie de sustinere a Sabrei daici, initiata in urma cu mai multe zile in mediul academic polonez. Printre semnatari se numara si Adam Michnik, istoric, scriitor si disident polonez, care si-a declarat sustinerea pentru mentinerea in functie a Sabrei Daici, directorul ICR Varsovia, si pentru cauza institutului, se arata intr-un comunicat transmis presei.

In textul petitiei, adresat ministrului de Externe al Romaniei, ministrului Culturii si Patrimoniului National, si presedintelui ICR, semnatarii isi exprima opinia referitor la directorul, echipa si activitatea ICR Varsovia, precum si nedumerirea legata de dorinta schimbarii directorului Sabra Daici, "tinand cont de competentele sale profesionale si de calificativul maxim primit in 2011".

Petitia a strans pana in acest moment numeroase semnaturi din mediul cultural si intelectual polonez, din randul reprezentantilor mediului universitar si mass-media. Alaturi de Adam Michnik, printre semnatari se numara Tadeusz Wielecki, directorul Festivalului "Toamna Varsoviana", unul dintre cele mai mari evenimente din lume dedicate muzicii contemporane, Grzegorz Gauden, directorul Institutului Cartii, Maciej Nowak, directorul Institutului Polonez de Teatru, Jerzy Illkosz, directorul Muzeului Arhitecturii din Wrocław, scriitorii Natasza Goerke, Wojciech Bonowicz, Krzysztof Siwczyk, reputatul critic si istoric literar prof. Jerzy Jarzebski, prodecanul Polonisticii cracoviene, doamna Iuliana Grazynska, consulul onorific al Romaniei la Poznan, Ignat Timar, presedintele Asociatiei de Prietenie Romano-Polone, traducatori, artisti plastici si directori de galerii, regizori, muzicologi, directori de festivaluri, de institutii si organizatii nonguvernamentale, redactori ai celor mai mari publicatii culturale poloneze si, nu in ultimul rand, iubitori ai Romaniei si ai culturii romane, prezenti la evenimentele ICR Varsovia.