"Este necesar sa cunoastem si sa evaluam critic istoria noastra recenta si, totodata, sa combatem antisemitismul si xenofobia care, din pacate, sunt si astazi activate de revenirea miturilor national-comunismului", arata presedintele Traian Basescu in mesajul transmis cu prilejul Zilei de Comemorare a Victimelor Holocaustului din Romania.

Traian Basescu, la CotroceniFoto: Presidency.ro

In mesajul publicat pe site-ul Administratiei Prezidentiale, presedintele Traian Basescu isi manifesta solidaritatea cu "membrii comunitatilor evreiesti si rome care au suferit atrocitatile justificate de o ideologie totalitara in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial" aratand ca Romania are datoria sa isi asume cu luciditate trecutul, sa il faca cunoscut, si sa il transmita generatiilor viitoare "ca parte a unui permanent apel la memorie si la responsabilitatea fata de binele comun".

Totodata, presedintele arata ca o societate matura trebuie sa isi puna problema identitatii sale, amintind ca putem gasi in istoria noastra "momente de rascruce carora le-am raspuns gresit, in logica aparent corecta sustinuta de ideologiile care au marcat, din nefericire, o lume intreaga." Seful statului precizeaza insa ca astazi incercam sa contruim "o civilizatie a pacii si a concordiei, in care sa putem impartasi valorile care ne definesc si in care credem: demnitatea umana, libertatea, curajul, solidaritatea", responsabilitatea apararii acestor valori revenind atat institutiilor cat si societatii civile.

Potrivit presedintelui Basescu, minoritatile din Romania sunt incurajate "sa participe impreuna la binele comun, sa contribuie cu identitatea si calitatile specifice", atitudinea lor conferind vigoare spiritului unei natiuni si reprezentand in egala masura "un gest de fidelitate fata de Romania".

  • Mesajul integral al presedintelui transmis cu ocazia Zilei de Comemorare a Victimelor Holocaustului din Romania

Ziua de astazi este o zi de adanca emotie in care evocam suferintele cutremuratoare ale victimelor Holocaustului din Romania. Doresc sa va multumesc pentru invitatia de a lua parte la aceasta ceremonie care este o expresie a compasiunii si a solidaritatii noastre profunde cu membrii comunitatilor evreiesti si rome care au suferit atrocitatile justificate de o ideologie totalitara in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

A ne aminti de tragedia umana a Holocaustului inseamna a ne face un examen de constiinta. Este necesar ca experienta unei suferinte umane la scara atat de mare, ale carei ecouri vor ramane mereu in mintile si mai ales in inimile noastre, sa fie centrul unei viziuni comune care sa impiedice, in viitor, asemenea sacrificii si crime.

Ca societate care s-a angajat sa garanteze libertatile individuale si exigentele statului de drept, Romania trebuie sa-si asume cu luciditate trecutul. Mai mult decat atat, acest trecut trebuie sa fie cunoscut si transmis generatiilor viitoare, ca parte a unui permanent apel la memorie si la responsabilitatea fata de binele comun. In acest sens, doresc sa subliniez aici implicarea institutiilor statului roman in implementarea recomandarilor Comisiei Internationale pentru Studierea Holocaustului din Romania, prezidata de domnul Elie Wiesel. Istoria Holocaustului din Romania trebuie asumata ca parte a istoriei nationale; este un proces complex care presupune intrarea in constiinta oamenilor a gravitatii genocidului si a comportamentului uman care l-a provocat.

De asemenea, o societate matura trebuie sa isi puna problema identitatii sale. Au existat in istoria noastra momente de rascruce carora le-am raspuns gresit, in logica aparent corecta sustinuta de ideologiile care au marcat, din nefericire, o lume intreaga. Astazi suntem animati de dorinta de a construi impreuna o civilizatie a pacii si a concordiei, in care sa putem impartasi valorile care ne definesc si in care credem: demnitatea umana, libertatea, curajul, solidaritatea. Aceste valori trebuie aparate atat de catre institutii cat si de societatea civila, printr-un exercitiu permanent care ne cere sa fim constienti de drepturile, dar mai ales de responsabilitatile care ne revin in spatiul public. Este necesar sa cunoastem si sa evaluam critic istoria noastra recenta si, totodata, sa combatem antisemitismul si xenofobia care, din pacate, sunt si astazi activate de revenirea miturilor national-comunismului.

In Romania, minoritatile sunt incurajate sa participe impreuna la binele comun, sa contribuie cu identitatea si calitatile specifice. Consider ca tocmai acest lucru confera vigoare spiritului unei natiuni, aceasta atitudine reprezentand in egala masura un gest de fidelitate fata de Romania. Doresc sa le multumesc membrilor Comunitatilor Evreiesti pentru contributia originala la patrimoniul si cultura romana.

Fie ca aceasta zi dedicata memoriei suferintei sa fie in acelasi timp un prilej de celebrare a vietii, a celor care au supravietuit tragediei Holocaustului. Avem datoria si privilegiul de a pastra vie amintirea celor care au platit pretul libertatii cu viata lor. Rugaciunea traditionala evreiasca spune: «Sa ne amintim». Sa ne amintim pentru ca marturia suferintelor cutremuratoare din trecut sa ne ofere taria de a privi cu speranta spre viitor.