Prefectura judetului Sibiu a anuntat ca a decis astazi, 9 octombrie, incetarea contractului incheiat in 2008 cu Arhiepiscopia Ortodoxa Romana-Sibiu. Conform acestui contract, fiecare candidat care sustinea examenul teoretic de obtinere a permisului auto era obligat sa plateasca o taxa de 5 lei catre Arhiepiscopie la intrarea in examen, pentru "intretinerea" salii inchiriate de aceasta catre Prefectura. Joi, 4 octombrie, Dan Tapalaga a publicat pe contul sau de facebook o fotografie a chitantei care atesta plata acestei taxe.

Cronologia sesizarilor facute catre institutiile statului, pe tema taxei pentru "intretinere":

  • Joi, 4 octombrie, Dan Tapalaga publica pe contul sau de Facebook o fotografie trimisa de Alexandru Nicolescu. Fotografia reprezinta chitanta de 5 lei catre Arhiepiscopia Ortodoxa Romana-Sibiu pe care Nicolescu povesteste ca a trebuit sa o plateasca pe 4 octombrie pentru a putea intra in sala de examinare.
  • Joi, 4 octombrie, Alexandru Nicolescu declara ca a sunat la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) pentru a sesiza aceasta situatie
  • Joi, 4 octombrie, HotNews.ro a formulat o solicitare oficiala catre Politia Sibiu in legatura cu legalitatea taxei       
  • Vineri, 5 octombrie, reprezentantii Politiei Sibiu au declarat pentru HotNews.ro ca institutia competenta pentru a raspunde la intrebari in acest caz este Prefectura Sibiu, in subordinea careia se afla Serviciul Regim Permise
  • Vineri, 5 octombrie, Alexandru Nicolescu a declarat pentru HotNews.ro ca la ora 10:30 "patru politisti si un procuror au sunat la usa si mi-au spus ca au mandat de aducere".

El a fost dus la politie cu mandat de aducere pentru prelevare de probe biologice, dar politistii "nu au vrut sa imi spuna in legatura cu ce, nu au vrut sa imi spuna daca sunt acuzat, daca am facut ceva", a povestit acesta pentru HotNews.ro. Citeste aici cum s-au desfasurat evenimentele in sediul Politiei Sibiu

  • Vineri, 5 octombrie, Adriana Sandru, purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Sibiu, a declarat pentru HotNews.ro ca prezenta lui Alexandru Nicolescu la politie "nu are legatura cu chestiunea de ieri" (plangerea referitoare la taxa achitata Arhiepiscopiei pentru a putea sustine examenul auto - n.red.). "Este o lucrare in curs, in cateva zile se va termina si vom pune mai multe date la dispozitia publicului. In acest moment, lucrarea este in curs la Parchet, iar datele nu sunt publice", a declarat aceasta.
  • Vineri, 5 octombrie, HotNews.ro a trimis solicitarea privind conditiile in care a fost impusa aceasta taxa Prefecturii Sibiu
  • Vineri, 5 octombrie, Alexandru Nicolescu a vorbit despre cazul sau in emisiunea "Discutia Saptamanii" de pe B1TV
  • Luni, 8 octombrie, HotNews.ro a formulat o solicitare catre Politia Sibiu pentru a afla de ce a fost dus Alexandru Nicolescu la politie vineri si care sunt deciziile oficiale care stau la baza mandatului de aducere
  • Luni, 8 octombrie, reprezentantii Politiei Sibiu remit HotNews.ro un comunicat de presa in care sustin ca "in baza mandatului de aducere emis de catre Parchetul de pe langa Tribunalul Sibiu, 5 octombrie a.c., N. Alexandru a fost adus la sediul Politiei Municipiului Sibiu, unde, in baza unei incheieri emise de instanta, i-au fost recoltate probe biologice.

Precizam faptul ca echipa de politisti a pus in aplicare un mandat emis de catre Parchetul de pe langa Tribunalul Sibiu si in niciun caz acest lucru nu are legatura cu sesizarea pe care domnul N. Alexandru a depus-o la Directia Nationala Anticoruptie.

Mentionam faptul ca, Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor se afla in subordinea Institutiei Prefectului Judetului Sibiu."

De asemenea, reprezentantii Politiei Sibiu au raspuns solicitarii HotNews.ro precizand ca "in data de 5 octombrie a.c., in baza mandatului de aducere emis de catre Parchetul de pe langa Tribunalul Sibiu, N. Alexandru a fost condus la sediul Politiei Municipiului Sibiu, unde, in baza unei incheieri emise de instanta, i-au fost recoltate probe biologice." In privinta intrebarilor referitoare la mandatul de aducere si motivele eliberarii mandatului, Politia Sibiu a precizat ca "Parchetul de pe langa Tribunalul Sibiu este institutia competenta sa va raspunda".

  • Luni, 8 octombrie, HotNews.ro trimite solicitarea catre Parchetul de pe langa Tribunalul Sibiu, cu intrebari referitoare la mandatul de aducere sau la existenta altor inscrisuri oficiale care au stat la baza ducerii la politie, in data de 05.10.2012, a cetateanului Alexandru Lucian Nicolescu; care este situatia cetateanului Alexandru Lucian Nicolescu - este acuzat, suspectat sau cercetat intr-un dosar, in ce dosar si in ce stadiu este acest dosar, in baza caror inscrisuri oficiale s-au prezentat in locuinta unde se afla Alexandru Lucian Nicolescu patru politisti si un procuror, de ce i-au fost recoltate probe biologice - pentru a fi introduse in baza nationala de date sau pentru a fi trimise in Statele Unite ale Americii, la ce data a fost emisa ordonanta judecatoreasca in baza careia a fost pus in executare mandatul de aducere a domnului Alexandru Lucian Nicolescu?
  • Luni, 8 octombrie, Prefectura Sibiu raspunde solicitarii HotNews.ro de vineri si spune urmatoarele:

HotNews.ro: Cine a decis impunerea acestei taxe de 5 lei pentru intretinere?

Prefectura Sibiu: Taxa de 5 lei a fost stabilita de locator (proprietarul spatiului) - Arhiepiscopia Ortodoxa Romana Sibiu.

HotNews.ro:Cand a fost luata decizia impunerii taxei?

Prefectura Sibiu: Posibilitatea incasarii taxei a fost stabilita prin art. VI - Obligatiile chiriasului din Contractul de inchiriere nr. 11273/19.11.2008.

HotNews.ro:De ce se plateste aceasta taxa?

Prefectura Sibiu: Acoperirea cheltuielilor legate de folosinta si intretinerea spatiului pus la dispozitia locatarului.

HotNews.ro: Cine sunt persoanele care trebuie sa plateasca taxa?

Prefectura Sibiu: Fiecare candidat care sustine examenul teoretic pentru obtinerea permisului auto achita aceasta taxa.

HotNews.ro: Ce lege, regulament, ordin sau nota prevede impunerea acestei taxe?

Prefectura Sibiu: Contractul de inchiriere nr. 11273/19.11.2008 incheiat intre Arhiepiscopia Ortodoxa Romana Sibiu si Institutia Prefectului - Judetul Sibiu, Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Contractul a fost semnat de prefectul Ilie Haralambie Mitea si dr. Laurentiu Streza, Arhiepiscop al Sibiului si Mitropolit al Ardealului.

HotNews.ro:Cat este valoarea contractului? Ce suma platiti lunar pentru chirie?

Prefectura Sibiu: Chiria corespunzatoare folosintei spatiului inchiriat este de 1 (un) leu pe luna.

  • Luni, 8 octombrie, HotNews.ro trimite o noua solicitare catre Prefectura Sibiu cerand o copie a contractului de inchiriere incheiat in 2008 de Prefectura cu Arhiepiscopie (contractul care stipuleaza taxa de 5 lei) si care este numarul persoanelor care au achitat taxa de 5 lei luna trecuta
  • Marti, 9 octombrie, HotNews.ro trimite o solicitare catre Ministerul Administratiei si Internelor in care intreaba daca impunerea acestei taxe este legala, care sunt masurile pe care le poate dispune, daca aplicarea taxei este ilegala, si cum isi pot recupera oamenii banii.
  • Marti, 9 octombrie, Ministerul Administratiei si Internelor raspunde HotNews.ro ca solicitarea a fost redirectionata "Institutiei Prefectului Judetului Sibiu, spre competenta solutionare, de unde urmeaza sa primiti raspuns." 

HotNews.ro asteapta un raspuns de la Prefectura Sibiu la urmatoarele intrebari: este legala impunerea acestei taxe, care sunt masurile pe care le va dispune daca aplicarea taxei este ilegala, exista vreo posibilitate ca oamenii care au platit taxa de 5 lei sa primeasca banii inapoi, cati bani s-au strans pana in prezent din colectarea acestei taxe, care este destinatia fondurilor? De asemenea, HotNews.ro a solicitat Prefecturii Sibiu si o copie dupa contractul de inchiriere, pe care il va publica la momentul primirii unui raspuns.

Si Parchetul de pe langa Tribunalul Sibiu este asteptat cu un raspuns la solicitarea formulata de HotNews.ro in data de 8 octombrie.

Citeste si: