Traian Basescu a trimis in Parlament la reexaminare legea care prevede introducerea Bacalaureatului Profesional

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Marţi, 9 octombrie 2012, 18:08 Actualitate | Esenţial


Presedintele Traian Basescu a trimis Parlamentului la reexaminare legea care prevede introducerea Bacalaureatului Profesional. "Consideram ca introducerea bacalaureatului profesional la o data ulterioara inceperii anului scolar, precum si insuficienta reglementare a acestuia, este de natura sa afecteze calitatea invatamantului si buna desfasurare a examenului de bacalaureat pentru anul viitor", se arata in motivarea cererii de reexaminare publicata pe site-ul administratiei prezidentiale.

De asemenea, presedintia precizeaza ca "avand in vedere dispozitiile Legii educatiei nationale nr. 1/2012 prin care se reglementeaza si invatamantul profesional, noua lege nu este oportuna intrucat (...) este de natura sa afecteze coerenta sistemului de educatie". Comunicatul spune ca Bacalaureatul este recunoscut in toate tarile europene ca o diploma de nivel 4, care da acces in universitati. "Actuala forma a legii ar duce la situatia in care s-ar obtine o diploma de nivel 4 din Cadrul European al Calificarilor care certifica o pregatire de nivel 3 din Cadrul European al Calificarilor", se arata in comunicat.

Redam mai jos comunicatul administratiei prezidentiale:

"Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a semnat luni, 8 octombrie a.c., cererea de reexaminare asupra Legii privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 73/2010 pentru modificarea Legii invatamantului nr. 84/1995, pe care a trimis-o Parlamentului Romaniei, in temeiul Articolului 77 alineatul (2) din Constitutia Romaniei.

Va transmitem textul integral al cererii:

Domnului Valeriu-Stefan Zgonea
Presedintele Camerei Deputatilor
In temeiul Articolului 77 alineatul (2) din Constitutia Romaniei, republicata, formulez urmatoarea
CERERE DE REEXAMINARE
asupra Legii privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 73/2010 pentru modificarea Legii invatamantului nr. 84/1995

Motivele cererii sunt urmatoarele:


1. Potrivit punctului 2, Articolului 1 alin. (4) din Legea privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 73/2010 pentru modificarea Legii invatamantului nr. 84/1995, absolventii ciclului superior al liceului au posibilitatea de a dobandi diploma de bacalaureat profesional care le da dreptul de acces pe piata muncii, fara drept de acces in invatamantul superior. Totodata, examenul de bacalaureat profesional este reglementat, in termeni generali, in cuprinsul acestei legi.

2. Consideram ca introducerea bacalaureatului profesional la o data ulterioara inceperii anului scolar, precum si insuficienta reglementarea a acestuia, este de natura sa afecteze calitatea invatamantului si buna desfasurare a examenului de bacalaureat pentru anul viitor.
Intrarea in vigoare, la o luna dupa inceperea anului scolar, a unei legi care modifica modul de sustinere a bacalaureatului din acel an scolar este de natura sa genereze instabilitate si impredictibilitate.
Apreciem ca elevii au nevoie de o intelegere amanuntita si aprofundata a optiunilor pe care le au, cel tarziu la inceputul anului scolar. Mai mult, chiar legea in discutie prevede, la punctul 3, Articolul 2 alin. (5) faptul ca modul de organizare si de desfasurare, precum si continutul programelor de examen ale bacalaureatului profesional se dau publicitatii inainte de inceperea anului scolar.

3. Pentru competitivitatea educationala a Romaniei este nevoie de stabilitate si predictibilitate in arhitectura sistemului educational si, concomitent, de interventie pe proces educational (calitatea cadrelor didactice, relatia cu angajatorii) si pe continuturi (programa scolara, practica). Introducerea noului tip de bacalaureat profesional va duce la demonetizarea conceptului de bacalaureat, atat in plan intern, cat si extern, deoarece va fi o diploma care poate fi obtinuta extrem de usor si cu o relevanta scazuta.

4. Avand in vedere dispozitiile Legii educatiei nationale nr. 1/2011 prin care se reglementeaza si invatamantul profesional, noua lege nu este oportuna intrucat introducerea intempestiva si fara fundamentare a unui nou tip de bacalaureat, cel profesional, este de natura sa afecteze coerenta sistemului de educatie.

5. De asemenea, legea aflata la promulgare nu este oportuna deoarece certificarea competentelor profesionale se realizeaza prin certificatul de calificare profesionala, recunoscut de nivel 3 din Cadrul European al Calificarilor si nu printr-o diploma de bacalaureat, chiar daca se adauga apelativul 'profesional'. Bacalaureatul sau echivalentul sau fiind, in toate tarile in care exista, o diploma de nivel 4, care da acces in universitati. Asadar, actuala forma a legii ar duce la situatia in care s-ar obtine o diploma de nivel 4 din Cadrul European al Calificarilor care certifica o pregatire de nivel 3 din Cadrul European al Calificarilor. Introducerea unei astfel de confuzii, intre certificarea academica si cea profesionala, in sistemul educational romanesc, este de natura sa conduca la scaderea increderii si a relevantei sistemului national de invatamant si in diplomele acordate de acesta.

6. Avand in vedere competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicitam reexaminarea Legii trimise spre promulgare in sensul eliminarii dispozitiilor prin care se reglementeaza bacalaureatul profesional."

Nota: Sublinierile din comunicat apartin Administratiei Prezidentiale

Senatul, camera decizionala, a aprobat pe 17 septembrie legea care introduce Bacalaureatului Profesional

Amintim ca Senatul a aprobat in sedinta din 17 septembrie legea care introduce Bacalaureatul Profesional. Senatul a fost camera decizionala, dupa care proiectul de lege a fost trimis catre Presedintie pentru a fi promulgat. Potrivit legii, presedintele poate solicita reexaminarea in Parlament a unei legi o singura data, motivat, dupa care este obligat sa promulge legea pe care o primeste de la Parlament.

Legea le da elevilor posibilitatea de a opta intre Bacalaureatul National, diploma cu care pot da la facultate, si Bacalaureatul Profesional, care nu le da drept de acces in universitati. Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei, a declarat ca metodologia pentru bacalaureatul profesional va fi adoptata dupa ce legea va trece de Senat sau dupa ce Guvernul va adopta ordonanta de urgenta, pentru ca elevii in an terminal sa poata opta intre bacalaureatul normal si cel profesional chiar din anul scolar 2012-2013.

Ecaterina Andronescu: Bacalaureatul Profesional - o solutie acceptata in Uniunea Europeana ca nivel de calificare IV

Ecaterina Andronescu
Foto: Agerpres

In cadrul dezbaterilor din Senat pe acest proiect de lege, Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei, a declarat ca Bacalaureatul National ramane cu aceeasi structura si cu acelasi continut ca in ultimii trei ani. "Bacalaureatul Profesional da dreptul de acces pe piata muncii. Avem foarte multe semnale ca angajatorii se feresc sa preia ca angajati pe cei care nu au diplome. Pe de alta parte, exista diferente de retributii intre cei cu diploma de Bacalaureat si cei fara", a declarat Andronescu in sustinerea proiectului.

"Bacalaureatul Profesional da doar dreptul de acces pe piata muncii si adauga competente profesionale pentru cel care obtine aceasta diploma", sustine ministrul, care precizeaza ca "cele doua tipuri de bacalaureat au in comun evaluarea competentelor in limba romana, in limba materna, intr-o limba straina si evaluarea competentelor digitale".

"Separat, examenul de Bacalaureat Profesional contine urmatoarele probe: elaborarea unui proiect pe domeniul pe care elevul l-a parcurs in liceu, o proba practica si o proba scrisa la Educatie Antreprenoriala, o disciplina care este parcursa de toti elevii de liceu inca de acum 10 ani si cu aceasta elevii vor avea competente profesionale suplimentare", a declarat Ecaterina Andronescu. Aceasta a precizat ca, "in acelasi an, in succesiune cronologica se sustine mai intai Bacalaureatul Profesional si apoi Bacalaureatul National, asa incat un elev poate sa le sustina pe amandoua".

Daca un elev care a absolvit liceul si are Bacalaureatul Profesional vrea sa mearga spre invatamantul superior, se poate inscrie ulterior la Bacalaureatul National, "sustine probele de diferenta si are si el permis de acces pentru invatamantul superior".

"Consideram ca aceasta propunere reprezinta o solutie pentru cei care doresc sa nu aiba o cariera sustinuta prin invatamantul superior, ci una prin ceea ce se accepta in Uniunea Europeana ca nivel de calificare IV si cred ca este un lucru bun castigat pentru ei", a declarat ministrul Educatiei, precizand ca "in ultimii doi ani circa 150.000 de absolventi de liceu nu au promovat examenul de Bacalaureat si pentru ei Ministerul Educatiei a extins reteaua de postliceale pentru a le oferi o sansa in plus de integrare pe piata muncii".

Daniel Funeriu: Se doreste certificarea unui nivel de pregatire recunoscut in UE ca nivel III printr-o diploma de nivel IV

Daniel Funeriu
Foto: Agerpres
In replica, fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu a declarat ca in Uniunea Europeana exista Cadrul European al Calificarilor, care stabileste care sunt nivelurile diferitelor forme de invatamant si care este recunoasterea acestora in cadrul Uniunii. "Acest cadru stabileste clar care este nivelul atins de elev pentru fiecare diploma: studiile doctorale sunt de nivel 8, cele de master de nivel 7, licenta este de nivel 6, postliceala de nivel 5, Bacalaureatul este de nivel 4, iar certificatul de competente profesionale este de nivel 3. Se doreste certificarea unui nivel de pregatire recunoscut in alte tari ca nivel 3 printr-o diploma de nivel 4", sustine Daniel Funeriu.

Sindicatele din educatie au cerut USL probe diferentiate in functie de profil la bacalaureat, din 2013

Pe 3 iunie, federatiile sindicale din invatamantul preuniversitar au cerut USL, printr-o scrisoare deschisa, modificarea sistemului de organizare a examenului de bacalaureat, astfel incat acesta sa includa, din 2013, si probe scrise diferentiate, in functie de profil si filiera, pentru a nu se repeta "rezultatele dezastruoase" de anul trecut, relateaza Mediafax.

In scrisoarea deschisa trimisa de liderii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Federatiei "Spiru Haret" si Federatiei Educatiei Nationale (FEN) se arata ca "reglementarea vine in intampinarea dorintelor elevilor, ale parintilor acestora si ale cadrelor didactice, care au militat pentru sustinerea examenului de bacalaureat la disciplinele pentru care elevii au optat in cursul invatamantului liceal, iar nu la obiecte pe care nu au fost interesati sa le studieze si nici nu aveau cum, avand in vedere profilul unitatii de invatamant".

Liviu Pop, ministru interimar al Educatiei la acea vreme, a declarat ca propunerea sindicatelor privind introducerea bacalaureatului diferentiat din 2013 este pertinenta, deoarece forma actuala a acestui examen nu mai este adaptata situatiei din sistemul de invatamant.

Proiectul de Lege care prevede Bacalaureatul Profesional

Proiectul Bacalaureatului profesional a fost publicat pe site-ul Senatului, in varianta aprobata de Comisia pentru invatamant din Senat. Comisia pentru invatamant a supus spre dezbatere si adoptare Plenul Senatului urmatorul raport:

Titlul Legii: Lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 73/2010 privind organizarea si desfasurarea examenului de bacalaureat.

Art. 1 (1) Finalizarea studiilor liceale se atesta printr-un certificat de absolvire, care confera dreptul de acces, in conditiile legii, in invatamantul postliceal, dreptul de sustinere a examenului de bacalaureat national si/sau bacalaureat profesional, respectiv a examenului de certificare/atestare a competentelor profesionale.

(2) Absolventii ciclului superior al liceului dobandesc si portofoliul personal pentru educatie permanenta si, la cerere, foaia matricola.

(3) Absolventii ciclului superior al liceului care sustin, dupa caz, si promoveaza examenul de bacalaureat national dobandesc diploma de bacalaureat, care le da dreptul de acces in invatamantul superior, in conditiile legii.

(4) Absolventii ciclului superior al liceului care sustin si promoveaza examenul de bacalaureat profesional dobandesc diploma de bacalaureat profesional, care le da dreptul de acces pe piata muncii, fara drept de acces in invatamantul superior.

Art. 2 (1) Examenul de bacalaureat national consta in sustinerea urmatoarelor probe:
A. proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana;
B. proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna, pentru elevii care au urmat studiile liceale intr-o limba a minoritatilor nationale;
C. proba de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala studiata pe parcursul invatamantului liceal. Rezultatul evaluarii se exprima prin nivelul de competenta corespunzator Cadrului european comun de referinta pentru limbi. Elevii care promoveaza, pe parcursul invatamantului preuniversitar, examene cu recunoastere internationala pentru certificarea competentelor lingvistice in limbi straine au dreptul la recunoasterea si echivalarea rezultatelor obtinute la aceste examene, la cerere si conform unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educatiei;
D. proba de evaluare a competentelor digitale. Rezultatul evaluarii se exprima prin nivelul de competenta, in raport cu standardele europene recunoscute in domeniu. Elevii care promoveaza, pe parcursul invatamantului preuniversitar, examene cu recunoastere europeana pentru certificarea competentelor digitale au dreptul la recunoasterea si echivalarea rezultatelor obtinute la aceste examene, la cerere si conform unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educatiei;
E. probe scrise de evaluare a competentelor formate pe durata invatamantului liceal, dupa cum urmeaza:
a). proba scrisa la limba si literatura romana - proba comuna pentru elevii de la toate filierele, profilurile si specializarile;
b). proba scrisa la limba si literatura materna - proba comuna pentru elevii de la toate filierele, profilurile si specializarile, care au urmat studiile liceale intr-o limba a minoritatilor nationale;
c). o proba scrisa, diferentiata in functie de filiera, profil si specializare, dupa cum urmeaza:
(i) matematica - pentru profilul real din filiera teoretica, pentru filiera tehnologica sau, dupa caz, pentru filiera vocationala;
(ii) istorie - pentru profilul umanist din filiera teoretica sau, dupa caz, pentru filiera vocationala;
d). o proba scrisa la care elevul poate opta, in conformitate cu filiera, profilul si specializarea urmate, pentru una dintre disciplinele cuprinse in urmatoarele doua grupe de discipline:
(i) fizica, chimie, biologie sau informatica
(ii) geografie, filosofie, logica si argumentare, economie, psihologie si, dupa caz, sociologie.

(1 1) Examenul de bacalaureat profesional consta in sustinerea:
(a) probelor de evaluare a competentelor prevazute la art. 2 alin.(1), lit. A, B, C si D;
(b) proiectului;
(c) probei practice
(d) probei scrise la disciplina Educatie antreprenoriala.

(2) Pentru anumite filiere, profiluri, respectiv specializari, stabilite de Ministerul Educatiei, absolventii ciclului superior al liceului pot sustine un examen de certificare sau, dupa caz, de atestare a competentelor profesionale, separat de examenul de bacalaureat, in conditiile legii.

(3) Absolventii ciclului superior al liceului care sustin si promoveaza examenul de certificare/atestare a competentelor profesionale dobandesc certificat de calificare profesionala, respectiv atestat de competente profesionale, conform Cadrului National al Calificarilor. Pana la adoptarea Cadrului National al Calificarilor absolventii ciclului superior al liceului care sustin si promoveaza examenul de certificare/atestare a competentelor profesionale dobandesc certificat de calificare profesionala/atestare a competentelor profesionale de nivel 3.

(4) Continutul programelor de examen si modul de organizare si desfasurare a examenului de bacalaureat national, bacalaureat profesional si a examenului de certificare, respectiv de atestare a competentelor profesionale, se stabileste prin metodologii elaborate si aprobate de Ministerul Educatiei si se da publicitatii pana la data inceperii anului scolar. 

(5) In cazul intreruperii studiilor se recunoaste fiecare an scolar promovat. La cerere, se elibereaza un document de certificare a studiilor efectuate si portofoliul personal pentru educatie permanenta, completat la zi.  

(6) Examenul de bacalaureat national se considera promovat de catre absolventii invatamantului secundar superior liceal care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) au sustinut probele prevazute la lit. A - D;
b) au sustinut toate probele scrise prevazute la lit. E si au obtinut cel putin nota 5 la fiecare dintre acestea;
c) media aritmetica, calculata cu doua zecimale fara rotunjire, a notelor obtinute la probele scrise precizate la lit. E este cel putin 6.

(6 1) Examenul de bacalaureat profesional se considera promovat de catre absolventii invatamantului secundar superior liceal care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) au sustinut probele prevazute la alin. (1 1), lit. a)-d);
b) au sustinut si promovat proiectul;
c) au sustinut si promovat proba practica;
d) au sustinut proba scrisa prevazuta la alin.(1 1), lit. d) si au obtinut cel putin nota 5.

(7) Media obtinuta la examenul de bacalaureat national si bacalaureat profesional este media aritmetica calculata cu doua zecimale fara rotunjire, a notelor obtinute la probele scrise prevazute la lit. E, respectiv la probele prevazute la lin.(1 1) literele b), c) si d).

(8) Absolventilor clasei a XII-a/ a XIII-a care au sustinut evaluarile prevazute la lit. A - D li se elibereaza certificate care atesta nivelul de competenta lingvistica, respectiv nivelul de competenta digitala. Eliberarea acestor certificate nu este conditionata de promovarea probelor scrise prevazute la lit. E.

(9) In cazul nepromovarii examenului de bacalaureat national, precum si a examenului de bacalaureat profesional pot fi recunoscute in sesiunile urmatoare, la cerere, rezultatele la evaluarile sustinute conform lit. A - D, respectiv rezultatele la probele scrise care au fost promovate cu cel putin nota 5.

(10) In decursul unui an scolar se organizeaza doua sesiuni ale examenului de bacalaureat national si profesional.

(11) Candidatii pot sustine examenul de bacalaureat national si examenul de bacalaureat profesional, examenul de certificare a competentelor profesionale, fara taxa, de cel mult doua ori. Prezentarile ulterioare la aceste examene sunt conditionate de achitarea unor taxe stabilite de Ministerul Educatiei.

(12) Probele prevazute pentru bacalaureatul national si pentru bacalaureatul profesional la lit. A - D se organizeaza si se desfasoara la nivelul unitatii de invatamant din care provin candidatii, in fata unei comisii prezidate de directorul unitatii de invatamant si numite prin decizie a inspectoratului scolar general, in conditiile stabilite prin metodologia prevazuta la alin. (4).

(13) Probele scrise din examenul de bacalaureat national, prevazute la lit. E, precum si proba scrisa prevazuta pentru bacalaureatul profesional se sustin dupa incheierea anului scolar, in fata unei comisii numite de inspectoratul scolar, in conditii stabilite prin metodologia prevazuta la alin. (4).

(14) Comisia prevazuta la alin. (13) este condusa de un presedinte, numit prin ordin al ministrului educatiei dintre cadrele didactice universitare de predare, avand titlul stiintific de doctor. In situatii bine justificate, poate fi numit in functia de presedinte si un cadru didactic din invatamantul liceal, avand gradul didactic I si performante profesionale deosebite, titular in alta unitate de invatamant decat cea din care provin elevii care sustin probele scrise ale examenului de bacalaureat.

(15) Comisia prevazuta la alin. (13) este alcatuita din profesori de la alte unitati de invatamant decat cele din care provin elevii care sustin probele scrise ale examenului de bacalaureat.

(16) Numarul comisiilor prevazute la alin. (13) si numarul unitatilor de invatamant in care se desfasoara probele scrise din examenul de bacalaureat se stabilesc de Ministerul Educatiei, la propunerea inspectoratelor scolare.

(17) Rezultatele examenului de bacalaureat sunt publice.

Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4242 vizualizari

 • +29 (33 voturi)    
  Bacul cu...buletinul (Marţi, 9 octombrie 2012, 18:18)

  Cetatean-roman [utilizator]

  Foarte bine procedeaza Domnul presedinte Traian Basescu. Nu se poate ca liceele sa scoata generatii de tineri cu diplome fara acoperire...
  • +8 (8 voturi)    
   t/t ? sau ambele? (Miercuri, 10 octombrie 2012, 8:41)

   foarte-curios [utilizator] i-a raspuns lui Cetatean-roman

   tembelism, ticalosie sau ambele??? A. fara bac (chiar si profesional) nu se poate cere somaj si asta scade numarul de pomanagii B. cu bac profesional sindicatele din inavatamnt nu mai sunt responsabile de un sistem cu peste 50% REBUT si pot cere mariri de salariu. (a se vedea presa de azi: in Europa se ingheata sau se scad salariile in educatie mai peste tot). Dar fara sindicate, mai ajunge PSD la guvern?
 • +19 (23 voturi)    
  :) (Marţi, 9 octombrie 2012, 18:21)

  Palax [utilizator]

  criterii rezonabile.
 • +24 (28 voturi)    
  Lupta Base!!! (Marţi, 9 octombrie 2012, 18:23)

  Marius Ogrean [utilizator]

  Bravo!
 • +20 (34 voturi)    
  constitutia (Marţi, 9 octombrie 2012, 18:29)

  omidius [utilizator]

  Este evident o noua incalcare a Constitutiei de catre Traian Basescu. Parlamentul trebuie sa reactioneze rapid si sa inceapa procedura de suspendare.
  Cum isi permite "tiranul" sa ceara ceva Parlamentului?
  • +19 (19 voturi)    
   Sarcasm (Marţi, 9 octombrie 2012, 18:56)

   AntonH [utilizator] i-a raspuns lui omidius

   multi nu sesizeaza cand apare...
  • +8 (8 voturi)    
   Pai daca e "dictator" ex-suspendat (Marţi, 9 octombrie 2012, 21:03)

   eugenrc [utilizator] i-a raspuns lui omidius

   este firesc sa isi permita.

   Pacat ca la cat de berbeci sunt USL-asi din Parlament nici macar nu o sa se osteneasca sa citeasca argumentele Presedintelui si o sa-i trimita legea spre promulgare in aceiasi forma.

   Ce le pasa lor daca e de nivel 3 sau 4 .
   Odraslele lor oricum invata in strainatate sau sunt deja pe un loc caldut la partid.

   Daca imi aduc bine aminte , prima data cand a candidat Vanghelie nu a avut nevoie de diploma de bac ca sa ajunga primar, au fost suficiente almanahele citite.
 • +12 (18 voturi)    
  Corect! (Marţi, 9 octombrie 2012, 18:35)

  Poptzarul [utilizator]

  Corect!
 • +17 (21 voturi)    
  PLAGIATUL (Marţi, 9 octombrie 2012, 18:38)

  SRA [utilizator]

  Daca este vorba de bacalaureatul profesional se poate discuta dupa ce elevul a absolvit scola profesionala si a obtinut un certificat de capacitate ce atesta ca si-a insusit o meserie.

  Dupa care in urmatorul an si pe baza de rezultate elevul poate opta pentru bacalaureatul profesional.

  Acest bacalaureat nu poate fi obtinut din oficiu si sa reprezinte conditie de angajare, piata muncii reglementeaza angajarea acestor absolventi.

  Tovarasa cu aceasta minune populista electorala doreste din nou sa intoarca legea si sa revenina la notiunea exprimata, "NU AM DORIT O ROMANIE DE MESERIASI"

  Deci meseriasi sunt ceva care ne umileste si Tovarasa nu a dorit umilirea ROMANIEI, dar o doreste cu PLAGIATUL si diplomele cumparate
 • +22 (28 voturi)    
  brava (Marţi, 9 octombrie 2012, 18:43)

  palul [utilizator]

  Nu sunt chiar "fan Base" da respect pt cata rabdare are sa se lupte de atatia ani cu gashca PSD-ista de shmenari, penali si retardati. Cat o mai vrea/putea si el ca eu unul in locu lui renuntzam de mult si imi vedeam de ale mele.

  Cat despre acest "bac profesional", ce mai poti sa spui .. inca o abrambureala facuta de cativa cretini pe genunchi in pauza de tzigara.
 • +18 (22 voturi)    
  Daca s-ar scoate definitiv (Marţi, 9 octombrie 2012, 18:48)

  Fu Leng [utilizator]

  Acest bac cu buletinul care e un fel de "bacaloriat" de fapt, ar fi perfect. Nu vrea nimeni o tara de Dottori, sau se vrea???
 • +13 (17 voturi)    
  premisa... (Marţi, 9 octombrie 2012, 19:07)

  Dinoone [utilizator]

  Cei care nu au relatii si mijloace de plagiat sau copiat, redusi mintal dar apti de vot, "Guvernul nu-i poate abandona" (n. Abramburica) si le ofera recunoasterea Bacalaureatului; ca doar ce mare lucru?... ca Primul Ministru a reusit "fentand" scoala!
 • +11 (15 voturi)    
  sa faca si ea ceva (Marţi, 9 octombrie 2012, 19:37)

  K.V [utilizator]

  Ecaterina Andronescu a vrut sa faca si ea ceva dar cred ca aceast bac profesional e INUTIL.cei care au terminat un liceu de profesie si scoala profesionala stiu asta.eu am terminat liceul electrician si am si o diploma de electrician dar ma pot sterge cu ea la f***
  • +11 (17 voturi)    
   De fapt (Marţi, 9 octombrie 2012, 20:05)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui K.V

   Basescu este unul din foarte putini politicieni care tine cu romanii. Daca ar tine cu partidele si cu fel de fel de grupuri de interese ar vea o viata foarte linistita la Cotroceni.
  • +2 (6 voturi)    
   @ K.V. (Marţi, 9 octombrie 2012, 21:30)

   eugenrc [utilizator] i-a raspuns lui K.V

   Am o intrebare .

   Din punctul dumneavoastra de vedere ca absolvent de liceu cu calificare de electrician ce calificativ ati da perioadelor de practica in care v-ati insusit meseria de electrician ?
   1. Foarte bine
   2. Bine
   3. Satisfacator
   4. Nesatisfacator
   5. Mai rau de atat nu se poate
   • 0 (0 voturi)    
    ce conteaza (Miercuri, 10 octombrie 2012, 16:37)

    K.V [utilizator] i-a raspuns lui eugenrc

    dat fiind faptul ca am invatat 4 ani de liceu zi de zi ceva din domaniu(electric) + practica mi-as da mie si tuturor din promotia mea ....satisfacator,dar intreaba absolventii de liceu teoretic care vor lua o diploma profesionala ce calificativ si-ar da.iti zic eu ...MAI RAU DE ATAT NU SE POATE
 • +10 (16 voturi)    
  Felicitari Basescu! (Marţi, 9 octombrie 2012, 19:43)

  emigrant [utilizator]

  Tontii astia din Parlament sint incapabili sa gindeasca ceva pe termen lung, tot ce pot e sa strice si ce s-a facut bine si sa vina cu idei populiste de 2 bani. E la mintea cocosului ca ptr a avea bacalaureat profesional trebuie mai intii sa termini o scoala de meserii, sa te califici, sa demonstrezi ca poti face ceva. Romanii ar trebui sa realizeze ca daca copiii lor nu stiu sa faca nimic nu vor fi angajati.. Adevarat Mare Adunare Nationala, acest Parlament dominat de USL.
 • -5 (15 voturi)    
  daca aveti acces la internet (Marţi, 9 octombrie 2012, 20:05)

  Level4 [utilizator]

  http://www.education.gouv.fr/cid2552/le-baccalaureat-professionnel.html

  http://aso.ch/en/consultation/education-in-switzerland/education-and-training/secondary-level-2/professional-baccalaureate

  si puteti gasi diplome similare in toata Europa continentala. In UK, s-a introdus (experimental) in 2011.

  Dar daca zic Funeriu si Basescu altfel, e altfel.
  • +10 (14 voturi)    
   O meserie buna decat un bacalaureat cumparat (Marţi, 9 octombrie 2012, 20:41)

   SRA [utilizator] i-a raspuns lui Level4

   "La maturité professionnelle peut s'acquérir parallèlement à la formation professionnelle initiale ou après l'apprentissage par une formation à temps complet d'une année ou par une formation à temps partiel de trois ou quatre semestres dans une école professionnelle."

   Iata ce inseamna referinta dvs, dupa ce obtino formatiune profesinala recunoscuta pot sa continue studiile pentru obtinerea bacalaureatuli profesional

   Deci acesti absolventi sunt autentificati prin obtinerea certificatului de terminare a unei meserii, bacalaureatul profesional este ceva optional si nu ceva important

   Tovarasa Andronescu doreste ocolirea legii si crearea de marfa pentru facultatile private.

   Deci se poate vorbi de asa ceva dupa ciclul de formare profesionala, adica de aici in patru ani in optiune.

   pana atunci tinerii vor intelege ca acest bacalaureat este mai putin important decat o meserie buna.

   Returnarea legii este bine venita !!!
   • +4 (8 voturi)    
    revenons a nos moutons (Marţi, 9 octombrie 2012, 21:10)

    Level4 [utilizator] i-a raspuns lui SRA

    1. In prima fraza pe care o citati, cititi cele doua "ou" ("sau") - disjunctive, nu copulative.

    2. Propunerea romaneasca este similara, dupa cum mi se pare mie. Daca dvs. nu vi se pare asa, nu puteti cita ce vi se pare esential diferit?

    3. Motivul trimiterii la reexaminare este ca in Europa nu se poate, din pricina de nivele 3 si 4. Precum vedeti, nu numai ca se poate, ci se practica.
    • +2 (2 voturi)    
     ce n-ai inteles? (Miercuri, 10 octombrie 2012, 13:46)

     Gobelin [utilizator] i-a raspuns lui Level4

     "L’accès au baccalauréat professionnel est facilité grâce à la création en 2009, d’un parcours en trois ans au lieu de quatre. Les lycéens suivent une seconde, première et terminale professionnelles."

     Deci taticutu, e vorba de o certificare data dupa TREI ANI DE PREGATIRE PROFESIONALA. Da?
     Este cineva de la noi impotriva acestui lucru? Nu.

     Despre ce vorbim noi aici? baietas, cei care dau anul viitor bacul abramburicai, care este parcursul lor de "apprentissage proffessionel", cand noi abia de anul asta am reinfiintat profesionalele?
     ai vazut cum acced in sistem cei care nu fac acele studii profesionale? trebuie sa dovedeasca o experienta de cel putin trei ani ca muncitor in domeniul pentru care vrea diploma profesionala.
     cu ce echivaleaza abramburica diploma de bac profesional? cu 4 ani de pierdut vremea intr-un liceu de mana a doua.
     de ce n-a propus abramburica infiintarea bacalaureatului profesional peste trei ani, cand termina prima generatie de scoli profesionale?
     iti spun eu de ce: pentru ca in toamna au alegeri, si pentru ca bacul profesional e doar o momeala electorala pentru cazutii la bac de anul trecut, de anul asta si de anul viitor.
  • +6 (10 voturi)    
   Este posibil sa aveti dreptate (Marţi, 9 octombrie 2012, 21:26)

   eugenrc [utilizator] i-a raspuns lui Level4

   PARTIAL.

   Daca este un Bac-profesional inseamna ca certifica o meserie.
   Este scoala romaneasca capabila sa scoata absolventi care stiu intradevar o meserie ?
   Are scola romaneasca resurse suficiente pentru ca acesti elevi care stau mai slab la limba romana si matematica sa poata compensa prin insusirea unei meserii ?
   In cate scoli care dau certificate pentru diverse meserii se face practica asa cum faceau ucenicii in perioada interbelica ?
   Este foarte simplu sa dati exemple din alte tari referitor doar la bacul profesional ignorand insa diferentele majore dintre institutiile de invatamant din aceste tari si cele din tara noastra unde s-ar putea da un asemenea examen.
   Din experienta anilor de guvernare post decembrista am convingerea ca inainte de urmatoarele alegeri prezidentiale va aparea si legea care va permite celor cu bac profesional sa se inscrie la facultate. Mai ales la cele cu plata. Legile in Romania nu au ca motivatie modernizarea si bunastarea tarii ci obtinerea de beneficii pentru partid sau sensibilizarea alegatorlior inainte de alegeri prin masuri populiste indiferent de costurile ulterioare.
   • -1 (7 voturi)    
    e factual (Marţi, 9 octombrie 2012, 21:54)

    Level4 [utilizator] i-a raspuns lui eugenrc

    ce-am spus mai inainte, asa ca nu e o chestiune de dreptate, ci de adevar :).

    Cu acelasi rationament si aceleasi motive pe care le invocati, am putea sa nu mai facem nici licee, deloc, decat pentru vreo cateva sute de elevi care sunt la nivel european. Si sa inchidem universitatile romanesti, fiindca produc doar vreo cateva zeci de oameni la nivel european - deci nu se justifica.
    • +6 (8 voturi)    
     Vorbim de rationamente diferite (Miercuri, 10 octombrie 2012, 0:27)

     eugenrc [utilizator] i-a raspuns lui Level4

     Nu am dovezi dar am convingerea ca in invatamantul din Franta, Elvetia , Anglia , Germania , etc nu s-a legiferat bacul profesional in timpul anului scolar in curs.

     Din cate stiu eu, in Germania cei care merg catre un examen gen bac profesional nu iau decizia la jumatatea clasei a XII-a si tind sa cred ca nici in Franta , Elvetia sau Anglia nu se intimpla asa.

     NU contest ideea de bac profesional.

     Contest modul de elaborare a acestei legi care din punctul meu de vedere este populist si cu profund iz electoral .

     In Germania inca din clasa a X-a elevii decid ce fel de examen vor sa dea la finalul liceului fiindca exista diferente majore intre programa scolara a celor care dau Bacalureatul clasic si cel profesional.

     Pentru o persoana de nivel 4 cunoscatoare a gramaticii limbii franceze ma asteptam la mai multa exigenta fata de o asfel de lege scrisa pe genunchi.

     Intrucat se pare ca sunteti mai in tema cu situatia din Franta si Elvetia va rog sa imi spuneti daca si in aceste doua tari este posibil ca elevi sa ia in aceiasi perioada de exemane si bacul profesional si bacul clasic. Oare in Franta si Elvetia elevi decid ce fel de bac vor da , in ultimul moment, in functie de cat de pregatiti se simt ?
    • +3 (7 voturi)    
     Referitor la rationament (Miercuri, 10 octombrie 2012, 0:55)

     eugenrc [utilizator] i-a raspuns lui Level4

     Cred ca faceti o confuzie . Simplific un pic lucrurile ca sa fiu mai usor de inteles. Sper sa nu-mi interpretati exemplul mot a mot .

     Elevii sunt materia prima din invatamant.
     Scolile si Liceele sunt instrumentele de prelucrare a materiei prime.
     In urma prelucrari rezulta produse care trec de controlul de calitate si produse care nu trec de acest control.
     Pana in prezent conditiile trecerii de controlul de calitate erau aproximativ comune tuturor elevilor.
     Stimabila doamna ministru vine si imparte aceste conditii in doua categorii :
     - Categoria A pentru cei care vor sa mearga la facultate
     - Categoria B pentru cei care vor dovedi ca au competente profesionale suplimentare dar nu sunt siguri ca pot absolvi cerintele de la catgegoria A

     Stimabile domn LEVEL 4 , credeti ca in tarile la care ati facut referire situatia este asemanatoare ca cea generata de legea propusa de doamna ministru ?
     Credeti ca in acele tari nu exista diferente intre programa scolara a celor care dau un bacalaureat clasic si cei care il dau pe cel profesional?

     Dumneavoastra nu ati facut un rationament analog cu al meu , dumneavoastra ati facut o discriminare considerand ca numai elevii buni ar merita sa merga la scoala .

     Eu am incercat sa spun ca , in opinia mea , in acele tari schimbarile nu au fost facute peste noapte si a fost pregatit cu atentie terenul pentru bacul profesional.

     Este foarte trist cum sunt manipulati parintii creandu-le iluzii desarte cu astfel de matrapazlacuri electorale.

     PS. Invatamantul superior romanesc are noroc ca licentele sa dau inca in Romania. Nu de alta dar daca ar fi luat la bani marunti ar fi posibil ca in anumite domenii sa se intimple ce spuneti dumneavoastra .
 • +8 (14 voturi)    
  ioi doamne dar parlamentarii dorm! (Marţi, 9 octombrie 2012, 20:07)

  ..13 [utilizator]

  Nu pot sa imi imaginez cata prostie poate sa zaca in Parlament - va rog sa ma scuzati. Cred ca baietii aceia nu au cititi nici un document care reglementeaza invatamantul in Europa.

  Am facut o scototcire simpla pentru un proiect si stiam chestiunea cu clasificarea . Oare ei de ce nu stiu sa citeasca sa se documenteze????

  Oricum monstra de prostie a fost promovata de Ministrul Educatiei - fost rector - care iarasi trebuia sa stie....

  Totul este aberant!
 • +9 (9 voturi)    
  in sua (Marţi, 9 octombrie 2012, 21:11)

  nash pandelica [utilizator]

  nu se da bac.

  la sfarsitul liceului/high school, daca ai promovat toate disciplinele cerute in curicula celor patru ani de studiu, capeti o diploma de absolvent de liceu/high school diploma, care'ti confera toate drepturile.
  daca vrei sa mergi mai departe, in invatzamantul universitar, trebuie sa treci un examen national - sat -care se plateste, parca 50 usd, dureaza cca patru ore si are intrebari in trei discipline: matematica, limba engleza citit/intelegere si limba engleza scris.
  la citit, este vorba de cat de bine intelegi ideile textului, cata atentie dai unui paragraf citit.
  ti se da un paragraf sa'l citesti in cateva minute, apoi trebuie, fie sa raspunzi la intrebari, fie sa scrii care sunt ideile principale, ce s'a vrut a se spune in acel text.

  funeriu a vrut sa introduca in romania asa ceva. sunt multi care citesc si le zboara printre urechi....

  la scris, trebuie sa scrii un eseu despre o tema data.
  fara acest test national, condus de college board, autoritatea studiilor superioare, cei care acrediteaza de fapt si scolile superioare, nu poti intra in facultate.

  scolile cele mai selective tzin cont si de media generala obtinuta pe timpul liceului si de o eventuala examinare, interviu, eseu suplimentar.

  astfel, fiecare absolvent are o atestare ca a terminat un liceu, diploma care'l ajuta sa intre in campul muncii, sa mearga in scoli tehnice, invatamant profesional/vocational.

  vrea la facultate, da testul sat si, in functie de scorul obtinut, are sansa sa fie admis de scoli cat mai selectiva.
  scorul minim, de trecere, este de 600 de puncte, ajungand, parca la max 2400 de puncte, adica intre 200 si 800 la fiecare din cele trei probe.
  cu scoruri mici, esti bagat in seama la scolile mici, locale.

  la univesitati serioase, esti luat in serios numai daca apropii 2000.
  la peste 2000 poti aspira la scoli din primele 50-100.
  sat este cerut de toate scolile superioare, de stat sau particulare. inclusiv academiile militare.
  • +11 (11 voturi)    
   Funeriu. prea bun ptr Romania (Marţi, 9 octombrie 2012, 22:06)

   emigrant [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

   Funeriu are multe idei bune; din pacate e prea bun ptr nivelul majoritatii elevilor si chiar al profesorilor din Rom. Plus, nu a mincat salam cu soia. Am vorbit cu cineva din invatamint in Rom care mi-a confirmat ca multi profesori nu sint de acord cu Legea Funeriu. Nu ptr ca nu isi dau seama ca ar fi o lege buna dar e mai simplu sa nu fii tras la raspundere. Fugim de responsabilitate ca dracu de tamiie in orice domeniu ne-am afla si ne miram ca sintem condusi de niste derbedei. Oricum e bine ca ati explicat sistemul american. Asa cum vad eu restauratia se va produce, daca nu s-a si produs deja. Astia sint categoria "Emil Bobu". Ce vor vota romanii aia vor avea. Cel putin nu au scuze ca nu au stiut despre ce e vorba. Votezi impostori si plagiatori, sa nu te mire cind diplomele copiilor tai nu vor mai fi recunoscute nicaieri. Traim intr-o lume globala in care faptul ca nu gindim serios procesul de educatie ne va costa.
 • -9 (11 voturi)    
  In anul in care domnul presedinte (Marţi, 9 octombrie 2012, 21:51)

  ploiesteanu [utilizator]

  Traian Basescu a spus despre invatamantul nostru ca da nastere unor absolventi tampiti, a fost atacat de posturile de televiziune Antena 3 si Realitatea (pe atunci nu era a lui Elan Schwartzenberg, omul lui Basescu). Imediat, ca sa-si apere presedintele, ministrul a conceput un bacalaureat dur, cu subiecte foarte dificile, camere de supraveghere, procuratura etc. Rezultatul ? catastrofa! ! S-a demonstrat ca iubitul lor presedinte a avut inca odata dreptate. Degradarea invatamantului romanesc s-a facut si se mai face inca prin necointeresarea materiala a profesorilor ca urmare a salariilor mici. Au insa securistii si avocatii.
  • +8 (10 voturi)    
   Bravo Ploiesteanule ! (Miercuri, 10 octombrie 2012, 2:00)

   eugenrc [utilizator] i-a raspuns lui ploiesteanu

   In concluzie Traian Basescu este vinovat ca liceeni nu invata si nu sunt capabili sa ia un exament dat in mod corect.
   Subiecte foarte dificile ?
   Pe vremea lui Ceausescu erau subiecte dificile.
   Tare curios asi fi sa vad promovabilitatea de acum cu subiectele date in anii 80 la bacalaureat.
   Sa fim seriosi. Degradarea invatamantului a inceput din anii 80 in care profesorii se caciuleau la aprozaristi si alimentaristi pentru a nu sta la cozile de la alimente si a continuat cu succes in anii de glorie ai lui Iliescu, Constantinescu si Basescu .
   Daca ati avea rabadre sa cititi singur masurile propuse de Funeriu s-ar putea sa ajungeti la concluzii diferite de cele ale celor de la Antena 3.
 • +8 (10 voturi)    
  bravo,base!!! (Marţi, 9 octombrie 2012, 22:56)

  argoman [utilizator]

  Categoric, aceasta smecherie ,prin care se intentioneaza facilitarea accesului catre fabricile de diplome al tuturor loazelor,trebuie stopata.
  Pot exista foarte bine absolventi de liceu fara diploma de Bac.care vor avea optiunea de a merge la munca fizica sau sa faca o pregatire profesionala.
  Raportul optim intre forta de munca fara facultate si cea cu facultate este de 15 la unu.
  • -4 (6 voturi)    
   !!! (Miercuri, 10 octombrie 2012, 8:41)

   catalin_mattei [utilizator] i-a raspuns lui argoman

   diploma in urma acestui tip de bacalaureat nu iti permite accesul la studii superioare ci doar la cursuri postliceale... chiar si in legea realizata de Funeriu se precizeaza ca va fi introdus un bacalaureat diferentiat doar ca nu din 2013 ci mai tarziu..faza pe bacalaureat nu este decat o alta neterminabila poveste din luptele politicii romanesti.
   • +2 (2 voturi)    
    pai asta spune si presedintele (Miercuri, 10 octombrie 2012, 13:56)

    Gobelin [utilizator] i-a raspuns lui catalin_mattei

    in cererea de reexaminare: ca nu trebuia introdus bacu' profesional de anul asta, si ca LEN deja reglementeaza in mod COERENT si UNITAR invatamantul profesional: dai bac profesional cand ai prima generatie de absolventi de invatamant profesional.
 • +7 (9 voturi)    
  Pe cand... (Miercuri, 10 octombrie 2012, 4:21)

  Catz Kitty [utilizator]

  ... doctorat profesional ?
 • +2 (4 voturi)    
  Mi-aţi luat titlul... (Miercuri, 10 octombrie 2012, 10:46)

  Ioana Munteanu [utilizator]

  Voiam să zic şi eu "Bravo, Băse!"... Of, dar cine te-o susţine? Suflă vîntul prin Parlamentul ăsta de doi bani...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by