Presedintele Traian Basescu l-a primit marti, la Palatul Cotroceni, pe Eugene Czolij, presedintele Congresului Mondial al Ucrainenilor, in cursul intrevederii fiind abordate aspecte privind situatia minoritatilor nationale din cele doua tari, informeaza un comunicat al Administratiei prezidentiale. Seful statului a apreciat ca romanii din Ucraina ar trebui sa aiba drepturi similare celor acordate de Romania minoritatii ucrainene, in timp ce oficialul ucrainean a afirmat ca "Romania este un exemplu in ceea ce priveste modul in care trateaza minoritatile nationale".

Potrivit comunicatului Presedintiei, in cursul intrevederii, Traian Basescu a subliniat faptul ca minoritatea ucraineana beneficiaza, printre altele, de reprezentare in cadrul Parlamentului Romaniei, dar si de fonduri special alocate de la bugetul de stat. Totodata, seful statului a apreciat ca este de dorit ca minoritatea romana din Ucraina sa beneficieze de drepturi similare acordate minoritatii ucrainene din tara noastra.

"Viziunea noastra in privinta minoritatilor este aceea ca, pe langa drepturile lor, statul trebuie sa aiba un rol activ ca cetatenii de alta etnie sa se simta parte a natiunii", a spus presedintele.

La randul sau, Eugene Czolij a afirmat ca Romania este un exemplu in ceea ce priveste modul in care trateaza minoritatile nationale.

"De fiecare data cand am ocazia ofer Romania ca exemplu pentru modul in care trateaza minoritatile nationale si pentru modul in care stie sa respecte drepturile omului. Romania se afla la cel mai inalt nivel in ceea ce priveste respectarea cetatenilor de alta etnie, acordand chiar locuri in Parlament pentru minoritatile nationale", a apreciat presedintele Congresului Mondial al Ucrainenilor.