Cei sase angajati ai CET Braila care au intrat, joia trecuta, in greva foamei, au incetat protestul luni seara, in urma promisiunilor ca isi vor primi salariile pe o luna cel tarziu pana vineri, a anuntat liderului de sindicat al angajatilor fabricii de caldura brailene, Gheorghita Parlog, citat de Mediafax. Angajatii au primit asigurari ca marti va fi convocata o sedinta de urgenta a Consiliului Local Municipal in urma careia va fi aprobata alocarea sumei necesare platii salariilor si tichetelor de masa aferente unei luni.

Liderul sindical a adaugat ca in viitorul apropiat vor fi achitate si celelalte drepturi salariale restante pe doua luni.

"Am renuntat la greva foamei pentru ca nu mai puteam suporta. Un om a cedat sambata, altul era sa cedeze in aceasta dimineata (n.r. - luni dimineata). Am primit asigurari de la consilieri, de la politicieni, de la presa, toti ne-au incurajat si ne-au sustinut. Avem convingerea ca vom primi salariile si nu are sens sa ne riscam viata", a declarat, luni, liderul de sindicat Gheorghita Parlog.

Potrivit Mediafax, sase angajati ai CET Braila au intrat, joi dimineata, in greva foamei, in semn de protest fata de faptul ca nu si-au primit salariile si tichetele de masa de trei luni. Oamenii s-au instalat intr-unul din birourile societatii CET, sperand ca prin aceasta forma de protest vor determina autoritatile sa le dea salariile restante.

Sambata, unuia dintre grevisti, un barbat de 45 de ani, i s-a facut rau, fiind luat de o ambulanta si transportat la Spitalul Judetean de Urgenta Braila. Un alt angajat al CET Braila i-a luat locul intrand in greva foamei. Starea grevistilor este insa destul de precara, acestia dand semne de slabiciune fizica.

In prezent, activitatea companiei de termoficare din Braila este blocata dupa ce furnizorul de gaz a oprit livrarea combustibilului din cauza unei datorii de circa 13.000 de lei.

CET Braila are de recuperat aproximativ 13 milioane de lei de la populatie, iar potrivit conducerii unitatii pentru achitarea salariilor restante ar fi nevoie de aproximativ 140.000 de lei.

Liderul sindical Gheorghita Parlog a explicat ca CET a cumulat datorii de aproximativ zece milioane de lei catre furnizorul de gaze si de circa 200.000 de lei catre Electrica dupa ce multe dintre asociatiile de locatari nu si-au mai platit de cativa ani facturile la termoficare. In aceste conditii, este sistata atat furnizarea gazului catre centrala, cat si furnizarea energiei electrice.

In Braila mai sunt racordate la CET 6.000 de apartamente, iar pe parcursul verii locatarii acestora au avut apa calda doar doua saptamani. In conditiile in care din cele 200 de asociatii de locatari 140 au datorii mari, niciuna dintre cele 11 centrale de cvartal din municipiu nu mai functioneaza in prezent.

Primaria Braila detine 79% din actiunile CET.