Cinci tari din estul Uniunii Europene, printre care si Uniunea Europeana, au cerut luni Georgiei sa continue reformele care sa conduca la integrarea in UE si in NATO, la opt zile dupa victoria electorala a coalitiei opozitiei, condusa de miliardarul Bidzina Ivanishvili, scrie AFP.

Intr-o scrisoare comuna, ministrii Afacerilor externe din Lituania, Letonia, Bulgaria, Romania si Cehia i-au cerut lui Ivanishvili sa mentina tinta "integrarii europene si euro-atlantice" si sa nu "scuteasca nici energia si nici entuziasmul in angajamentul privind reformele necesare".

"Credem cu fermitate ca este timpul astazi sa lucram impreuna in favoarea unitatii nationale, in interesul Georgiei", spun cei cinci ministri, in aceasta scrisoare, adresata atat miliardarului Bidzina Ivanishvili cat si rivalului sau infrant in alegerile legislative, Mihail Saakashvili.

Coalitia "Visul Georgian" a castigat alegerile din 1 octombrie si ar putea dispune de 83 de locuri in parlament, fata de 67 pentru partidul Miscarea nationala unificata a presedintelui.

Saakashvili, care a condus tara de cand a preluat puterea, in urma revolutuiei trandafirilor din 2003, a admis infrangerea partidului sau si a asigurat ca va facilita tranzitia politica.

Reamintim ca Georgia este un aliat-cheie al Occidentului in zona Marii Caspice si a Marii Negre, fiind si partener strategic al Romaniei in proiectul energetic AGRI. Pozitionarile noilor lideri de la Tbilisi sint asteptate cu mare interes in Occident pe fondul temerilor ca Georgia ar putea abandona orientarea pro-Vest in favoarea unei relatii apropiate cu Moscova.