Angajatii combinatului Oltchim din Rmanicu Valcea urmeaza sa primesca vineri un avans de 40% din salariul pe luna august, dupa cum anuntase joi ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop.

"Avansul de 40% din salariile angajatilor de la Oltchim vor fi maine (n.r. vineri) date - din discutiile pe care le-am avut cu cei de acolo - pentru luna august, o luna in care nu s-a muncit decat pana in 23, pentru ca din 23 combinatul s-a oprit.Oamenii or sa isi ia salariul fara plata orelor suplimentare, pentru ca unii dintre ei mai aveau ore suplimentare in momentul in care functiona combinatul. In zona aceasta se face o analiza la nivelul conducerii combinatului, cum se vor aloca aceste sume de avans, sume care, de fapt, sunt din incasarile restante catre Oltchim. Daca s-ar incasa toate datoriile, s-ar asigura un minim de plata salariilor si chiar de repornire", a spus Pop.

El a estimat ca restul de 60% din salariu se va acorda pana la sfarsitul lunii octombrie.

Angajatii Oltchim Ramnicu Valcea au renuntat la proteste, miercuri. Liderul interimar al Sindicatului Liber, Corneliu Cernev, care a precizat ca, incepand cu 5 octombrie, oamenii vor primi avansul pe luna august, iar pana in 17 octombrie se vor acorda toate salariile la zi.

Tot vineri autoritatile romane vor solicita Comisiei Europene permisiunea pentru acordarea unui imprumut pentru inceperea activitatii combinatului Oltchim, insa aceasta varianta este una secundara pentru redeschiderea companiei. Declaratia a fost facuta de premierul Victor Ponta joi seara, transmite Radio Romania Actualitati.

Ministerul Finantelor a anuntat joi ca autoritatile statului (AVAS, Guvern, Electrica) si trei banci creditoare au infiintat Comitetului pentru Stabilizarea Financiara a Oltchim (CSFO), un parteneriat public-privat pentru mentinerea companiei pe linia de plutire si pregatirea pentru privatizare. Oltchim va fi restructurat si reorganizat, iar bancile creditoare vor asigura capitalul de lucru.