Scafandrii militari executa operatiuni pentru scoaterea la suprafata a unui hidroavion prabusit in lacul Siutghiol, probabil in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, informeaza Ministerul Apararii Nationale (MApN), intr-un comunicat de presa postat pe site-ul institutiei.

Potrivit MApN, lucrarile pregatitoare scoaterii la suprafata a aparatului au inceput la sfarsitul lunii septembrie, prin decolmatarea malului si a obiectelor care acopera epava si prin cercetarea subacvatica in vederea depistarii existentei eventualelor elemente de munitie, explozibili si a ramasitelor umane. Ministerul mai informeaza ca activitatea se desfasoara in conditii anevoioase, in etape, din cauza vizibilitatea foarte redusa a apei lacului, aproximativ 20-30 cm.

Dupa terminarea operatiunii de ranfluare, hidroavionul urmeaza sa fie reconstituit de specialisti si introdus in circuitul muzeal national, informeaza MApN.

Potrivit sursei citate, activitatea scafandrilor militari face parte din programul de instruire pentru scufundari in zone lagunare si reprezinta o premiera pentru scafandrii Fortelor Navale.

Potrivit telegrafonline.ro, epava hidroavionului a fost descoperita de doi scafandri constanteni: Pascale Roibu şi Iulian Rusu.

Un reportaj realizat de stirileprotv.ro arata ca hidroavionul este un model SAVOIA MARCHETTI S 55 fabricat in Italia intre 1924 si 1930 care s-a aflat in dotarea armatei romane in cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Aparatul ar fi fost doborat in tipul bombardamentelor rusesti din 1941.