​DEZBATERE HotNews.ro: Cum s-a construit in Romania in plin boom imobiliar? Ce probleme au blocurile noi in care s-au mutat mii de familii?

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Joi, 4 octombrie 2012, 15:06 Actualitate | Esenţial


Incendiu la complexul Confort City
Foto: Agerpres
Incendiul de marti din cadrul complexului Confort City, precum si dezvaluirile HotNews.ro despre neregulile si deficientele din cadrul Confort Residence, au ridicat multe semne de intrebare asupra masurilor de siguranta din cadrul noilor complexuri de locuinte, precum starea retelei de hidranti, reteaua de bariere, modul de parcare si acces in complex, folosirea de materiale ignifuge sau obtinerea tuturor avizelor necesare. Un cititor HotNews.ro ne-a scris ca si in cadrul complexului rezidential Militari Residence ar putea exista probleme: "Daca se intampla ceva, nu se pune problema hidrantilor care oricum nici aici nu exista, dar nu pot intra nici masinile de pompieri din cauza masinilor parcate".
 • Ilias Papageorgiadis, expert imobiliar: "Am observat mii de oameni care vor sa cumpere o proprietate si refuza sa plateasca 1 euro pentru a o controla inainte"
 • Vezi in articol o serie de nereguli depistate la complexul care a fost afectat de incendiu, precum si la alte complexuri rezidentiale. HotNews.ro isi invita cititorii sa semnaleze ce alte probleme sau vulnerabilitati au constatat la alte noi complexuri imobiliare
Marti, 2 octombrie - 15 apartamente dintr-o cladire de apartamente din complexul rezidential Confort City, construit de fratii Negoita, au fost mistuite de flacari. Incendiul a cuprins toata mansarda de lemn de la etajul 11 al cladirii.

Pompierii care au ajuns la fata locului nu au putut interveni timp de mai bine de 30 de minute din cauza ca hidrantii din complex nu aveau apa si au fost nevoiti sa alimenteze autospecialele direct din raul Dambovita. In plus, accesul pompierilor s-a petrecut cu dificultate din cauza barierelor din complex si a masinilor parcate intre blocuri.

In plus, pe langa problemele care au aparut marti, complexul in cauza mai are o hiba: blocurile sunt construite in zona de protectie a gropii de gunoi Glina, iar in 2011 nu avea avizul Garzii de Mediu, noteaza b365.ro

Problema hidrantilor sau a masurilor de protectie antitincendiu

"Pompierii de la ISU Bucuresti au intampinat greutati in stingerea incendiului din cauza faptului ca reteaua de hidranti de la acest complex nu a functionat, iar pompierii militari au fost nevoiti sa foloseasca apa din rezerva proprie, din raul Dambovita si de la un agent comercial", precizeaza un comunicat de presa emis de IGSU.

Pentru stingerea incendiului, pompierii au avut nevoie de peste 30 de autospeciale de stingere cu apa si spuma, 10 autospeciale de lucru la inaltime, doua masini de descarcerare si mai multe ambulante SMURD.

O problema asemanatoare cu cea a hidrantilor din complexul Confort City a fost relatata, miercuri, in exclusivitate, de catre HotNews.ro care a prezentat un raport de expertiza tehnica asupra unui bloc de locuinte dintr-un alt complex rezidential construit de fratii Negoita - Confort Residence din Pipera, Voluntari.
Raportul de expertiza tehnica arata ca blocul din complexul Confort Residence sufera de "defecte semnificative de executie" si ca "pregatirea si protectia anti-incendiu cu hidranti si/sau stingatoare de foc, precum si protectia descarcarilor electrice cu paratrasnet" nu s-a realizat.

Deficientele au fost constatate in 2010, iar pana in prezent acestea nu au fost remediate, sustin membrii Asociatiei de Proprietari. In plus, la solicitarile Asociatiei, dezvoltatorul nu a oferit niciun raspuns, iar ANPC si ISC au sugerat proprietarilor sa se adreseze in instanta.

Problema accesului in complex in situatii de urgenta

In cazul incendiului de la Confort City, pompierii au mai intalnit o problema:  au intampinat greutati la intrarea in complexul respectiv, din cauza barierelor de acces si a autovehiculelor aflate in parcare, fiind necesara mutarea acestora pentru a permite desfasurarea interventiei, dupa cum arata IGSU intr-un comunicat.

Un cititor HotNews.ro ne semnaleaza ca astfel de probleme legate de parcarea masinilor si a riscului de ingreunare a unei interventii in caz de incediu se regasesc si in cadrul Complexului Militari Residence din Rosu, comuna Chiajna.

"Militari Residence din Chiajna, Rosu - Sunt peste 30 blocuri, iar intre ele sunt inghesuite stradute foarte foarte inguste. Daca se intampla ceva, Doamne fereste, nu se pune problema hidrantilor care oricum nici aici nu exista, dar nu pot intra nici masinile de pompieri. Este imposibil sa poata sa ajunga masinile in anumite zone datorita lipsa locurilor de parcare. Lumea parcheaza total aiurea si se blocheaza absolut toate caile importante de acces", ne-a scris cititorul HotNews.ro.

Problema mansardelor din lemn

O alta problema care ar putea fi un risc la noile cladiri de locuinte din ansamblurile rezidentiale ar putea fi mansardele realizate din lemn.

Incendiul de marti, de la Confort City, a izbucnit la mansarda din lemn a cladirii, pe o suprafata de aproximativ 500 mp, extinzandu-se si la etajul 10 al blocului de locuinte.

Ministrul delegat al Administratiei, Radu Stroe, prezent la fata locului, a declarat ca va dispune o ancheta privind hidrantii din zona. In plus, ministrul radu Stroe a mai precizat ca se va verifica si modul in care s-a mansardat cu lemn cladirea in cauza.

"Nu este clar cum s-au construit aceste etaje supramansardate. Sunt toate din lemn si asta este o problema. Cand faci la asemena blocuri de 11 etaje supramansardari din lemn, e periculos. Vom vedea care este situatia autorizatiilor", a declarat Stroe.

Potrivit IGSU, mansardarea cladirilor de locuit este permisa doar daca se respecta conditiile de protejare la foc cu materiale incombustibile.

"Conform reglementarilor tehnice in vigoare (Normativ de siguranta la foc a constructiilor, indicativ P 118-99; Normativ pentru proiectarea mansardelor la cladiri de locuit, indicativ NP 064-02), este permisa mansardarea cladirilor de locuit daca se respecta conditiile de protejare la foc cu materiale incombustibile a structurii portante a acoperisului si a conditiilor de compartimentare la foc (prin elemente incombustibile) dintre blocuri, tronsoane si apartamente", precizeaza IGSU.

Asemenea complexului Confort City, HotNews.ro a scris ca si la complexul Confort Residence, unde au fost constatate mai multe nereguli si "defecte semnificative de executie", mansarda e tot din lemn realizata, iar locuitorii se tem sa nu pateasca la fel ca la incendiul din complexul din Popesti-Leordeni.

Confort Residence
Foto: Google Street View
"Constructia este asemanatoare ca acolo [n.r. complexul afectat de incendiu], doar ca la noi e P+5 si acolo era P+11. Si la noi mansarda e construita tot din lemn", a declarat pentru HotNews.ro unul dintre locatari.

Raportul de expertiza tehnica prezentat de HotNews.ro in cazul imobilului din cadrul Confort Residence subliniaza ca "o mare parte a tencuielilor executate la intradosul teraselor exterioare ale apartamentelor se desprind de stratul suport" si ca, din cauza problemelor la acoperis, apa se inflitreaza in pereti.

Problema autorizatiilor

Prefectul judetului Ilfov, Florentina Pencea a declarat marti ca blocul din cadrul Confort City in care a izbucnit incendiul nu are autorizatie PSI (n.r. Prevenirea si stingerea incendiilor) din partea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU), insa, potrivit reprezentantilor ISU contactati de HotNews.ro, complexul in cauza nu avea nevoie de astfel de autorizatii.

Seful ISU Ilfov, inspectorul Cristian-Claudiu Avram a explicat pentru HotNews.ro ca blocurile din cadrul complexului Confort City nu aveau nevoie de o autorizatie din partea ISU din cauza ca aceasta autorizatie se da doar in cazul blocurilor cu mai mult de 11 etaje.

"Nu au autorizatie ISU pentru incendii pentru ca nu au nevoie de asa ceva. Aceasta autorizatie se da doar in cazul blocurilor cu peste 11 etaje. Aici era vorba de un bloc cu 11 etaje, ultimul fiind mansarda care a luat foc", a declarat inspectorul Avram de la ISU Ilfov.

Informatia este confirmata si de catre IGSU printr-un comunicat in care se precizeaza ca "in conformitate cu prevederile art. 30 din Legea nr. 307/2006, coroborate cu art.1 din H.G.R. nr.1739/2006, pentru blocurile de locuinte beneficiarul nu trebuie sa solicite si sa obtina avizul/autorizatia de securitate la incendiu, cu conditia ca regimul de inaltime sa nu depaseasca P+11.

Blocurile de locuinte pana in 11 etaje nu au nevoie de autorizatie ISU
Foto: Agerpres
n conformitate cu prevederile art. 13 lit. h din Legea nr. 307/2006, consiliul local trebuie sa asigure includerea in planurile de organizare, de dezvoltare urbanistica si de amenajare a teritoriului a cailor de acces pentru interventii, a lucrarilor pentru realizarea sistemelor de anuntare, alarmare, precum si de alimentare cu apa in caz de incendiu".

O alta problema ce tine de autorizatii este modul inca re acestea au fost acordate de catre autoritati si cui.

In articolul despre problemele de la Confort Residence, HotNews.ro relata nemultumirea unui proprietar care sustine ca ceic are au construit au primti autorizatii de la autoritati si ca oricum, din cauza ca unele complexuri sunt construite pe persoana fizica, amenzile oricum sunt mai mici decat pentru firme.

"Din pacate, se pare ca domnul Negoita este acoperit. In primul rand ca totul este construit pe persoana fizica si pentru persoanele fizice amenzile sunt mult mai mici decat cele pentru firme. Apoi se pare ca are toate actele in regula. ISC-ul ne-a informat ca la receptia lucrarilor totul era in ordine si ne-a spus sa ne cautam dreptatea in instanta", ne-a declarat proprietarul.
 • Blocurile de la Confort City avizate in 2007 de catre ISU ca "blocuri de birouri"
"In 2007 dezvoltatorul a depus o cerere de avizare la ISU Ilfov pentru aceste cladiri cu destinatie de birouri. In cazul caldirilor de birouri trebuie sa existe avizul ISU. Noi am eliberat avizul pentru acele cladiri ca destinatie de birouri, dar intre timp ele au fost schimbate in cladiri de locuinte pentru care nu mai era nevoie de vreun aviz de la ISU", a mai declarat pentru HotNews.ro seful ISU Ilfov.

Despre alte complexuri ce ar putea avea probleme - Cazul Asmita Gardens

Incendiul de marti a scos in evidenta o serie de vulnerabilitati ce ar putea exista si in cadrul altor complexe rezidentiale realizate dupa anii 2000 in Capitala, perioada in care astfel de constructii au fost realizate in numar foarte mare.

Un exemplu de alt complex rezidential care, potrivit unor rapoarte tehnice, ar avea "probleme grave de rezistenta", este Asmita Gardens, complexul cu cele mai inalte blocuri de locuit din Bucuresti - sapte blocuri turn, cu 17 pana la 25 de etaje, care masoara intre 66 si 90 de metri inaltime.

In 2010, dezvoltatorul - firma indiano-britanica Asmita Gardens SRL - a fost dat in judecata de antreprenorul general la santierului, compania austriaca Strabag, pentru recuperarea unei datorii de 8,2 milioane de euro. Ca sa limiteze pretentiile Strabag, Asmita Gardens a depus in instanta probe legate de executia defectuoasa a cladirilor, informeaza adevarul.ro.

Tribunalul Bucuresti a dat dreptate dezvoltatorului, iar Strabag a pierdut procesul, in martie 2011. Sentinta mentioneaza: "lucrarile sunt de o calitate indoielnica, expertiza tehnica comandata de reclamanta si realizata de Tecton International reveland vicii ale structurii de rezistenta si defecte majore ale betonului incorporat in constructie. Expertiza a scos la iveala defecte la toate cele 7 turnuri construite de Strabag".

Expertiza citata de Tribunal a fost realizata de inginerul danez Bjarne Moller Virenfeldt (56 de ani), patron al firmei Tecton International si fost director general al Tiriac Imobiliare. In expertiza, Virenfeldt a scris: "Gauri in forma de fagure de miere si segregare. Calitatea foarte redusa a executiei betonarii. Daunele necesita lucrari de reparatie foarte ample".

De cealalta parte, atat arhitectul cladirilor apara rezistenta lor, iar firma constructoare - Strabag, sustine ca "nu exista nici un motiv pentru a pune la indoiala calitatea structurii de rezistenta a proiectului si ca toate defectele intermediare constatate pe parcurs, au fost remediate de Strabag inainte de receptie".

In plus, Inspectoratul de Stat in Cosntructii (ISC) sustine, de asemenea, ca la proiectul Asmita Gardens nu au fost inregistrate defecte la structura de rezistenta.

Ilias Papageorgiadis, expert imobiliar: "Am observat mii de oameni care vor sa cumpere o proprietate si refuza sa plateasca 1 euro pentru a o controla inainte"

Ilias Papageorgiadis, expert in piata imobiliara scrie, intr-o postare pe HotNews.ro si Contributors.ro, despre problema calitatii slabe a noilor constructii si despre mentalitatea cumparatorului care nu isi ia toate masurile de protectie si nu apeleaza la experti atunci cand achizitioneaza o locuinta.
"Am vazut zeci de cladiri cu o calitate proasta a constructiei, vizibila cu ochiul liber, vandute integral. Am auzit de sute de oameni care si-au construit casa fara sa cumpere materialele necesare, economisind la otel si ciment. Si am observat mii de oameni care vor sa cumpere o proprietate si refuza sa plateasca 1 euro pentru a o controla inainte. Majoritatea au o gama larga de probleme insa trebuie sa le gasesti.

Dezvoltatorul va face ce va vrea. Staul il va controla sau il va "controla" (nu poti da vina pe Stat, vei pierde de fiecare data). Media iti va spune cat de fantastic este proiectul si toata lumea va cauta sa isi asigure pozitia.

Insa cumparatorul este cel care pune banii pe masa. Acesta cumpara o proprietate pentru urmatorii 20-30 de ani din viata sa. Banii sai sunt cei ce asigura salariile/comisioanele celorlalti. Greseala sa ii va distruge viata LUI, nu a altor persoane.

De aceea cumpararea unei proprietati dupa preferintele inimii nu este o abordare corecta. Cine te astepti sa te protejeze, daca tu refuzi sa te protejezi?", scrie Ilias Papageorgiadis.
In 2010, Ilias Papageorgiadis publica pe HotNews.ro un articol care propunea mai multe sfaturi la cumpararea de apartamente noi si trata problema calitatii proaste a constructiilor.

"Sunt zeci de persoane pe care le cunosc care si-au cumparat un apartament intr-un bloc nou. Din pacate pentru 30% dintre acestia, cand au intrat in posesia noii lor locuinte, sentimentele lor se incadrau undeva intre disperare si furie. O calitate foarte proasta a finisajelor, multe probleme cu structura cladirii, si alte minciuni raportandu-ne la calitatea promisa", scria Ilias Papageorgiadis.

Printre sfaturi, Papageorgiadis sfatuia ca, inainte de a achiziona o locuinta, orice cumparator sa consulte un arhitect, un avocat, precum si un consultant imobiliar si sa fie sceptic la expresii de genul "calitate excelenta a constructiei".

"Trebuie sa verificati cu MARE atentie calitatea constructiei. Un pret mai scazut poate reflecta o decizie cinstita luata de catre dezvoltator sau incercarea acestuia de a compensa calitatea proasta a constructiei, in incercarea de a va face sa va concentrati doar pe pret", scria Papageorgiadis.

​DEZBATERE HotNews.ro: Ce probleme au blocurile noi in care s-au mutat mii de familii?

Incidentul de marti din cadrul complexului Confort City, precum si dezvaluirile HotNews.ro despre neregulile si deficientele din cadrul Confort Residence, au ridicat multe semne de intrebare asupra masurilor de siguranta din cadrul noilor complexuri de locuinte, precum starea retelei de hidranti, reteaua de bariere si locurile de parcare, modul de parcare si acces in complex, folosirea de materiale ignifuge sau obtinerea tuturor avizelor necesare.

Avand in vedere cele prezentate mai sus, precum si numarul foarte mare de alte complexuri rezidentiale din Capitala, HotNews.ro isi invita cititorii sa semnaleze mai jos ce alte probleme sau vulnerabilitati au constatat la noile complexuri de locuinte. Folositi formularul de comentarii de la sfarsitul articolului.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Comentarii alese de moderator

 • comentarii -1- din partea unui consultant (Joi, 4 octombrie 2012, 15:50)
  federal [utilizator]

  Locuintele in Romania trebuie sa respecte (printre altele) si normativul NP 057-2002.Poate fi citit si descarcat de pe internet de oricare cetatean care, inainte sa plateasca apartamentul( sau sa incheie un act contractual), poate face un minim exercitiu personal( fara sa plateasca 1 Euro lui Ilias, fara sa piarda timpul,etc) si sa il citeasca .
  Nu este nevoie de super pregatire tehnica , pentru a fi inteles .
  In normativul indicat mai sus, sunt raspunsuri cam la toate cele insirate in articol.

  In felul asta se poate raspunde celor care acuza ca nu sunt legi.Treaba sta un pic altfel.NU SE APLICA LEGILE EXISTENTE.

  Ca sa fie si mai clar sa comentam un pic urmatoarele:
  -expertiza pe care hotnews a anexat-o.
  Nu face referire la proiect,legi,autorizatii sau normative in baza carora a fost facuta.Slabut expertul.A scris ce s-a priceput, si e un inceput bun, dar nu suficient de explicit .Si inca ceva,expertul ar fi trebuit sa indice viciile ascunse iar acolo unde avea indoieli asupra calitatii trebuia sa faca probe si teste in laborator.S-a bazat pe indicii vizuale.Nu este de ajuns.trebuie argumente solide, nu controale vizuale cu aparatul de fotografiat in mina si culegere de informatii de la locatari.Nu este de ajuns.
  -accesul pompierilor cu masina de stins
  E vina primariei pentru lipsa accesului.Tot ce este construit acolo are o autorizatie emisa de primarie.
  Cine a permis asa ceva sa se sesizeze din oficiu si sa indice de urgenta remedierea.
  - mansardarile asa cum arata acum sunt executate cu nerespectarea prevederilor legale.e clar ca cei care locuiesc in ele sunt in pericol, acum, astazi, si ceva trebuie facut urgent sa fie pusi in siguranta.ISC-ul ar trebui sa se autosesizeze, nu sa dea raspunsuri.
  - autorizatia ISU
  regula actuala este ca daca ai avut aviz ISU cerut in certificatul de urbanism, la sfarsit trebuie sa ceri autorizatie ISU.daca nu ai avut aviz, nu e nevoie.
  regula este veche si trebuie schimbata urgent, atita timp cat este depasita .

 • comentarii - 2 -din partea unui consultant (Joi, 4 octombrie 2012, 16:03)
  federal [utilizator]

  -schimbarea destinatiei
  legea nu cere reinnoirea avizelor la schimbarea destinatiei.ar trebui sa ceara.cereti schimbarea legii
  -cazul Asmita
  nu ma pronunt, pentru ca nu am vazut ce este acolo, dar( ca si opinie) pare ca dezvoltatorul avea sa-i dea multi bani constructorului si a cautat calea cea mai buna sa rezolve situatia,canibalizandu-si proiectul.arhitectul care s-a ocupat de proiect e un om extrem de serios , cu o reputatie buna.
  -despre blocurile noi, in general
  dezvoltarea haotica a zonelor rezidentiale conduce la tot felul de lucruri hilare:
  a)se aproba locuinte, dar nu se aproba trasele de utilitati la capacitatea necesara( de aia spun oamenii aia ca nu au apa si cade curentul de 20 de ori pe zi)
  b)daca emiti autorizatii, tu primarie, lungeste si traseul mijloacelor de transport in comun(napastuitii stiu de ce).
  c)daca dai autorizatii in nestire si ai o mina de inspectori care nu pot urmari tot , mai angajeaza personal care sa te ajute sa urmaresti ce se intampla pe campurile pe care cresc blocuri.
  s.a.m.d.

  daca nu se va schimba ceva in modul de gandire al tuturor celor implicati in proiecte de genul celor din articol, cred ca in scurt timp vor aparea normative de reparatii dedicate blocurilor construite in perioada de boom economic- eu unul asa le-as intitula( si n-ar fi departe de adevar).

34441 vizualizari

 • +13 (17 voturi)    
  rezidențiale (Joi, 4 octombrie 2012, 15:19)

  Mazeta [utilizator]

  În blocurile din România la parter stau corupția și incompetența autorităților, la etajul 1 se află prostia și indolența locatarilor, iar la etajul 2 locuiește lăcomia criminală a constructorilor. În acest timp, jos, la poartă, bate grăbit un nou chiriaș, Cutremurul.
  • +7 (7 voturi)    
   ... (Joi, 4 octombrie 2012, 15:28)

   cartograful [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   cand va veni "chiriasul" nu la blocuri va fi jalea cea mai mare. Ci la cladirile publice si mai ales la cele asa-zis din categorie de importanta superioara: primarii, prefecturi, sedii de politie, spitale, pasarele si poduri, samd. Toate locurile in care de 40-50 de ani nu s-a mai investit mai nimic in afara de o tencuiala si un termopan. Romania are la capitolul asta (ca si la infrastructura dealtfel) o problema cronica, inceputa cel putin de la sfarsitul anilor '60. Nu cei cateva zeci/sute de morti initiali vor fi jalea ci caderea sistemului. Si faptul ca saptamani intregi ne vom invarti ca niste muste fara cap. Asta ar fi punctul de incepere a unor anchete ziaristice serioase.
   • +3 (3 voturi)    
    Rin (Joi, 4 octombrie 2012, 18:38)

    emil [anonim] i-a raspuns lui cartograful

    Si sa nu uitam ca au mai fost probleme la Rin Hotel, care tot de fratii Negoita a fost construit. Atunci luase foc termoizolatia de pe fatada. Ceva e putred!
    • +3 (3 voturi)    
     Blocuri noi cu hibe (Vineri, 5 octombrie 2012, 14:45)

     Kap [utilizator] i-a raspuns lui emil

     Corect, insa e oarte bine ca discutia s-a extins la toate constructiile noi, mai ales cele din perioada bulei, cind toata lumea si-a batut joc iar preturile erau umflate total nejusificat.
     Nu am inteles ce zicea nenea ala grec cu platitul ca sa verifici.Mi se pare anormal sa platesti ca sa controlezi, in mod normal trebueie sa te invite vinzatorul sa verifici, altfel adio, nici nu trebuie bagat in seama!Dar normal, multe astfel de case si apartamente cu probleme au fost platite cu bani negri, nemunciti, doar pentru a fi pusi bine de controale.Si nu prea a contat pretul nesimtit de mare sau calitatea indoielnica cel putin.Sau utilitatile cu maaaari probleme.
     A propos de mansarde care au luat foc, un dezvoltator grec (DAY GROUP sa zicem) are un bloc mai spre centru la care balcoanele au lateralele din OSB vopsit/tencuit.Va las sa ghiciti ce preturi au...
  • +8 (8 voturi)    
   aha (Joi, 4 octombrie 2012, 15:54)

   adi [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   cred ca hotnews isi invita cititorii SA SEMNALEZE problemele si nu sa le semnalizeze... in alta ordine de idei, in cazul confort city cred ca la raspundere trebuie tras ISC care a receptionat lucrarea si fix inspectorul care a semnat si stampilat hirtia.
  • +3 (3 voturi)    
   mai incet cu etajul 2 (Joi, 4 octombrie 2012, 18:20)

   cuchi [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   Stimabile, cred ca nu prea ai tangenta cu constructiile, daca ziceai in loc de constructori , dezvoltatori imobiliari era altceva. Sa stii stimabile ca preturile/ mp la care se vand apartamentele nu sunt preturile la care construiesc constructorii. Pretul / mp platit constructorului este de cel putin patru ori mai mic decat pretul la care se vinde un mp ( sau se vindea ).
   • +4 (4 voturi)    
    Nu prea (Vineri, 5 octombrie 2012, 8:45)

    cristi [anonim] i-a raspuns lui cuchi

    Nu prea este asa. Ca si constructor, daca nu poti garanta o lucrare ca nu pica in capul locatarilor, NU ar trebui sa o faci. Pentru ca iti asumi responsabilitatea. Nu poti arunca vina pe dezvoltator. Ala a platit putin deoarece a avut la cine. Lacomia firmelor de constructii au dus aici. Firma de constructii a acceptat un pret foarte mic si a facut rabat la materiale doar pentru a lua lucrarea. Ea este prima vinovata, apoi dezvoltatorul.
    • -1 (1 vot)    
     cu picatul nu e chiar asa (Vineri, 5 octombrie 2012, 14:58)

     cuchi [anonim] i-a raspuns lui cristi

     Nu e chiar asa usor sa-ti pice o constructie in capul , ca nu-i cort, crede-ma construiesc de 15 ani si stiu ce zic. Sa nu amestecam merele cu pere, materialele pentru rezistenta sunt zidaria, betonul si armaturile. La acest capitol nu prea ai cum sa faci rabat ca nu ai din ce alege ( exceptiile datorita viciilor de executie nu la iau in discutie. Rabat se face la materialele pentru finisaj acolo e altceva , pana la urma cel mai corect este sa vinzi apartamente la gri adica fara gresie, parchet, faianta, obiecte sanitare, etc. si sa lasi viitorul proprietar sa-i decoreze apartamantul cum vrea. Si te rog sa ma crezi , la 400 -450 euro / mp faci bloc de calitate peste medie . Iar din cate stiu preturile de vanzare la dezvoltator sunt de la 1.200 - 1.300 euro / mp in sus. Asa ca .....
     • 0 (0 voturi)    
      Mai sunt si alte cheltuieli (Sâmbătă, 6 octombrie 2012, 10:52)

      Marius [anonim] i-a raspuns lui cuchi

      Probabil ca aveti dreptate costul constructiei este undeva la 400-500 E/mp. Dar pe mine sincer nu ma intereseaza un bloc intr-o zona unde n-am infrastructura ca asa imi faceam casa la tara la 30 km de Bucuresti. Deci daca mai punem si pretul terenului, dobanzile, cred ca se ajunge in Bucuresti la cel putin 800 E/m2 in zone sa zicem medii ca pret.
 • +5 (5 voturi)    
  residentiale II (Joi, 4 octombrie 2012, 15:30)

  rubini [utilizator]

  In Romania s-a construit mult ,urit si prost!
 • +13 (13 voturi)    
  eh... (Joi, 4 octombrie 2012, 15:31)

  B.Dan [utilizator]

  In primul rand eu nu pot sa ii inteleg pe oamenii care au platit pentru apartamentele de acolo. Ca sa ajungi de acolo in Bucuresti (Vitan) trebuie sa faci 15 km (trebuie sa faci splaiul pana in capat si inapoi). Ultima oara cand am trecut prin zona, era un afis mare ca un apartament cu 2 camere e 45 de mii de euro. Pai ma scuzi... problema e a alora care au dat nu a alora care au cerut mult pentru niste gunoaie.

  Nu-i nimic. N-are treaba Robert Negoita. Putea face blocurile alea din chirpici lipit cu var. Acum e primar, prostii l-au votat, d-aia nu mai poate de Confort Residence. Acum are un sector intreg.... Maine, poimaine face mansarda la toate blocurile din Titan ;)
  • +2 (2 voturi)    
   Unde bate porumbu-n geam... (Vineri, 5 octombrie 2012, 13:42)

   Laur [anonim] i-a raspuns lui B.Dan

   Avand in vedere ca acolo, daca nu ai masina, esti MORT, mai mult de 2-3000 de euro nu merita sa dai pe o locuinta. Ce faci daca se strica masina din varii motive, ti se suspenda permisul din alte varii motive, se inzapezeste drumul, cu ce se intorc copiii din oras la 1-2 noaptea de la discoteca, petrecere, etc? Asta mergand pe ideea ca ii duci la scoala cu masina, lucru ce nu ar trebui facut. Dar sa dai jdemii de euro pe o locuinta acolo doar ca sa arati ca esti proprietar, mai bine stai cu chirie in Ferentari. Acolo tot mai ai un tramvai, autobuz, etc...
   Intr-o tara in care oamenii chiar gandeau lucrurile astea (de bun simt dupa parerea mea), in blocurile alea ar fi trebuit sa bata vantul ca la Cernobal, nu sa fie pline.
 • +5 (5 voturi)    
  Cum s-a construit? (Joi, 4 octombrie 2012, 15:38)

  electron [utilizator]

  S-a construit haotic fara nici un plan, fara nici o logica, s-au dat spagi grase acolo unde a trebuit sa se primesca avize si acuma avem blocuri inghesuite ca nu incap 2 masini una langa alta, fata spatii verzi , fara trotuare, fara nimic, si oile romane disperate nu au avut ce face si au cumparat.
 • +14 (14 voturi)    
  Mirare?!? (Joi, 4 octombrie 2012, 15:39)

  dumitru [anonim]

  Incerc sa lucrez ca diriginte de santier(27 de ani experienta in executie,proiectare,administratie etc).Nu pot,pentru ca beneficiarii se zgircesc la bani si,de ce sa nu recunoastem,controalele statului sun egale cu zero.N-am reusit sa inteleg cum e posibil ca cineva sa-si consume ore din viata alegind(verificind) un telefon mobil,in schimb sa semneze contracte de cumparare sau construire de locuinte in 3 minute.Va mirati daca am ales sa fac altceva,sa-mi schimb profesia la peste 50 de ani?Pot,bineinteles sa fac dirigentie ca cei care au facut pentru Negoita si altii,dar nu vreau!Mai cititi o data ultimul cuvint scris de ''Mazeta''.Vrem nu vrem, vine!
  • +1 (1 vot)    
   Cutremur - si vicii de constructie (Vineri, 5 octombrie 2012, 12:08)

   Merlin [anonim] i-a raspuns lui dumitru

   Eu deabea il astept pe dl.Cutremur ! Mi-am construit o casa ca la carte in Ilfov , iar vecinii mei ziceau ca suntem nebuni de bagam atata fier si aducem beton cu betoniera , ca cica nu avem ce face cu banii. Ei si-au construit casa cu o treime din banii pe care i-am dat noi .Sunt curioasa daca casele lor vor ramane in picioare de vreme ce caramizile de BCA obtureaza stalpul in zig-zag. Sunt curioasa cate case vor ramane in picioare la cutremur (si ma gandesc la toate constructiile noi , nu doar la blocuri. Si la casele individuale exista grave probleme de structura)
 • +6 (6 voturi)    
  foarte tare (Joi, 4 octombrie 2012, 15:46)

  mansaricul [anonim]

  Mansardarile ilegale dureaza de ani de zile si nimeni nu a miscat un deget. Pana acum Hotnews unde a fost ? Robert Negoita a construit niste gunoaie si trebuie pedepsit. Dar si Liviu Negoita a autorizat constructia unor gunoaie (aka mansarde ilegale) si Hotnews a tacut malc.
  • 0 (2 voturi)    
   Sigur! (Joi, 4 octombrie 2012, 16:49)

   Anonimus [anonim] i-a raspuns lui mansaricul

   Hotnews stie tot si nu vrea sa spuna! De-al naibii!
   Lol.
  • +2 (2 voturi)    
   nu stiu (Joi, 4 octombrie 2012, 17:34)

   thebblack [utilizator] i-a raspuns lui mansaricul

   nu stiu de ce il aduci in discutie pe liviu negoita cat timp din cele 4 complexuri rezidentiale aduse in discutie in acest articol, nici macar unul nu se gaseste in sectorul 3.
 • +3 (3 voturi)    
  comentarii -1- din partea unui consultant (Joi, 4 octombrie 2012, 15:50)

  federal [utilizator]

  Locuintele in Romania trebuie sa respecte (printre altele) si normativul NP 057-2002.Poate fi citit si descarcat de pe internet de oricare cetatean care, inainte sa plateasca apartamentul( sau sa incheie un act contractual), poate face un minim exercitiu personal( fara sa plateasca 1 Euro lui Ilias, fara sa piarda timpul,etc) si sa il citeasca .
  Nu este nevoie de super pregatire tehnica , pentru a fi inteles .
  In normativul indicat mai sus, sunt raspunsuri cam la toate cele insirate in articol.

  In felul asta se poate raspunde celor care acuza ca nu sunt legi.Treaba sta un pic altfel.NU SE APLICA LEGILE EXISTENTE.

  Ca sa fie si mai clar sa comentam un pic urmatoarele:
  -expertiza pe care hotnews a anexat-o.
  Nu face referire la proiect,legi,autorizatii sau normative in baza carora a fost facuta.Slabut expertul.A scris ce s-a priceput, si e un inceput bun, dar nu suficient de explicit .Si inca ceva,expertul ar fi trebuit sa indice viciile ascunse iar acolo unde avea indoieli asupra calitatii trebuia sa faca probe si teste in laborator.S-a bazat pe indicii vizuale.Nu este de ajuns.trebuie argumente solide, nu controale vizuale cu aparatul de fotografiat in mina si culegere de informatii de la locatari.Nu este de ajuns.
  -accesul pompierilor cu masina de stins
  E vina primariei pentru lipsa accesului.Tot ce este construit acolo are o autorizatie emisa de primarie.
  Cine a permis asa ceva sa se sesizeze din oficiu si sa indice de urgenta remedierea.
  - mansardarile asa cum arata acum sunt executate cu nerespectarea prevederilor legale.e clar ca cei care locuiesc in ele sunt in pericol, acum, astazi, si ceva trebuie facut urgent sa fie pusi in siguranta.ISC-ul ar trebui sa se autosesizeze, nu sa dea raspunsuri.
  - autorizatia ISU
  regula actuala este ca daca ai avut aviz ISU cerut in certificatul de urbanism, la sfarsit trebuie sa ceri autorizatie ISU.daca nu ai avut aviz, nu e nevoie.
  regula este veche si trebuie schimbata urgent, atita timp cat este depasita .
  • +2 (2 voturi)    
   Fara suparare.. (Joi, 4 octombrie 2012, 16:36)

   dumitru [anonim] i-a raspuns lui federal

   ... ati punctat bine cadrul normativ( desi de NP057 n-au auzit prea multi,plus ca se refera la mansardarea imobilelor existente,dovada ca gradul de asigurare seismica este relativ,nu corelat cu cel impus unei constructii noi, prin P100),dar, una peste alta, incultura si saracia beneficiarilor nasc asemenea situatii,regretabile.Ar cam fi timpul sa citi cu atentie contractele de credit,cele de asigurari,autorizatiile si avizele de constructie etc , si ,in general,cam tot ce semnam.Daca nu pricepem ce scrie,intrebam pe cineva care ne poate ''traduce''!Tine de prudenta si bun-simt!(in cazul in care avem)
  • +1 (1 vot)    
   Despre expertiza.. (Joi, 4 octombrie 2012, 16:41)

   dumitru [anonim] i-a raspuns lui federal

   .. poate sau nu sa fie contestata.In Romania,expertizele se elaboreaza dupa P100/3,adica se lasa la latituinea expertului metoda.Evident,in cazul de fata se impune E3,dar,pentru asta,trebuie sa gasiti in ISC pe cineva care sa stie despre ce vorbim(evident sunteti profesionist!).Din pacate....pauza!
  • 0 (0 voturi)    
   ... (Vineri, 5 octombrie 2012, 10:24)

   cartograful [utilizator] i-a raspuns lui federal

   nu sunt de acord cu ce a scris "consultantul": desi citirea de catre beneficiar a legii si cunoasterea ei e benefica renuntarea la consultarea unui specialist adevarat (un evaluator care sa aibe minim. facultatea de constructii sau arhitectura la baza, nu puzderia de evaluatori autointitulati de la agentiile imobiliare) nu e recomandabila. E ca si cum in loc sa ma duc la doctor as consulta agenda medicala, in loc sa duca masina in service m-as apuca sa o repar dupa cartea tehnica, samd. Nu asa functioneaza lucrurile! Legislatia in vigoare (din care dl. Mike1 a dat doar un simplu exemplu) e mult mai stufoasa si mai trebuie sa ai si ochi tehnic format ca sa vezi unele lucruri, degeaba le citesti, pana nu ti le-au aratat altii de 10-20 de ori nu stii sa le recunosti. Astea fiind spuse, postarea d-lui mi se pare superficiala.
   • +2 (2 voturi)    
    @cartograf (Vineri, 5 octombrie 2012, 14:47)

    federal [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

    imi pare rau deja ca am postat comentariul si imi pare rau ca am incercat sa ajut( adica sa ofer o simpla explicatie) celor care sunt in situatia ingrata in care au fost adusi de catre persoane fara mari scrupule.
    imi asum superficialitatea si promit sa deranjez cat mai putin(e) interese.

    am sa va explic si de ce:
    -traiti intr-o tara in care ( daca va pricepeti , asa cum sustineti si probabil stiti deja) normativele nu sunt cunoscute si nu sunt tinute la zi cu tot ce apare ca noutati.( aveti idee cate materiale noi au intrat in Romania de cand a aparut "stufarisul" de acte pe care ma acuzati ca nu l-am citat?)probabil nici nu ati auzit de ele.
    nici guvernantii nu au auzit.
    si nici cei pusi sa verifice.
    n-am pasiuni in sensul enumerarii lor.
    le stiu pe toate, nu va faceti griji.
    ar fi aiurea sa impui capul cuiva cu ele.

    -pur si simplu am comentat la indemnul redactiei,n-am incercat sa fac un eseu referitor la legislatia aplicabila locuintelor in Romania.nici n-ar fi treaba mea.nu stiu sa-l faca autoritatile, de ce l-as face eu?ati vazut undeva grija fata de asa ceva?ati auzit de Buletinul Constructiilor?stiti ce fac comisiile alea din minister care maninca bani publici aiurea si ar trebui sa revizuiasca legislatia in constructii? eu unul n-am aflat, si nici nu ma intereseaza.de ce m-ar interesa?
    -indemnul la a citi un normativ nu este egal cu indemnul de a da deoparte opinii avizate si a te apuca sa faci pe specialistul.intotdeauna un client informat si avizat usureazasituatia.probabil ca va intrebati si dvs ( asa acum m-am intrebat si eu de multe ori) de ce legislatia la noi nu cere in mod expres sa existe o tema de proiectare care sa fie facuta in baza unui document care se cheama " Cerintele Clientului" sau Client Brief.Rolul cerintelor clientului este unul foarte important.Atunci cand se fac modificari in proiect , se schimba si cerintele,si obligatoriu se trece pe hartie revizuirea cerintei.In felul asta totul este deschis si verificabil de catre oricine.
    • 0 (0 voturi)    
     ... (Sâmbătă, 6 octombrie 2012, 12:27)

     cartograful [utilizator] i-a raspuns lui federal

     @mike1: nu e cazul sa va suparati, nu asta era sensul postarii mele. Cunoasteti probabil ca romanii "se pricep la toate". Tocmai si de aceea cad in plasa atat de usor. Ceea ce ati enumerat dvs. sunt conditii necesare dar nu si suficiente pentru calitatea unei cladiri cumparate de un eventual client. Un fals sentiment de cunoastere/siguranta e mai daunator uneori decat teama. Personal am intalnit un astfel de cetatean care citise de capul lui cateva normative in schimb nu stia sa citeasca cote sau adnotari in planuri si intelesese o gramada de lucruri fix pe dos decat sensul lor tehnic. Dar pentru asta s-a inventat Politehnica. Daca dvs. lucrati in proiectare sau executie nu subestimati lipsa de cunostinte tehnice sau vedere in spatiu a cetateanului mediu. Dealtfel chiar dvs. recunoasteti multitudinea de materiale si sisteme constructive neprinse in legislatie, tocmai de aceea trebuie interpretate de catre un specialist si nu de cineva care nu a vazut in viata lui cum arata un sprinkler sau cum arata un beton corect/incorect turnat. Pur si simplu clientul mediu nu are cum sa aprecieze asemenea lucruri chiar daca citeste 1 metru de normative. Ce era interesant in blogul lui Papagiordiadis (sper ca i-am scris numele corect) era observatia perfect reala din experienta mea ca 70-80% din romani pierd ore intregi la o terasa dar nu stau mai mult de 3 minute sa citeasca un contract. De multe ori cand am cerut un draft de contract cu o saptamana inainte am fost intampinat cu priviri mirate iar daca am citit intregul contract de 2 ori, ambele exemplare, in prezenta vanzatorului, am fost privit cu suspiciune! "Ce vrea asta? Ce nu-i convine? Ce conditii vrea sa schimbe in ultimul moment?" Sau dau 15 milioane pe un telefon pe care il schimba dupa 1-2 ani si cand li se cere de 4% din valoarea de investitie a cladirii pentru toata proiectarea se revolta. Ei stiu cum trebuie sa fie casa, le trebuie cineva sa "o deseneze" ca sa obtina autorizatia. Pai la asa clienti, asa cladiri.
 • +5 (5 voturi)    
  comentarii - 2 -din partea unui consultant (Joi, 4 octombrie 2012, 16:03)

  federal [utilizator]

  -schimbarea destinatiei
  legea nu cere reinnoirea avizelor la schimbarea destinatiei.ar trebui sa ceara.cereti schimbarea legii
  -cazul Asmita
  nu ma pronunt, pentru ca nu am vazut ce este acolo, dar( ca si opinie) pare ca dezvoltatorul avea sa-i dea multi bani constructorului si a cautat calea cea mai buna sa rezolve situatia,canibalizandu-si proiectul.arhitectul care s-a ocupat de proiect e un om extrem de serios , cu o reputatie buna.
  -despre blocurile noi, in general
  dezvoltarea haotica a zonelor rezidentiale conduce la tot felul de lucruri hilare:
  a)se aproba locuinte, dar nu se aproba trasele de utilitati la capacitatea necesara( de aia spun oamenii aia ca nu au apa si cade curentul de 20 de ori pe zi)
  b)daca emiti autorizatii, tu primarie, lungeste si traseul mijloacelor de transport in comun(napastuitii stiu de ce).
  c)daca dai autorizatii in nestire si ai o mina de inspectori care nu pot urmari tot , mai angajeaza personal care sa te ajute sa urmaresti ce se intampla pe campurile pe care cresc blocuri.
  s.a.m.d.

  daca nu se va schimba ceva in modul de gandire al tuturor celor implicati in proiecte de genul celor din articol, cred ca in scurt timp vor aparea normative de reparatii dedicate blocurilor construite in perioada de boom economic- eu unul asa le-as intitula( si n-ar fi departe de adevar).
 • +4 (4 voturi)    
  Asta cu accesul si lipsa hidrantilor (Joi, 4 octombrie 2012, 16:14)

  Cristi [anonim]

  E valabile pentru majoritatea cladirilor din Bucuresti, nu numai astea noi.
 • +5 (5 voturi)    
  cablurile (Joi, 4 octombrie 2012, 17:14)

  cablurile [anonim]

  de ani de zile incercam sa atragem atentia ca se folosesc materiale din cele mai ieftine si proaste, am verificat de mii de ori, deoarece lucram in domeniu. noi producem si vindem cabluri in special pentru Germania si vetul Europei, oricat de jos am incerca sa vindem, in Romania nu putem (sunt de 10 ani in domeniu), am luat si am verificat cablurile si de aici toate materialele folosite. se cauta ce este mai ieftin, am gasit majoritartea cablurilor subdimensionat, cu izolatii mult mai mici fata de standard, si din materiale mult mai proaste , am gasit cabluri din aluminiu cuprat, care sunt foarte ieftine. problema nu este ca ele sunt din aluminiu ca se pot folosi la fel de bine, insa daca folosesti aluminiu dimensionezi circuitul pentru aluminiu, daca este pe cupru il dimensionezi pentru cupru. Cand faci dimensionarea pe cupru si folosesti aluminiu cuprat, apar caderi de tensiune, adica intreruperea alimentarii cu energie (cei din complexele noi stiu acum de ce le cade curentul), si din cand in cand un mic scurt circuit, care uneori duce la cate un incendiu. Si la celelate materiale este acelasi lucru. La ciment in loc de 525 se foloseste 330, ca tot ciment este, numai diferenta de rezistenta este enorma, si exemplele pot continua.Din cauza acestei experientei am achizitionat un apartament in bloc vechi la pret de unul nou, insa calitatea este mult superioara. Doua proiecte rezidentiale sunt facute la calitatea corecta , Rose Garden, si Lake View, restul sunt praf si pulbere, si imi pare rau de cei care locuiesc acolo, insa asa merita, dupa cum spunea mai sus cineva, pierd mai mult timp sa cumpere un telefon , decat atunci cand cumpara o casa.
 • 0 (0 voturi)    
  asa va fi in continuare (Joi, 4 octombrie 2012, 17:22)

  nede [anonim]

  totul s-a construit pe hotie, coruptie si incompetenta...si tot asa va continua..asta este ADN-ul nostru!
 • +3 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 4 octombrie 2012, 17:24)

  [anonim]

  • +1 (1 vot)    
   A fost un primar care a facut parcari.. (Sâmbătă, 6 octombrie 2012, 13:33)

   MM [anonim] i-a raspuns lui

   Acel primar a fost Boc in mandatul 2004-2008. El a construit mai multe parkhaus-uri in Cluj, procesul fiind continuat si de primarul infractor cu parkhaus-uri in marile cartiere. Desi s-au construit vreo 6-7 parcari mari, tot e o problema parcarea in Cluj, dar am convingerea ca daca nu se renunta la acest proiect in viitor nu vor mai fi probleme. Momentan locuiesc intr-o tara cu apa calda la robinet si aici nu se da autorizatie de constructie pentru imobil daca nu prevede cel putin atatea locuri de parcare pe cate apartamente are imobilul respectiv, si de aceea terenurile fiind enorm de scumpe se fac cladiri i-ar sub ele parcari chiar pe 2 nivele. In Romania inca nu am inceput sa folosim si spatiul de sub cladiri.
 • +4 (4 voturi)    
  Spatiu verde (Joi, 4 octombrie 2012, 17:34)

  carmen [anonim]

  Un lucru care mi-a sarit in ochi este si lipsa de spatiu verde.

  In Olanda, unde locuiesc, copacii si spatiile verzi sunt nelipsite, chiar si pentru complexele noi ele sunt prevazute de la inceput. Din cate stiu sunt reglementari de cat spatiu verde trebuie sa existe pe locuitor, dar este posibil sa nu existe legislatia necesara.
 • +2 (2 voturi)    
  Sper sa nu vina vreun cutremur mai mare (Joi, 4 octombrie 2012, 18:36)

  bigbrother [utilizator]

  Va aduceti aminte ce jale a fost in Turcia acum cativa ani cand cladirile construite tot in acest stil "heirupist" s-au prabusit ca un castel din carti de joc.

  Dupa parerea mea, constatarea celor insarcinati sa dea girul utilizarii unui bloc/case etc nu trebuie sa se reduca doar la partea vizuala, ci sa se bazeze pe date complexe incepand de la materialul utilizat si pana la forta de munca folosita. Nu cunosc care sunt normele, dar am vazut destule lucrari facute de "meseriasi" care mai bine nu facea nimic.

  Cand e vorba de o casa pentru care platesti o gramada de bani, eu ca proprietar as cere acte peste acte..dar fiecare cu idea lui
 • +3 (3 voturi)    
  S-a construit aiurea! (Joi, 4 octombrie 2012, 18:49)

  CetateanulRoman [anonim]

  Daca vrei sa vezi cu adevarat ai sa gasesti betoane segreagate, armatura care iese din beton sau care nu este la adincimea necesara in beton (daca e prea putin beton peste armatura, functie si de grosimea ei, la oscilatii sparge betonul, nu are rezistenta) Locuri unde betonul nu a acoperit de loc armatura a fost tencuit peste. Stilpi sau pereti de rezistenta strimbi au fost indreptati cu rigips! La Politehnica au construit o universitate care avea la etajul 2 stilpi strimbi(inclinati) cu diferenta de aproape 20 cm fata de centru. Toate astea fiindca Inspectia constructiilor a fost redusa la tacere. Nu puteau decit sa ia spaga si sa taca, ca daca ii suparau pe dezvoltatori....S-a construit in parcuri, fara sa se respecte regimul de inaltime (si pe Plevnei s-a nimerit sa iasa doua etaje in plus.....din viteza....). Practic cladirile noi ar trebui puse cu bulina rosie din start. Si vorbesc serios. Acum citiva ani cutremurul din Turcia a distrus mare parte din clasa de mijloc care s-a bucurat de "vile"; iar astea au cazut la cutremur. Ceea ce ar fi trebuit sa traga un semnal de alarma e modul cum constructia schimba 3-4-5 propietari pina ajungea sa se vinda la popor. Asta, ca in caz de ceva, prinde orbu'....ultimii au fost sigur de buna credinta! Inspectia sau receptia primara trebuia facuta la decofrare fara interventia pe elementele de rezistenta. Altfel, tencuita, e frectie. Dezvoltatorul a construit fara sa-i pese fiindca stia sigur ca nu va locui acolo vre-odata. In plus, acum 30 de ani toata lumea buna a constructiilor urla ca ceasca in nebunia lui construieste 10 etaje pe teren aluvionar, cu apa freatica la adincime mica, in zona seismica intensa si sol ce predispune la lichefiere. Acum se fac turnuri mai inalte cu veselie. Se pare ca , fara lucrari gen piloni forati sau pereti mulati la 30 de metri care sa intareasca fundatia, in Bucuresti nu ar trebui sa construiesti mai mult de p+5, p+6.
 • +2 (2 voturi)    
  continuare (Joi, 4 octombrie 2012, 18:56)

  CetateanulRoman [anonim]

  Grandomania, parvenitismul si banii invirtiti usor au facut insa ca toate aceste cotete sa se vinda. Repede. La bani absolut nemeritati! Constructiile vechi sint mai bine lucrate si cu materiale mai bune! Rezista de 40 de ani si nu au pus problemele aparute la constructiile noi. Permit accesul, au utilitati de calitate mai buna, au in jur mijloace de transport public, sint mai "oras". In 10 ani am cumparat 2 apartamente. De 3 si 4 camere. Am vrut sa cumpar ceva intr-unul din cartierele noi. Am gasit unul care m-a cucerit ca proiect si mod de punere in opera (in Chitila) dar pozitia si pretul face proiectul nerealist. Toate celelalte sint practic catastrofe. Si am experienta in constructii. Cred ca urmatorul cutremur major va fi jale. Si nu numai in Bucuresti....
  • 0 (0 voturi)    
   in Luxor ar fi ceva (Sâmbătă, 6 octombrie 2012, 11:47)

   hatru [utilizator] i-a raspuns lui CetateanulRoman

   care rezista de mai multa vreme. Nu mi-e clar daca aia vand si e drept ca au o forma mai ciudata.
 • +1 (1 vot)    
  Dar continua! (Joi, 4 octombrie 2012, 23:53)

  cetatean [anonim]

  Ticalosiile continua - nimic nu-i opreste pe "dezvoltatori". Uitati-va in cartierele vechi cum dispare personaltatea cartierului facand loc unor monstruazitati ILEGALE. Dar primarii ce fac - tac si iau spagi - la fel ca si ceilalti pe lantul de autorizatii si controale. Un ultim exemplu vazut intr-un cartier care ERA etalon de civilizatie arhitecturala (Cotroceni), pe strada Dr. Staicovici 51. O monstrozitate, sprijinita cu stalpi suplimentari ca sa tina extinderea peste retragerea obligatorie. Cred ca acolo se bat pe spagi cei doi buni prieteni: Oprescu si Marean.
 • 0 (2 voturi)    
  acesta este rezultatul la 1000E/mp (Vineri, 5 octombrie 2012, 8:11)

  robert dobrescu [anonim]

  presa si tot felul de "consultanti" au nascut mitul constructiilor de 1000E/mp. teoria acestuipret fantoma a creat aceasta situatie monstri\uoasa in care blocuri cu zeci sau sute de familii au un viitor dubios. Putin platesti - putin primesti. Cine crede ca poate cumpara calitate la acest pret, asta primeste. calitatea costa oriunde pe planea. Nu se poate construi calitativ la un pret mai mic de 600E/mpc, peste care vin banii terenului, proiectului , bransamentelor,impozitele, inflatia, si profitul net. daca cineva se ocupa d eun proiect imobbiliar fara un profit vizibil de 30% e clar ca ascunde ceva. De ce 30%? pentru ca un proiect imobiliar serios dureaza in medie 3 ani, Impartim cei 30% la 3 ani si obtinem 10% / an. minimum minimorum al decenteo.
  • 0 (0 voturi)    
   gresit (Sâmbătă, 6 octombrie 2012, 9:24)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui robert dobrescu

   calculul profitului este gresit.
  • +2 (2 voturi)    
   Teoria dumitale presupune ca (Sâmbătă, 6 octombrie 2012, 11:50)

   hatru [utilizator] i-a raspuns lui robert dobrescu

   Investesti toti banii la 1 ian 2000 si incepi sa vinzi la 1 ian 2003. Nu e chiar asa. oricum suces la ce mai ai de vandut, fraieri mai sunt.
 • 0 (0 voturi)    
  Aiurea (Vineri, 5 octombrie 2012, 9:50)

  Alex S [anonim]

  Mi se pare aiurea ca vreti sa stricati imaginea tuturor ansamblurilor rezidentiale din cauza unui ansamblu facut in camp, care miroase a Protan, Dambovita, Groapa de gunoi si o ferma, care scoate apa din pamant si are 11 etaje din care 2 sunt construite din lemn. Stau in ansamblu rezidential de 2 etaje + mansarda (nu din lemn, planuite de la inceput cu terasa) si avem hidranti si blocurile sunt rezistente si finisate decent.
  • +1 (1 vot)    
   Exceptia (Vineri, 5 octombrie 2012, 14:10)

   Cetatean [anonim] i-a raspuns lui Alex S

   Da, probabil ca este exceptia care confirma regula. Altfel constructii aiurea: de la ignorarea impactului social urbanistic, aglomerarea zonelor, lipsa conditiilor de circulatie pentru miile de masini ce apar - mai ales in cazul cladirilor de birouri, etc., la calitatea ff...f proasta. Dar se pare ca ne meritam soarta: cati au intervenit aici? Doar 30 de cititori au o parere. Sau se aplica principiul - las ca nu ma izbeste pe mine...
   Atunci cum va asteptati sa se intample ceva?
   Bula se muta dintr-o mahala, in alta mai poleita si e foarte bucuros ca are masina sub geamul vecinului, copacul verde il vede eventual printre doua blocuri vecine: are si un parc - 100 mp la 1000 de apartamente.
  • +2 (2 voturi)    
   nu toate. (Vineri, 5 octombrie 2012, 14:15)

   B.Dan [utilizator] i-a raspuns lui Alex S

   Nu toate, dar majoritatea.
   Un apartament cu 3 camere intr-un alt complex, in InCity Residence (in spatele mall-ului Vitan) a costat undeva la 250 de mii de euro. E frumos, atat apartamentul cat si complexul insa sunt atat de prost facute acele blocuri incat iarna proprietarii platesc in jur de 800 de lei / luna la caldura si de fapt stau cu cojocul in casa. Nu exagerez cu nimic! Nu este posibil ca un bloc nou de locuinte sa nu aibe izolare termica facuta. Este evident ca blocul este facut cu materiale indoielnice si doar la suprafata arata bine. Sincer, la un cutremur as prefera oricand sa ma gasesc intr-un bloc din anii 80, decat in blocurile noi care de fapt sunt facute doar pentru profit.
   • 0 (0 voturi)    
    Chiar si (Duminică, 7 octombrie 2012, 9:52)

    Vizitiul [utilizator] i-a raspuns lui B.Dan

    Intr-un bloc din anii 60 esti mai sigur. Gen P-urile din Drumul Taberei.
 • -1 (1 vot)    
  Militari Residence (Vineri, 5 octombrie 2012, 15:59)

  andreea [anonim]

  Locuiesc in Militari Residence si v-as ruga sa va documentati mai bn, cel putin printr-o vizita in acest cartieri. Hidranti exista, si pe langa acestia exista si furtune care se pot deplasa prin tot cartierul. Iar in ceea ce priveste accesul in cartier, zilnic intra si iese masina Rebu fara nicio problema..autospecialele de pompieri au aproximativ aceeasi dimensiune. Mai mult in urma cu aproximativ un an, a fost si o alarma falsa la subsolul unui bloc in ceea ce priveste un posibil incendiu. Ghiciti ce? Au intrat masinile de pompieri si nu au intampinat probleme.
  Prin urmare puteti venii oricand sa vedeti diferenta dintre Confort City si Militari Residence.
  In Militari Residence inca se construieste si puteti sa va si convingeti de cum se realizeaza acest procedeu.
  • +2 (2 voturi)    
   vrajeala (Vineri, 5 octombrie 2012, 18:07)

   aoleoooooo [anonim] i-a raspuns lui andreea

   Ce tupeu si ce vrajeala aveti, acolo sunt mult mai apropiate blocurile, 2 blocuri au fost facute intr-o luna si ceva, sunt curier si am mereu batai de cap cand ajung in militari residence, nu am unde sa opresc sa las un colet.Iarna se turna fundatia, cainii vagabonzi la greu, manele peste manele, e cel mai urat si prost residential dupa parerea mea, am mers pe scari si parca cadea podea cu mine.
 • 0 (0 voturi)    
  bun-simt (Sâmbătă, 6 octombrie 2012, 9:22)

  Dedalus [utilizator]

  Rar am vazut pe cineva cu atat de mult bun-simt ca Ilias Papageorgiadis.

  Nu-l cunosc.

  As suger HN sa il mai invite/intervieveze.
 • +1 (1 vot)    
  Metropolis (Sâmbătă, 6 octombrie 2012, 12:11)

  mihaiescu [anonim]

  Metropolis de la Piata Chibrit, Podul Constanta, e alt exemplu dezastuos. Au cazut cateva tavane si balustrada unui balcon. Imaginati-va calitatea constructie care are 18 etaje. Stau in el si totul e un dezastru, inclusiv serviciile din interior. De verificat.
  • 0 (0 voturi)    
   metropolis (Joi, 3 aprilie 2014, 11:58)

   sh [anonim] i-a raspuns lui mihaiescu

   Tu stai in complexul metropolis? N am auzit niciodata de balustrade cazute. Nu recomanzi acest complex sub nicio forma?
 • 0 (0 voturi)    
  Confort Park - tot Negoita (Duminică, 7 octombrie 2012, 11:11)

  Marina [anonim]

  Am cumparat in Confort park, tot construit de Negoita, cel aflat in spatele Rin Grand Hotel.
  Blocurile sunt identice cu cele care au luat foc in Confort City. Ne-am trezit si noi ca nu sunt ignifugate podurile din lemn si nu stim cum s-au dat autorizatii sau cum s-au facut verificari.
  Solicit pe aceasta cale un control de la ISU si alte institutii competente pentru a sanctiona asociatiile de proprietari pentru neglijenta de a nu fi luat NICI O MASURA de preventie de incendiu. Nu exista spatii de interventie libere pe linga blocuri pentru politie, pompieri, salvare, se parcheaza masini. La blocul in care stau, blocul 1 scara A exista pentru 150 de oameni pe scara o singura usa deschisa, pentru evacuare, in rest, din ordinul administratorului idiot Stefan Dumitru, cu salariu d 2300 ron/luna nu putem iesi sau intra decit pe o singura usa din 2 cite are incinta. Nu exista extinctoare si hidrantii nu au fost vreodata verificati de acest administrator foarte bine platit si obraznic peste poate.
 • 0 (0 voturi)    
  NP-uri sunt multe (Duminică, 7 octombrie 2012, 17:25)

  Laborator aproape in faliment [anonim]

  Dar nu sunt respectate. Laboratoare in constructii, aproape in faliment, desi nenumarate NP-uri, OBLIGA la determinari. Verificatorii?? Doar banul pe verificare. ISC-ul??? Nu are parghii. Se numeste Garantul legalitatii in constructii?? Vax.
  Daca nu as face parte din tara asta, as spune ca este de cacao. Dar pentru ca suntem cetatenii ei, este doar putin mai buna decat o meritam.

  Unu'....din multime.
 • 0 (0 voturi)    
  fratii constructori (Duminică, 7 octombrie 2012, 23:38)

  ioana [anonim]

  oameni buni,nu mai cumparati apartamente noi,sunt tare proaste(sunt exceptii,evident cele de peste 150.ooo euro,probabil). Sunt departe de oras,sunt nesigure.Apartamentele vechi sunt extrem de sigure.
 • 0 (0 voturi)    
  Blocurile intr-un cartier residential (Luni, 8 octombrie 2012, 12:10)

  Cromi [utilizator]

  Vad ca ISC Bucuresti si-a blocat site-ul, probabil sunt asaltati de mesaje din tot Bucurestiul; se simt cu musca pe caciula pentru ceea ce fac pe acolo (sau mai bine zis ceea ce NU fac). Cineva trebuie sa se sesizeze si sa le cerceteze activitatea dubioasa. Site-ul lor are un motto unde spune ca ei sunt acolo pentru siguranta cetateanului.Vad ca Militari Residence din Ilfov cumpara tacerea televiziunilor platindu-le publicitate scumpa.Blocurile din Militari Residence nu au geamuri pe casa scarii fiindca au ajustat blocul(in caz de incendiu nu are pe unde iesi fumul) nici nu se poate urca mobila pe scari fiindca intre balustrade nu e spatiu, nu exista usa de siguranta pentru evacuare in caz de incendiu. Au construit la fiecare bloc cite un etaj in plus care nu e in proiect, punand in pericol siguranta in caz de cutremur.Au contractat blocul, asa ca apartamentele sunt pline de grinzi si grinduzte, nici nu se poate aseza mobila in acel spatiu. E furat la fiecare apartament din spatiul util, realitatea nu corespunde cu ceea ce scrie pe contractul de cumparare, asa ca fiecare cumparator plateste in plus pina la 5 mp (cam 5.000 de euro in plus, deci acele apartamente nu sunt mai ieftine ca in alte parti). Au bagat la plata spatiului util si balcoanele care sunt cu balustrade mai joasedecit prevede legea. Simbata (6 oct. 2012) a fost nunta in acest cartier si s-au tras artificii linga blocuri, la o distanta de 20 de metri de ele (ilegal !!!). S-a dat autorizatie ilegala pentru acest joc de artificii care zburdau pe acoperisurile blocurilor; iar politia a dat amenzi celor care strigau la ei disperati de la balcoane ca le dau foc la blocuri.E un filmulet pe Youtube, foarte concludent cu ceea ce s-a intamplat acolo simbata. Blocurile se bat cap in cap, spatiul e foarte mic intre ele, in caz de incendiu masina pompierilor nici nu are cum sa intre acolo. Ma opresc aici, revin.
 • +1 (1 vot)    
  Specialisti (Luni, 8 octombrie 2012, 17:29)

  iou [anonim]

  OK, inteleg ca toata lumea e revoltata contra imobilelor noi, construite de "dezvoltatori" impreuna cu firme de constructie, cu largul concurs al autoritatilor si in cardasie cu bancile de unde au obtinut finantare. Si toate astea pt. un profit cat mai mare si o calitate cat mai proasta.

  Am citit toate comentariile si n-am gasit de fapt nici o informatie utila si la obiect despre cum sa ne aparam de escrocii care se joaca cu viata noastra in caz de cutremur, doar pt. a-si maximiza profiturile.

  Asadar:
  1. Unde se poate gasi un expert structurist care sa faca un raport cat de cat exact despre structura de rezistenta a unei case noi/vechi sau al unui bloc de apartamente vechi/noi ? Si cat costa cu aproximatie un astfel de raport?

  2. Un contract de vanzare-cumparare trebuie intocmit sub atenta supraveghere a unui avocat angajat de vanzator. Ceea ce mi se pare de bun simt. Ne poate spune cineva cateva clauze care se pot adauga la contract astfel incat sa nu iei tzeapa in cel mai barbar mod posibil?
 • 0 (0 voturi)    
  constructii de rezidentiale (Marţi, 9 octombrie 2012, 9:33)

  rascaby narua [anonim]

  Si eu locuiesc intr-un rezidential din Pipera. La doi ani dupa ce m-am mutat au inceput sa apara "hibele" constructii, acele vicii ascunse. M-am adresat in mod politicos, in scris, dezvoltatorului care mi-a vandut proprietatea si mi-a ras in nas. Cica garantarea constructiei este de numai doi ani.... si nu am decat sa ma descurc. Si asta dupa ce am platit o suma considerabila de bani. Ca sa nu mai spun ca primaria a dat autorizatii de constructii fara a dezvlolta reteaua de drumuri, de canalizare, de alimentare cu apa, de alimentare cu energie electrica si fara a obliga dezvoltatorii sa faca acest lucru. La margine de Bucuresti suntem la marginea societatii.
 • 0 (0 voturi)    
  De Politicieni nu vorbeste nimeni??? (Marţi, 9 octombrie 2012, 10:44)

  Tsompi [utilizator]

  Trebuie mers la sectorul "politicieni", cancerul Romaniei postdecembriste. La inceput politicienii fac bani din contracte ilegale cu statul, din trafic de orice, bani negri, care trebuie "spalati". Se spala cum? Prin construire cartiere. Politicienii detin, prin interpusi firmele de constructii care executa blocurile, apoi tot ei controleaza ISC care dau avize la comanda. Dupa care incaseaza banii de la cumparatori. Care nu sunt "fraieri" cum zice presa, ci oameni disperati care efectiv nu au unde locui sau sunt satui de stat cu parintii in garsoniera.
  Remember - la cutremur 1977 nu a cazut decit un bloc ceausist si unul s-a rupt/inclinat.
 • 0 (0 voturi)    
  www.findiagroup.com (Marţi, 16 septembrie 2014, 9:22)

  Andrei [anonim]

  Un articol foarte bun in cazul in care vreti sa fugiti din tara intrati pe www.findiagroup.com


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by