Seicul Omar Bakri, unul dintre liderii radicali islamisti care a revendicat atacul cu bomba din Burgas, a declarat intr-un interviu publicat joi de cotidianul bulgaresc 24 Ceasa, ca atat Bulgaria cat si Romania sunt tinte legitime pentru un atac avand in vedere ca acestea sunt considerate teritorii islamice, relateaza Realitatea TV citand publicatia bulgareasca. Mai mult decat atat, implicarea trupelor in conflictul din Afganistan ar legitimiza o astfel de actiune, sustine liderul extremist.

Liderul islamic afirma, in cadrul interviului, ca odata ce islamul a intrat intr-un teritoriu, "acesta devine islamic iar musulmanii au obligatia sa il elibereze intr-o zi. De exemplu, Spania este teritoriu islamic, la fel si Europa de est: Romania, Albania, Macedonia, Serbia, Kosovo, Bosnia".

Seicul Omar Bakri a aratat ca implicarea cu trupe in Afganistan, precum si colaborarea cu Israelul pot legitimiza un atac. "Din cauza trupelor din Irak si din Afganistan si din cauza colaborarii militare cu Israelul, Bulgaria devine si o tinta legitima. Noi credem ca putem face atentate in inima Bulgariei. Poate si in Romania ori in alte tari. Asta depinde de tactica si de strategia concreta. Tinta atentatului de la Burgas au fost israelienii. Toti cei ucisi sunt fii de israelieni si printre ei au fost multi oameni importanti", a declarat liderul extremist.

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, ca Romania ramane consecventa angajamentelor sale in NATO si ca isi asuma riscurile care decurg din acest lucru, punctand ca afirmatiile seicului Omar Bakri nu tin cont de realitati, relateaza Agerpres.

"Stim cu totii ce este Romania si ce taram primitor, in primul rand crestin, este. Nu cred ca trebuie sa comentez eu tot felul de afirmatii care nu tin cont de realitati, ci de cu totul alte lucruri. In orice caz, Romania si-a asumat anumite proiecte cu caracter strategic, asa cum este scutul antiracheta intr-un efort mult mai larg, nu doar relatia bilaterala de parteneriat strategic cu SUA, ci si o contributie la viitorul Aliantei. Ne-am asumat aceste proiecte, suntem aliati fideli ai SUA si NATO, cu tot ceea ce inseamna aceste riscuri. Din acest punct de vedere, dupa acesti ani am vazut ca institutiile statului roman si-au facut datoria pe deplin, au monitorizat ceea ce era de descurajat, au descurajat sau sanctionat ceea ce era de sanctionat sau descurajat. In orice caz, nu ne schimbam in niciun fel aceasta atitudine si aceste angajamente ale statului roman. Suntem consecventi", a declarat Titus Corlatean.

Ministrul Administratiei si Internelor, Mircea Dusa, a declarat joi, pentru Agerpres ca Centrul operational al ministerului prelucreaza datele legate de amenintarea unui lider radical islamist si ca se vor lua masurile ce se impun. "La nivelul ministerului, Centrul operational prelucreaza datele si informatiile legate de aceasta amenintare, care se presupune si avem informatii ca ar exista, si vom dispune masurile necesare impreuna cu toate organele abilitate ale statului", a afirmat ministrul Mircea Dusa.

In cadrul interviului, Bakri a afirmat ca il recunoaste pe autorul atacului cu bomba din Burgas, din 18 iulie, care s-a soldat cu moartea a cinci turisti israelieni si a unui sofer de autocar bulgar. Potrivit liderului islamist, atacatorul era un student de al sau, cunoscut sub numele Abu Ahmed, un cetatean suedez pe numele real Mehdi Ghazali.

Omar Bakri Muhammad este un lider islamist radical care s-a stabilit in nordul Libanului in august 2005, parasind Marea Britanie dupa mai multe afirmatii controversate cu privire la atentatele de la Londra din 2004. Dupa plecare, Bakri a fost anuntat de autoritatile britanice ca nu va mai fi primit pe teritoriu britanic.

Bakhri, numit de presa britanica "Ayatollahul din Tottenham", a ajuns in atentia publicului dupa ce a declarat ca guvernul si cetatenii britanici sunt de vina pentru atacurile cu bomba din Londra din 2005 si ca "Primavara Araba" reprezeinta "victoria al-Qaeda". Totodata, Bakri a jurat ca musulmanii vor provova in lumea occidentala "un 9/11 zi, dupa zi, dupa zi" daca guvernele capitaliste nu isi schimba politicile.