Incendiul din complexul rezidential Confort City, construit de fratii Negoita, a fost agravat de faptul ca pompierii nu au putut interveni timp de mai bine de 30 de minute din cauza ca hidrantii din complex nu aveau apa si au fost nevoiti sa alimenteze autospecialele direct din raul Dambovita. HotNews.ro a obtinut documente care arata ca un alt complex rezidential construit de aceiasi frati Negoita - complexul Confort Residence din Pipera, Voluntari - sufera de "defecte semnificative de executie" si ca "pregatirea si protectia anti-incendiu cu hidranti si/sau stingatoare de foc, precum si protectia descarcarilor electrice cu paratrasnet" nu s-a realizat.

Confort Residence Foto: Google Street View
 • Deficientele au fost constatate in 2010, iar pana in prezent acestea nu au fost remediate, sustin membrii Asociatiei de Proprietari. In plus, la solicitarile Asociatiei, dezvoltatorul nu a oferit niciun raspuns, iar ANPC si ISC au sugerat proprietarilor sa se adreseze in instanta.
 • Domus Stil, parte a Rin Group detinut de fratii Negoita a construit patru complexuri rezidentiale in zona Capitalei: Rin Grand Residence, Confort Park, Confort City si Confort Residence

Incendiu puternic la un bloc dintr-un complexul rezidential al fratilor Negoita / Hidrantii nu au functionat, pompierii au alimentat cu apa din Dambovita

Reamintim ca, marti, un bloc de 11 etaje din cadrul Complexului Confort City - detinut de fratii Negoita - din localitatea ilfoveana Popesti-Leordeni a luat foc, incendiul mistuind 15 apartamente de la mansarda din lemn a cladirii.

Pompierii care au ajuns la incendiul din complexul Confort City nu au putut interveni timp de mai bine de 30 de minute din cauza ca hidrantii din complex nu aveau apa si au fost nevoiti sa alimenteze autospecialele direct din raul Dambovita.

In plus, accesul pompierilor s-a petrecut cu dificultate din cauza barierelor din complex si a masinilor parcate intre blocuri.

Incidentul de marti din cadrul complexului Confort City a ridicat multe semne de intrebare asupra masurilor de siguranta din cadrul complexului si a scos in evidenta o serie de vulnerabilitati ce ar putea exista si in cadrul altor complexe rezidentiale realizate dupa anii 2000 in Capitala, perioada in care astfel de constructii au fost realizate in numar foarte mare.

Un alt bloc dintr-un complex al fratilor Negoita, cu "defecte semnificative de executie" si fara protectie anticincendiu - Raport

HotNews.ro a obtinut un raport tehnic realizat in mai 2010 de catre un expert evaluator asupra unui bloc de locuinte din complexul Confort Residence, din Pipera, complex detinut tot de catre fratii Negoita.

Raportul subliniaza mai multe "defecte semnificative de executie" ce tin de constructia cladirii si siguranta celor care locuiesc in acolo. Printre altele, raportul scoate in evidenta faptul ca "nu s-a realizat pregatirea si protectia anti-incendiu cu hidranti si/sau stingatoare de foc".

Complexul Confort Residence din Pipera, comuna Voluntari a fost construit de catre societatea DOMUS STIL, parte a RIN Group al fratilor Robert si Ionut Negoita.

documente

Confort Residence-2010-raport_expertiza_tehnica

(3 Oct 2012) PDF, 419KB

Principalele probleme semnalate in raportul de expertiza tehnica: lipsa protectiei la incendiu (hidranti), lipsa paratraznet, lipsa spatiului de depozitare a gunoiului menajer, deficiente la acoperis, jgheaburi si burlane si lipsa rampelor de acces.

Ce defecte si probleme au fost constatat in cazul cladirilor din Confort Residence, Voluntari:

 • O mare parte a tencuielilor executate la intradosul teraselor exterioare ale apartamentelor se desprind de stratul suport, motiv pentru care este necesara refacerea integrala a acestora;
 • Pazia din scindura care incadreaza sarpanta acoperisului are un rost vizibil si disproportionat fata de acoperis, rost care a fost astupat in mare parte cu spuma, iar in cazul unor ploi abundente apa se infiltreaza prin aceasta spuma, afectand tavanele din interiorul apartamentelor;
 • Jgheaburile din tabla galvanizata pentru evacuarea apelor din precipitatii sint subdimensionate, iar la ploile abundente apa se deverseaza pe pereti si se infiltreaza in pereti, respectiv in apartamente;
 • De asemenea, burlanele pentru deversarea apelor pluviale de pe panta acoperisului in jgheaburi sunt subdimensionate si incorect orientate;
 • La imobilul de locuinte se constata ca nu s-a realizat pregatirea si protectia anti-incendiu cu hidranti si/sau stingatoare de foc. Deasemeni nu s-a realizat protectia descarcarilor electrice cu paratrasnet.
 • Trotuarele perimetrale aferente celor doua imobile pentru evacuarea apelor pluviale de la fundatii nu s-au realizat integral, partial s-au tasat si necesita refacerea partiala si pe alocuri totala;
 • Rampa de acces de la intrare pentru persoanele cu handicap si pentru carucioare nu s-a realizat;
 • Lungimea balustradelor prevazuta in antecontractele incheiate trebuie executata din inox, potrivit prevederilor antecontractelor;
 • Placajele cu caramida aparenta prevazute a fi executate pentru aspectul exterior al fatadelor nu au fost finalizate.

Potrivit expertului evaluator, "Valoarea lucrarilor de reparatii mentionate in continutul raportului se estimeaza [n.r. in mai 2010]" la peste 146.000 de euro, conform celor doua anexe incluse in raport.

Proprietarii: "Domnii Negoita si dezvoltatorul nu ne-au raspuns la solicitari. ANPC si ISC ne-au sugerat sa mergem in instanta"

In urma realizarii raportului, Asociatia de Proprietari a blocului din cadrul Confort Residence s-a adresat unuia vocat care a trimis notificari atat fratilor Negoita, societatii Domus Stil, precum si Autoritatii Nationale pentru protectia Consumatorului (ANPC) si Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC).

"Nu am primit niciun raspuns de la fratii Negoita si nici de la dezvoltator. Am primit un raspuns de la ANPC si de la ISC prin care isi declina competenta si ne-au sugerat sa intentam o actiune in instanta impotriva dezvoltatorului pentru a remedia situatia", a declarat pentru HotNews.ro unul dintre membrii Asociatiei de Proprietari de la complexul Confort Residence.

Confort Residence pe harta

Confort Residence pe harta

Foto: Hotnews

"Negoita pare a fi acoperit si are actele in regula. Plus ca totul este construit pe persoana fizica si, astfel, amenzile sunt mai mici" - proprietar

"Din pacate, se pare ca domnul Negoita este acoperit. In primul rand ca totul este construit pe persoana fizica si pentru persoanele fizice amenzile sunt mult mai mici decat cele pentru firme. Apoi se pare ca are toate actele in regula. ISC-ul ne-a informat ca la receptia lucrarilor totul era in ordine si ne-a spus sa ne cautam dreptatea in instanta", ne-a mai declarat proprietarul.

Problemele constatate la complexul Confort Residence de aproape doi ani nu au fost remediate nici pana acum, iar locatarii se tem ca un incident precum incendiul din complexul din Popesti-Leordeni sa nu se intampla si la ei.

"Constructia este asemanatoare ca acolo [n.r. complexul afectat de incendiu], doar ca la noi e P+5 si acolo era P+11. Si la noi mansarda e tot din lemn construita", a declarat unul din locatari.

O alta problema: nu exista contractele pentru utilitati

Asociatia de Proprietari de la Confort Residence, pe laga defectele semnificative de executie a proiectului, reclama si o alta mare problema ce tine de contractele pentru utilitati.

"Contractele de utilitati nu sunt incheiate cu furnizorii. Nu avem un contract incheiat cu ENEL, spre exemplu. Furnizarea de energie electrica se face dupa o organizare de santier, iar banii noi ii punem direct in contul domnului Negoita. Dumnealui are contractul cu ENEL si el ne da mai departe curent fara contract, cineva de la firma sa calculeaza pentru fiecare, citeste contorul si ne spune cat avem de platit.

Acum nu mai sunt asa mari probleme cu furnizarea de energie electrica, dar in urma cu cativa ani erau intreruperi foarte dese. Si sunai la ENEL, le spuneai unde stai si ei spuneau ca nu existi in baza lor de date", ne-a marturisit un membru al Asociatiei de Proprietari.