Pedepsele cu inchisoarea de pana la 6 ani inclusiv, precum si pedepsele cu amenda, aplicate de instanta, ar putea fi gratiate in intregime, in timp ce infractiunile pedepsite cu privarea de libertate pana la 4 ani inclusiv sau amenda ar putea fi amnistiate, conform unui proiect depus la Camera, relateaza Mediafax.

Aceste prevederi sunt cuprinse in proiectul de lege intitulat "Lege pentru amnistierea unor infractiuni si gratierea unor pedepse", initiat de catre deputatul PSD Madalin Voicu si de catre presedintele Comisiei pentru drepturile omului, Nicolae Paun.

Madalin Voicu a declarat, pentru Romania TV, ca si Adrian Nastase s-ar incadra printre beneficiarii acestui proiect de lege.

"Acest proiect nu e facut pentru Adrian Nastase", a sustinunt insa el, precizand ca nu se lasa intimidat de eventuale acuzatii in acest sens: "Nu mai pot, ma ia cu transpiratie si cad jos din picioare, ce sa zic".

Initiativa legislativa a celor doi deputati prevede, totodata, si gratierea minorilor trimisi intr-o scoala speciala de munca si reeducare.

De asemenea, proiectul legislativ prevede gratierea cu o treime a pedepselor cu inchisoarea intre 6 si 8 ani inclusiv, gratierea cu o cincime a pedepselor cu inchisoarea intre 8 si 10 ani inclusiv.

Proiectul de lege prevede ca de la aceste gratieri si amnistieri sunt exclusi cei recidivisti prin condamnari anterioare sau condamnati pentru infractiuni savarsite in stare de recidiva.

Cei care au savarsit infractiuni contra sigurantei statului, infractiuni de omor, vatamare corporala grava, loviri sau lovituri cauzatoare de moarte, lipsire de libertate in mod ilegal, viol, act sexual cu un minor, perversiune sexuala, incest, talharie, inselaciune, delapidare, ultraj, tortura, evadare, falsificarea de monede, trafic de stupediante, proxenetism nu beneficiaza de prevederile acestui proiect de lege.