Ministrul roman de Externe, Titus Corlatean, a declarat marti seara, la Digi24, ca au existat noi demersuri pentru reinhumarea scriitorului Jozsef Nyiro in Romania, in luna octombrie, fapt care nu poate fi acceptat de partea romana.

Seful diplomatiei romane a discutat despre acest subiect in timpul vizitei sale la Budapesta. Titus Corlatean i-a transmis un mesaj categoric omologului sau maghiar: "Nu este un lucru pe care noi sa-l putem accepta. Sunt chestiuni obiective care nu ne permit sa spunem da la asa ceva".

Seful diplomatiei romane a declarat, in emisiunea lui Luca Niculescu, ca inmormantarea lui Jozsef Nyiro "poate avea o simbolistica - pentru ca e nascut in zona Odorheiului si are un testament care solicita sa fie inmormantat acolo - are o anumita simbolistica pentru unii politicieni de la Budapesta, nu pentru toti, si are o cu totul alta anumita simbolistica in Romania si o anumita sensibilitate in Romania atat pentru faptul ca vorbim de atitudini fasciste, de extrema dreapta si antisemite pe care noi nu le acceptam si simbolistica nu o putem accepta. Ea a generat de altfel reactii si din partea comunitatii evreiesti din tara si din strainatate si a generat reactii foarte serioase din partea asociatiilor evreiesti mondiale".

Ministrul de externe a precizat ca le-a spus foarte clar oficialilor de la Budapesta ca este bine sa nu isi asume o astfel de responsabilitate si sa nu continue demersurile de inhumare in Romania.

Avem o preocupare legata de o victorie a opozitiei in Georgia

In aceeasi emisiune, Titus Corlatean a precizat ca Romania asteapta ca Georgia sa-si continue drumul spre UE si NATO, dupa ce opozitia a castigat alegerile in aceasta tara din Caucaz.

"Acest miliardar, o persoana cu multa potenta financiara, a introdus un element de preocupare declarand ca are interesul de a normaliza relatiile cu Rusia si Rusia are un interes legitim in zona. Avem o preocupare legata de o victorie a opozitiei in Georgia. A indus interpretarea unui drept de veto acordat Rusiei".

Titus Corlatean a recunoscut ca atat Romania cat si alte state au pierdut timp util in care sa se miste spre Georgia si sa o sprijine in procesele in care se afla. "Este timpul nostru sa delivram acordul de liber schimb si relaxarea regimului de vize pentru Georgia si Republica Moldova", a subliniat Titus Corlatean.

Romania poate avea un cuvant de spus in procesul de pace israeliano-palestinian

Titus Corlatean spune, la Digi24, ca va merge in vizita in urmatoarele saptamani atat in Israel cat si in Teritoriile Palestiniene. "Voi merge acolo in urmatoarele saptamani. Voi avea discutii aplicate si pe teme de interes economic pentru Romania. Faptul ca Romania a avut un cuvant de spus la un moment dat si ca poate avea un cuvant de spus, nu singura, revenirea Romaniei intr-o astfel de companie si discutii este un lucru important".

Ministrul de externe a declarat ca Romania poate ajuta in procesul de pace israeliano-palestinian: "Putem ajuta intr-o parte sau in alta la consolidarea unui climat mai bun de discutii, la niste masuri de incredere, anumite proiecte legate de resursele de apa pentru populatia palestiniana pentru care este nevoie de acordul Israelului".

Seful diplomatiei romane a precizat ca Romania a mediat alaturi de alte state returnarea ramasitelor pamantesti ale unor palestinieni. "Am avut aceasta discutie si la Tel Aviv si la Ramallah. In urma cu ceva vreme o parte din ramasitele unor palestinieni au fost returnate, nu spun ca doar datorita noua dar am fost printre putinii care au discutat acest subiect", a precizat Titus Corlatean.