Procurorii Gheorghe Emil Mota, de la Parchetul Gorj, si Ioan Irimie, de la Serviciul DNA Cluj, si-au depus candidaturile, pana marti, la Ministerul Justitiei, pentru functiile de procuror general al Romaniei, respectiv procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie, afirma surse judiciare citate de Mediafax.

Gheorghe Emil Mota a detinut functia de prim-procuror al Parchetului Tribunalului Gorj pana in mai 2007, cand a fost revovat de plenul Consiliului Superior al Magistraturii. Mota fusese revocat din oficiu de catre Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, Plenul confirmand hotararea.

Potrivit legii, "revocarea din functia de conducere a procurorilor se dispune de Consiliul Superior al Magistraturii, din oficiu sau la propunerea adunarii generale ori a conducatorului parchetului [...] in cazul exercitarii necorespunzatoare a atributiilor manageriale privind organizarea eficienta, comportamentul si comunicarea, asumarea responsabilitatilor si aptitudinile manageriale".

In iulie 2012, procurorul gorjean a fost reclamat de procurorul general al Romaniei la Consiliul Superior al Magistraturii, dupa ce a criticat faptul ca judecatori de la Tribunalul Golj nu au arestat trei persoane, puse sub acuzare de el. Mota sustinea intr-un interviu ca judecatorii Tribunalului Gorj sunt lipsiti de curaj in privinta aprobarii cererilor sale pentru arestarile de 29 de zile pentru persoanele cu notorietate, cercetate de el, relateaza agentia de presa citata.

Ministerul Public preciza cu acea ocazie ca procurorul Gheorghe Emil Mota nu se afla la prima abatere de acest gen de la deontologia si rigoarea profesionala, in cazul sau Inspectia Judiciara a CSM mai fiind sesizata anterior tot pentru acest gen de abateri.

Cea de-a doua candidatura depusa la Ministerul Justitiei este cea a lui Ioan Irimie, fost sef al Serviciului Teritorial Cluj al DNA revocat din functie in 2005 de procurorul sef al Directiei, Daniel Morar.

Ioan Irimie a detinut apoi functia de prim-procuror al Parchetului Tribunalului Sibiu, in prezent fiind procuror DNA la Cluj.

Termenul pentru depunerea cererilor de inscriere pentru functia de procuror general, sef DNA sau pentru ambele functii este miercuri, 3 octombrie, iar cel pentru depunerea proiectului privind exercitarea atributiilor specifice functiilor de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie este 15 octombrie.