UPDATE Camera Deputatilor a adoptat Legea de punere in aplicare a Codului penal. Ministerul Justitiei: Adoptarea proiectului, un pas important in reforma in materie penala

de Corina Ionel     HotNews.ro
Marţi, 2 octombrie 2012, 16:32 Actualitate | Esenţial


Camera Deputatilor a adoptat marti Legea pentru punerea in aplicare a Codului Penal, cu 215 voturi "pentru", 3 "impotriva" si 17 abtineri, infomeaza Mediafax. In cadrul dezbaterilor, unii deputati au aratat ca proiectul de lege cuprinde si probleme, care trebuie corectate pana la intrarea in vigoare, la 1 februarie 2014.

Proiectul de lege a trecut de Senat; Camera Deputatilor este for decizional.

UPDATE
Intr-un comunicat transmis presei, Ministerul Justitiei precizeaza ca "adoptarea proiectului de lege mentionat se constituie intr-un pas important pentru definitivarea a ceea ce reprezinta un amplu proces de reforma in materie penala, procesual penala si executional penala".

Ministerul Justitiei arata ca proiectul de lege pe care l-a initiat are in vedere pregatirea, din perspectiva exclusiv legislativa, a punerii in aplicare a noului Cod penal, proiectul reprezentand rezultatul unei activitati legislative elaborate, a unei extinse activitati de documentare si de analiza a aproximativ 300 de acte normative penale speciale sau extra-penale continand dispozitii penale, fiind modificate, completate sau abrogate un numar de peste 200 acte normative.

In mod concret, proiectul opereaza anumite modificari legislative, in vederea crearii unui cadru legislativ coerent si clar in materie penala, prin evitarea suprapunerilor de norme in vigoare existente in Codul penal si in legile speciale, crearea unui regim sanctionator uniform si adaptarea legilor speciale la normele noului Cod penal, prin clarificarea anumitor aspecte ambigue din legislatia penala existenta precum si prin reformularea unor texte pentru asigurarea respectarii cerintelor de previzibilitate a legii penale, potrivit jurisprudentei europene in materie ori prin completarea unor ipoteze de incriminare pentru a raspunde obligatiilor asumate de statul roman pe plan international, arata MJ.

Ministerul Justitiei arata ca procesul de reforma "in materie penala, procesual penala si executional penala" care a debutat cu adoptarea noilor coduri - Codul penal si Codul de procedura penala si care, pentru a fi definitivat la nivel legislativ, presupune in continuare adoptarea urmatoarelor acte normative:

        a. proiectul de lege pentru punerea in aplicare a Codului de procedura penala si pentru modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispozitii procesual penale;

        b. proiectul de Lege privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal;

        c. proiectul de lege privind executarea pedepselor, masurilor educative si a altor masuri dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, neprivative de libertate;

        d. proiectul de Lege privind organizarea si functionarea sistemului de probatiune."

In incheierea comunicatului de presa, Ministerul justitiei arata ca demersul legislativ este corelat cu efortul de a asigura resursele financiare pentru implementarea noilor Coduri. In acest sens, Guvernul a adoptat recent Memorandumul cu tema "Pregatirea sistemului judiciar pentru intrarea in vigoare a noilor Coduri. Evaluarea situatiei actuale. Plan de masuri".

  • Pambuccian: Proiectul cuprinde si lucruri absurde. Sper sa fie corectate

In cadrul dezbaterilor pe tema proiectului de lege, unii deputati au aratat ca documentul cuprinde si probleme, care trebuie corectate pana la intrarea in vigoare, la 1 februarie 2014. Deputatul UDMR Mate Andras a remarcat ca la adoptarea acestui proiect era necesara prezenta ministrului Justitiei, Mona Pivniceru, si a precizat ca sunt cateva probleme care trebuie corectate.

Una dintre problemele indicate de Mate Andras este, potrivit proiectului, deputatii sau senatorii, consilierii locali si judeteni dobandesc, in sensul legii penale, calitatea de functionari publici.

Andras a explicat ca, in aceste conditii, parlamentarii nu pot participa, de exemplu, la votul in care ei sunt alesi in Biroul Permanent sau in functia de presedinte de comisie, acest lucru fiind considerat o infractiune.

Deputatul minoritatilor nationale Varujan Pambuccian a criticat si el proiectul de lege pentru faptul ca prevede ca deputatii si senatorii sunt incompatibili cu functiile de presedinti sau vicepresedinti ai organizatiilor neguvernamentale cum sunt organizatiile minoritatilor nationale.

"Proiectul cuprinde si lucruri absurde. Sper sa fie corectate", a precizat Pambuccian.

Deputatul PSD Anghel Stanciu a precizat ca parlamentarii devin functionari publici in sanctiuni, nu in drepturi.

Potrivit Agerpres, proiectul de lege este structurat in patru titluri care reglementeaza urmatoarele aspecte: aplicarea in timp a legii penale, modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispozitii penale, dispozitii referitoare la Codul penal, dispozitii finale si tranzitorii.

Proiectul presupune abrogarea unor texte de incriminare din legislatia speciala, ca urmare a cuprinderii acestora in partea speciala a noului Cod penal, pentru evitarea paralelismelor de reglementare si abrogarea unor dispozitii din legislatia speciala pentru inlaturarea suprapunerii inutile a unor texte care protejeaza aceleasi valori sociale, fiind vorba in acest caz despre texte care nu au fost preluate ca atare in Codul penal, dar care reglementeaza situatii ce pot fi solutionate corespunzator pe baza textelor existente sau in alte legi speciale.

Totodata, proiectul de lege presupune si adaptarea pedepselor pentru infractiunile care raman in legislatia speciala potrivit logicii sanctionatorii a noului Cod penal.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1199 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by