Fostul ministru al Sanatatii Vasile Cepoi a declarat marti ca a demisionat din functie pentru a-si proteja familia dar si pentru a "nu expune Ministerul Sanatatii si Guvernul la o stirbire a imaginii pentru niste acuze care nu au fost dovedite dar pentru care am fost hartuit zi de zi". Totodata, Vasile Cepoi a precizat ca articolul de lege in baza caruia au fost formulate acuzatiile "nu exista".

"Articolul 12c din Legea 78/2000 in baza caruia sunt eu acuzat nu exista. E greu sa ma simt vinovat atata timp cat nu exista o baza legala", a declarat Vasile Cepoi.

"In aceste conditii de tensiune nu as putea duce la capat obiectivele din programul de guvernare", a adaugat dr. Cepoi pentru a explica de ce a ales sa demisioneze.

Intrebat daca va actiona ANI in instanta, dr. Cepoi a declarat ca se sfatuieste cu specialistii in domeniu.

Potrivit Agerpres, Vasile Cepoi a aprecizat ca "primul-ministru mi-a acordat in continuare increderea de a conduce activitatile pe care le-am inceput, in primul rand continuarea proiectului sanatatii si la alte obiective la programul de guvernare".

Intrebat ce proiecte vor fi continuate la Ministerul Sanatatii, Vasile Cepoi a enumerat rezolvarea problemei Institutului Cantacuzino, realizarea unui memorandum pentru cel putin patru spitale regionale de urgenta, un proiect pentru eficientizarea energetica a spitalelor, proiectul legii sanatatii, Contractul-Cadru pentru 201.

Vasile Cepoi a demisionat luni din functia de ministru al Sanatatii, prerogativele ministeriale fiindu-i delegate lui Raed Arafat, pana la desemnarea unui nou ministru sau a unui ministru interimar. Vasile Cepoi a cerut premierului sa fie eliberat din functie si a acceptat pozitia de consilier de stat la cabinetul lui Victor Ponta. Demisia lui Vasile Cepoi - acuzat de ANI de conflict de interese - a venit cu o zi inaintea vizitei in Romania a lui John Dalli, comisarul european pentru Sanatate, care a avut marti dimineata o intalnire cu Victor Ponta.

Premierul Victor Ponta preia interimatul de la Ministerul Sanatatii pana la alegerile din decembrie. Raed Arafat va conduce de facto ministerul Sanatatii pana la sfarsitul lui 2012, fiindu-i delegate atributiile administrative, desi titulatura sa oficiala nu va fi cea de ministru.

Demisia lui Vasile Cepoi a venit in contextul in care una dintre cererile exprese ale Comisiei Europene pentru Guvernul Romaniei in aceasta vara a fost eliminarea din Executiv a ministrilor cu probleme de integritate. Pe de alta parte, una dintre cererile explicite ale Comisiei Europene si ale FMI este reformarea sistemului medical romanesc.