Utilizatorii forumurilor de specialitate SkyScraperCity si forum.peundemerg.ro au publicat noi filmulete realizate din avion cu trei tronsoane de autostrazi aflate in constructie: Lugoj-Deva Lot1, Orastie - Deva si Orastie-Sebes. Filmuletele realizate de catre forumisti sunt realizate din fonduri proprii ca urmare a unei chete organizate online, dupa ce Ministerul Transporturilor, de la schimbarea guvernarii, nu a mai realizat astfel de filmulete - un obicei inceput in mandatul ministrului Anca Boagiu, continuat de ministrul Alexandru Nazare si blocat in mandatul ministrului Ovidiu Silaghi.

Autostrada Deva-Orastie din avion (octombrie 2012)Foto: Captura YouTube

Trei noi filmari dina vion cu tronsoanele de autostrazi Lugoj-Deva Lot1, Orastie - Deva si Orastie-Sebes au fost postate pe forumurile SkyScraperCity si forum.peundemerg.ro. Filmarile au fost realizate ca urmare a unei chete realizate de catre forumisti, dupa ce Ministerul Transporturilor, din aprilie si pana in prezent, nu a mai realizat astfel de filmulete.

Despre filmuletele proaspat realziate a scris si fostul ministru al Transporturilor Anca Boagiu.

"Incepute in mandatul meu, aceste filme, care informau cetatenii cu privire la stadiul lucrarilor de infrastructura au fost abandonate de actuala conducere a MTI. Dar in sprijinul proiectelor de infrastructura vin simpli cetateni, mai preocupati de starea drumurilor decat actualii guvernanti. Filmarile au fost preluate de pe site-ul www.peundemerg.ro. Le multumesc forumistilor pentru implicare si sper ca actualii guvernanti sa invete ceva din acest demers al unor oameni simpli", a scris fostul ministru al Transporturilor Anca Boagiu pe contul sau de Facebook.

Autostrada Deva-Orastie

Lungime: 32,8 km

Constructor: Strabag - Straco

Valoare proiect: 178 mil euro (fara TVA)

Data inceperii lucrarilor: 2011

Termen de finalizare a lucrarilor: Sfarsitul lui 2012

Autostrada Orastie-Sibiu

Lungime: 82 km

Constructor: Lotul 1 - km 0+000-km 24+110 - SC STRABAG SRL / Lotul 2 - km 24+110-km 43+855 - Asocierea Straco Grup SRL - Studio Corona SRL Civil Engineering (ambele loturi in video de mai jos) / Lotul 3 - km 43+855 – km 65+965 - Impregilo SpA / Lotul 4 - km 65+965-km 82+070 - Asocierea Astaldi S

Valoare proiect:Total: aprox. 470 mil euro / Lotul 1 = 551.041.792,37 lei / Lotul 2 = 377.780.208,81 lei / Lotul 3 = 604.791.600 lei / Lotul 4 = 484.839.529,89 lei

Data inceperii lucrarilor: 2011

Termen de finalizare a lucrarilor: aprilie 2013

Autostrada Lugoj-Deva (Lot1)

Lungime: 27,4 km

Constructor: Asocierea Tirrena Scavi SpA - Societa Italiana per Condotte d'Acqua SpA - Cossi Construzioni SpA

Valoare proiect: 158,39 mil euro

Data inceperii lucrarilor: 2011

Termen de finalizare a lucrarilor: aprilie 2013

HotNews.ro a scris luni despre situatia filmarilor din avion realizate de Minister si de ce acestea au fost stopate.

Timp de aproape un an, pana in luna aprilie, Ministerul Transporturilor (MTI) a publicat constant pe site-ul propriu inregistrari video realizate din avion cu tronsoanele de autostrada aflate in constructie. De la schimbarea guvernarii si pana in prezent, Ministerul nu a mai realizat nicio astfel de inregistrare.

Fostul ministru al Transporturilor, Alexandru Nazare, a explicat pentru HotNews.ro ca filmarile erau realizate fara niciun cost de catre Aeroclubul Roman, in timpul zborurilor de antrenament, si ca filmarile, pe langa a fi un instrument de transparenta publica, reprezentau si o presiune publica pe constructor, dar si un adevarat ajutor pentru oamenii din minister care, astfel, puteau vedea mult mai bine exact care este stadiul lucrarilor la fiecare tronson de autostrada.

In plus, Nazare mai sustine ca filmarile din avion erau folosite si la discutiile si negocierile cu diversi constructori.

HotNews.ro a insistat timp de aproape o luna la MTI pentru a afla de ce au fost sistate inregistrarile. Raspunsul: Toate avioanele Aeroclubului au fost implicate in diverse concursuri si activitati. Din acest motiv nu s-au mai facut filmari.

"Aeroclubul Romaniei a fost implicat in ultima perioada in foarte multe actiuni sportive, cantonamente de pregatire a sportivilor legitimati la Aeroclubul Romaniei, concursuri nationale si internationale, cat si demonstratii aeriene. In cadrul acestor evenimente a fost utilizata toata flota de aeronave disponibila, precum si tot personalul navigant profesionist si tehnic al Aeroclubului.

Din motivele enumerate mai sus realizarea acestor filmari nu a mai fost posibila", se arata in raspunsul oferit HotNews.ro de catre reprezentantii Ministerului.

Ce tronsoane de autostrazi sunt in prezent in constructie / Alexandru Nazare: "Termenul de finalizare de aprilie 2013 nu mai intra in calcul"

In prezent, in toata tara, exista opt tronsoane de autostrada la care se lucreaza. Acestea sunt: Arad-Nadlac (38,8 km, termen - 2013), Timisoara-Lugoj, Lot1 (9 km, termen - 2013), Lugoj-Deva, Lot 1 (27,4 km, termen - 2013), Deva-Orastie (32,8 km, termen - sfarsitul lui 2012), Orastie-Sibiu (82 km, termen - 2013), Bors-Suplacu de Barcau (64 km, termen 2013), A3 Centura Bucuresti-Bucuresti (7 km, termen 2013) si lucrari pe un sens la A2 Cernavoda - Medgidia (20,4 Km, termen - finele lui 2012), precum si lucrari de finalizare la A4-Centura Constantei.

"Pentru anumite tronsoane termenul de aprilie 2013 nici macar nu mai intra in calcul. Exista tronsoane unde devine deja clar ca nu pot fi terminate la timp. Ma refer la lucrarile pe fondurile structurale: Nadlac-Arad, Orastie-Sibiu si Lugoj-Deva", a mai declarat fostul Ministru Nazare.