Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a declarat luni, pentru Agerpres, ca in urma intrevederilor pe care le-a avut la Budapesta a obtinut acordul de principiu al autoritatilor ungare privind instalarea statuii lui Andrei Saguna la Gyula.

"Trebuie sa salut cu satisfactie acordul de principiu pe care l-am primit din partea Guvernului ungar in legatura cu un subiect pe care il discutam de foarte multi ani, respectiv instalarea statuii lui Andrei Saguna la Gyula. Eu am constatat cu satisfactie deschiderea manifestata de primul-ministru Viktor Orban si ministrul de Externe Martonyi fata de solicitarea minoritatii romane din Ungaria si fata de solicitarea de sprijin pe care am formulat-o si ma voi bucura atunci cand aceasta statuie va fi in sfarsit dupa atatia ani instalata", a spus Corlatean.

El a mentionat ca in discutiile cu oficialii maghiari a fost abordat si subiectul privind respectarea drepturilor minoritatilor nationale, "plecand de la premisa solida ca atat minoritatea romana din Ungaria, cat si minoritatea maghiara reprezinta punti de legatura valoroase intre cele doua tari".

"Exista o asteptare din partea minoritatii romane din Ungaria, din partea reprezentantilor asociatiilor, inclusiv din partea Bisericii Ortodoxe pentru masuri suplimentare care sa fie adoptate la Budapesta tinand cont de prezervarea identitatii nationale, iar mesajul meu a fost foarte clar, pe de-o parte sunt de salutat niste pasi intreprinsi in ultima perioada, asa cum este noua legislatie care intentioneaza sa elimine asa-numitul fenomen de etno-business la nivelul reprezentarii in autoguvernarile locale, nivel national, inclusiv al minoritatii romane, dar aici sunt in continuare riscuri ca persoane care nu au nimic in comun cu identitatea romaneasca sa fie prezente si sa ia decizii in numele minoritatii romane", a afirmat ministrul de Externe.

Corlatean a aratat ca a fost discutata si reprezentarea minoritatii romane in Parlamentul de la Budapesta, lucru pe care il considera "o jumatate de pas inainte".

"Am atras atentia asupra faptului ca o minoritate nationala cum este cea romana, care este de mai mica dimensiune in Ungaria, ca s-ar putea sa nu fie reprezentata decat intermediar, prin asa-numitul purtator de cuvant, or, interesul este de reprezentare directa si corespunzatoare a romanilor in Parlamentul de la Budapesta", a subliniat Corlatean.

Discutiile au mai vizat proiecte concrete, care tin de finantarea scolilor unde se preda romana si a Bisericii Ortodoxe Romane din Ungaria, dar si de compensarea unor proprietati care au fost nationalizate in perioada regimului comunist, aspecte legate de mass-media in limba materna.

"Am discutat si aspecte asupra carora avem pozitii si viziuni diferite, incepand cu faptul ca acest concept al drepturilor colective este un concept pe care noi nu-l acceptam in Romania, pentru ca Constitutia si legislatia romana sunt foarte clare si pentru ca standarde europene in materie merg pe prezervarea drepturilor individuale, de la identitatea nationala", a adaugat ministrul.

El a punctat ca Romania nu poate da un aviz pozitiv demersurilor de reinhumare a scriitorului maghiar Nyiro Jozsef.

"Acest aspect ridica o sensibilitate deosebita partii romane, are o cu totul alta conotatie si simbolistica in Romania decat o poate avea eventual in Ungaria si, din acest punct de vedere, atat pentru noi, dar si pentru alti actori internationali interesati in legatura cu acest subiect specific, acestui demers nu i se poate da un aviz favorabil", a precizat Corlatean.

Ministrul a afirmat ca in cadrul discutiilor cu oficialii maghiari a insistat asupra evitarii declaratiilor publice contencioase, prin intermediul mass-media, si discutarea directa a subiectelor.

"Sper ca mesajul meu si mesajul nostru sa fi fost corect inteles si sper ca apelul pe care l-am facut catre colegii de la Budapesta, spre Guvernul ungar, de a incerca sa separam campania electorala din Romania, care este o campanie electorala importanta, ce va determina viitoarea structura a Parlamentului Romaniei si viitorul Guvern, de orice alte elemente care ar putea genera tensiuni sau imaginea unor tensiuni cu continut 'etnic', pentru ca pana la urma campania electorala din Romania se face de catre partidele politice din Romania, inclusiv de catre UDMR sau alti reprezentanti ai minoritatii din Romania. Este interesul nostru sa discutam, in principal, prioritatile reale ale societatii romanesti - cele de ordin economic, social, lucruri care sunt la fel de valabile pentru toti cetatenii Romaniei, fie ca vorbim de romani sau de unguri sau de alte nationalitati. Sper ca acest mesaj sa fi fost inteles corect si sa putem sa privilegiem in continuare ceea ce este cu adevarat important in relatia bilaterala si proiecte care sa se exprime, inca o data, in continutul unui Parteneriat strategic intre cele doua tari, care are deja zece ani", a declarat Corlatean.

Seful diplomatiei romane a avut consultari cu ministrul Afacerilor Externe al Ungariei, Janos Martonyi, a fost primit de primul-ministru al Ungariei, Viktor Orban, si de presedintele Parlamentului ungar, Laszlo Kover. In marja vizitei, ministrul Titus Corlatean a avut si o intrevedere cu reprezentanti ai comunitatii romanesti din Ungaria.