Presedintele Traian Basescu afirma, in mesajul transmis cu ocazia deschiderii noului an universitar, ca rolul universitatilor de a forma o resursa umana de calitate este esential pentru devoltarea intregului sistem economic, social si politic, apreciind totodata ca cel mai bun instrument pentru atingerea performantei in invatamantul universitar romanesc este continuarea procedurilor de implementare a prevederilor Legii educatiei nationale.

Mesajul transmis de seful statului cu ocazia ocazia inceperii anului universitar:

"Astazi, 1 octombrie, universitatile isi deschid portile pentru a primi o noua generatie de studenti. Atat bobocilor din primul an, cat si celor mai mari, studentilor-masteranzi si studentilor-doctoranzi, le urez mult succes in descoperirea tuturor lucrurilor frumoase pe care mediul academic le ofera.

Anii de studentie reprezinta o perioada importanta din viata unui tanar care doreste sa isi construiasca o cariera profesionala. Sunt anii de desavarsire a personalitatii, de alegere a unui drum intr-un mediu pe care fiecare universitate il pune la dispozitie si il imbunatateste continuu.

In ultimii ani, universitatile din Romania au fost parte a unor schimbari destinate asezarii sistemului de invatamant superior in linie cu invatamantul universitar din Uniunea Europeana. De exemplu, universitatile din Romania au fost clasificate in functie de intensitatea activitatii de cercetare pe care o desfasoara, iar programele de studii au fost ierarhizate. Aceste instrumente stabilesc un referential al calitatii, util deopotriva studentilor in alegerea pe care o fac, angajatorilor pentru consolidarea relatiilor cu cei mai performanti si universitatilor pentru imbunatatirea activitatii lor. In acest sens, consider ca cel mai bun instrument pentru atingerea performantei in universitatile noastre este continuarea procedurilor de implementare ale prevederilor Legii educatei nationale.

Rolul universitatilor de a forma o resursa umana de calitate este esential pentru devoltarea intregului sistem economic, social si politic. Am convingerea ca profesorii universitari si cercetatorii din universitatile romanesti au inteles necesitatea acestui lucru si vor depune, la fel ca si pana acum, eforturi pentru a crea o elita de care societatea are mare nevoie in aceasta perioada.

Doresc tuturor membrilor vietii universitare - studenti, cadre didactice, cercetatori - multa putere de munca pentru a reusi impreuna formarea unor specialisti ai viitorului."