Prefectul judetului Covasna, Codrin Munteanu, a declarat luni ca instanta de judecata a obligat Primaria Sfantu Gheorghe sa respecte legea in ce priveste inscriptionarea bilingva in spatiile publice, respectiv sa posteze denumirile mai intai in limba romana si dedesubt in limba maghiara si nu invers cum se intampla de regula in prezent, transmite Agerpres.

Codrin Munteanu a declarat luni, in cadrul unei conferinte de presa, ca in anul 2011 Prefectura Covasna a deschis proces impotriva Primariei Sfantu Gheorghe dupa ce a sesizat ca aceasta nu respecta prevederile legislatiei romanesti si internationale in ce priveste inscriptionarea bilingva pe teritoriul orasului, iar anul acesta Tribunalul a dat castig de cauza Prefecturii.

Prin urmare, instanta a obligat conducerea Primariei sa schimbe tablitele de pe fatadele institutiilor unde denumirile apar mai intai in maghiara si apoi in romana, sa inlocuiasca indicatoarele turistice scrise mai intai in maghiara, apoi in romana si engleza, tablitele strazilor, precum si instructiunile de pe aparatele de taxare din parcari.

Munteanu a subliniat ca, potrivit Constitutiei, limba oficiala a statului este limba romana, iar Carta europeana a limbilor regionale si minoritare specifica faptul ca limbile minoritatilor se folosesc impreuna cu limba oficiala, dar fara a aduce prejudicii acesteia din urma.

"Inscriptiile publice aparute in ultimii doi-trei ani in Sfantu Gheorghe inverseaza limba oficiala cu cea minoritara. Iar limba romana nu numai ca este inversata, dar literele ajung sa fie scrise cu caractere mai mici si decolorate din start (...) Chiar m-am uitat, cuvintele in limba romana sunt scrise mai mici, italic si colorate cu gri, nu cu negru, deci e clar ca e facut cu tinta, nu accidental", a mai spus Codrin Munteanu.

Sentinta in acest caz nu este definitiva.