Tichetele de vacanta, eliminate in 2010, ar putea fi reintroduse de anul viitor, iar institutiile si companiile de stat obligate sa le acorde, in cuantum de 3.600 de lei pe angajat, masura sustinuta de MDRT si aflata in prezent in analiza comisiillor parlamentare, informeaza Mediafax.

Modificarile propuse de MDRT la un proiect de lege aflat in dezbatere parlamentara prevad extinderea acordarii tichetelor pentru societatile si institutiile care angajeaza functionari publici.

Astfel, pe langa institutiile publice centrale si locale, regiile autonome, societatile si companiile nationale care incadreaza personal prin incheierea unui contract individual de munca, si cele care incadreaza functionari publici ar putea fi obligate sa acorde prima de vacanta doar prin intermediul tichetelor de vacanta.

Tichetele de vacanta au fost introduse in 2009, prin ordonanta de urgenta, pentru angajatii din sectorul public si privat, decizia de acordare fiind la latitudinea angajatorului in functie de bugetul disponibil. Tichetele aveau valori nominale de 10, 20, 30, 40 si 50 lei.

Ulterior, insa, in contextul crizei economice, prin legea bugetului pe 2010 institutiilor publice li s-a interzis sa mai acorde angajatilor atat tichete cadou si de masa, cat si tichete de vacanta. Interdictia a fost prelungita suuccesiv pentru urmatorii doi ani.

In prezent, ordonanta de urgenta din 2009 prin care tichetele de vacanta au fost introduse se afla in dezbaterea comisiei parlamentare din Camera Deputatilor. Reprezentantii Ministerului Dezvoltarii Rregionale si Turismului (MDRT) doresc sa depuna mai multe amendamente.

Pentru ca bugetarii sa primeasca din nou aceste tichete, este necesar ca amendamentele sa fie introduse in proiectul de lege, aprobate in plenul Parlamentului si promulgate de presedinte.

"Avem amendamente la ordonanta privind tichetele de vacanta, care in momentul de fata se afla in dezbatere la comisia de specialitate din Camera Deputatilor. Dupa discutiile avute cu patronatele, asociatiile hoteliere si agentiile de turism, venim cu amendamente care sa genereze o functionalitate a acestor tichete de vacanta si speram sa vitalizeze circulatia turisica in Romania", a declarat pentru Mediafax Cristian Barhalescu, secretar de stat in MDRT.

Barhalescu a spus ca propunerea este acceptata de Ministerul Finantelor "de principiu".

"Sunt aspecte care trebuie analizate legat de deductibilitatea acestor sume sau de neplata unor contributii aferente sumelor pe care le ofera angajatorul. Este in aceeasi masura importanta din punct de vedere al patronatelor eliminarea din lege a comisionului care plafona agentiile de turism. Un alt punct introdus este ca toti bugetarii sa beneficieze de tichete de vacanta pe care sa le foloseasca in Romania si, in acest fel, sa stimulam consumul de turism intern, in loc ca romanii sa mearga in strainatate cu banii de vacanta", a afirmat secretarul de stat.

Barhalescu a adaugat ca propunerea MDRT va ajunge in Parlament in perioada imediat urmatoare, iar legea sa fie aprobata in acest an si aplicata de la inceputul anului viitor.

O persoana va putea beneficia de tichete de vacanta in suma maxima de 3.600 de lei, respectiv trei salarii medii pe economie.

"Tichetele pot fi acordate nu doar de catre stat, ci si de firmele private, dar important este sa fie vazut avantajul din spatele acestei propuneri. In momentul in care turistii consuma in Romania aceste vouchere de vacanta, ei consuma si alte servicii si produse, transport, merg la restaurante, se plimba cu instalatiile de cablu sau beneficiaza de activitaiti specifice zonelor in care calatoresc. Aceste tichete vor fi un stimulent pentru angajat si angajatorul va fi convins ca acel angajat va merge in vacanta, isi va incarca bateriile si se va intoarce odihnit", a mai spus secretarul de stat.

O alta noutate va fi eliminarea limitarii la 10% a comisionului perceput de agentiile de turism.

Guvernul estima in 2009 ca aproximativ 100.000 de angajati ar putea beneficia de tichete de vacanta in acel an, iar scutirile la impozite prevazute de lege ar fi redus cu 36 de milioane de lei incasarile la bugetul de stat

Pe fondul crizei economice, Guvernul a interzis institutiilor publice centrale si locale sa acorde angajatilor, in 2010 si in anii urmatori tichete de masa, tichete cadou si tichete de vacanta.

Si in 2009 Executivul a intentionat sa interzica autoritatilor si institutiilor publice sa acorde angajatilor tichete cadou si tichete de vacanta, pana la sfarsitul anului, dar a renuntat la idee in urma negocierilor cu sindicatele si a hotarat ca pot fi acordate astfel de tichete daca institutiile publice se incadrau in cheltuielile aprobate cu aceasta destinatie.

Anul trecut, circa 5,5 milioane de romani au mers in vacanta in tara.