Aproximativ 400.000 de studenti de la universitatile de stat de pe locurile bugetate si de pe cele cu taxa si aproximativ 108.000 de studenti masteranzi incep luni noul an universitar 2012-2013. Dintre cei 400.000 de studenti aproximativ 62.400 sunt pe locurile bugetate si aproximativ 113.002 sunt pe locuri cu taxa, scrie Agerpres.

Cursurile universitatilor particulare la care invata aproximativ 140.000 de studenti vor incepe in functie de calendarul aprobat de senatul fiecarei universitati in parte.

Universitatea Politehnica din Bucuresti va organiza festivitatea de incepere a anului universitar luni, in Amfiteatrul An 010 din cladirea Rectoratului. Cei peste 4.000 de boboci din anul I la formele de invatamant licenta si masterat, de la cele 15 facultati ale UPB, din totalul de peste 30.000 de studenti cuprinsi la toate ciclurile de studiu, vor incepe luni cursurile. UPB numara la inceputul anului universitar trecut 80 de programe de licenta si 130 de programe de masterat.

La Universitatea din Bucuresti, in anul universitar 2012-2013, sunt in total 34.089 studenti inscrisi, din care 23.415 sunt la nivel licenta (la anul I, admisi sunt 8.800 de studenti), 8.218 sunt la nivel masterat (la anul I, admisi sunt 4.146), 2.456 la nivel doctorat (la anul I, admisi sunt 474). Studentii facultatilor sunt asteptati la festivitatile de deschidere a anului universitar in ziua de 1 octombrie.

In premiera nationala, Universitatea din Bucuresti ofera dubla diploma la nivel de licenta, la programul Pedagogie al Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei. Reprezentantii programului de licenta in Pedagogie de la Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei au incheiat, in urma cu un an, un acord bilateral cu Via University College din Danemarca. Prin acest acord bilateral, studenti ai universitatii daneze vin sa studieze, timp de un an universitar, la UB, pentru ca, in al doilea an, studenti ai universitatii romanesti sa mearga la universitatea daneza.

Acordul de double degree a fost realizat de Departamentul de Stiintele Educatiei (Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei), impreuna cu Departamentul de Asistenta Sociala (Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala). O alta universitate mare a Capitalei a carei festivitate de deschidere a anului universitar va avea loc luni, la Palatul Parlamentului, este Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative.

Si Academia de Studii Economice care va avea in acest an aproximativ 25.000 de studenti la toate ciclurile de studii (licenta, masterat, doctorat) isi va deschide cursurile noului an universitar luni.

Potrivit Ministerului Educatiei, in Romania functioneaza 56 de institutii de invatamant superior de stat, numarul acestora fiind aproape egal cu al celor particulare.