Presedintele Traian Basescu a transmis, duminica, un mesaj de felicitare cu ocazia aniversarii a 5 ani de la intronizarea Preafericitului Daniel ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. Mesajul sefului statului a fost prezentat, duminica, la sediul Patriarhiei Romane din Bucuresti, de catre Eugen Tomac, consilier de stat in cadrul Administratiei Prezidentiale: "Preafericirea Voastra, Am deosebita onoare de a va adresa cele mai calde urari cu prilejul aniversarii intronizarii ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. Doresc sa va felicit pentru tot ceea ce ati realizat in acesti ani fructuosi, care au insuflat un nou dinamism Bisericii, si sa va urez succes in indeplinirea lucrarii viitoare", scrie seful statului.

"De asemenea, imi exprim profunda apreciere fata de contributia Bisericii Ortodoxe Romane, sub inalta pastorire a Preafericirii Voastre, la binele comun al societatii noastre, prin promovarea valorilor crestine si sustinerea pe care o acorda romanilor. Dialogul, solidaritatea si cooperarea sunt principii esentiale pentru Biserica Ortodoxa Romana si constituie cai eficiente pentru depasirea dificultatilor. Avem nevoie de modele si, in acest sens, efortul constant pe care il impliniti, mai ales in randul tinerei generatii, reprezinta o premisa a dezvoltarii societatii noastre", se mai arata in mesaj.

"Totodata, as dori sa salut sprijinul pe care Biserica Ortodoxa Romana il ofera gestionarii fenomenului migratiei, ajutand comunitatile romanesti ortodoxe stabilite in afara granitelor sa devina comunitati vii si dinamice in societatile care le gazduiesc. Traim intr-o lume aflata in schimbare, iar pluralismul de viziuni si identitati necesita o capacitate sporita de comunicare si de conciliere. Societatea romaneasca a avut mereu in Biserica Ortodoxa un partener, alaturi de care si-a actualizat fidelitatea fata de valorile solidaritatii si ale respectului pentru traditie. Am deplina incredere, Preafericirea Voastra, ca viitorul ne va confirma viziunea unei societati demne si solidare, in spiritul cunoasterii si al responsabilitatii. Fie ca acest moment aniversar sa prilejuiasca tuturor credinciosilor ortodocsi, din Romania si din comunitatile diasporei, bucurie si speranta. Va rog sa primiti, Preafericirea Voastra, gandurile mele cele mai bune insotite de cea mai inalta consideratie. Intru multi si fericiti ani!" incheie seful statului.