Ministrul afacerilor externe, Titus Corlatean, urmeaza sa efectueze, luni, 1 octombrie, o vizita oficiala in Ungaria, la invitatia omologului sau, ministrul ungar al afacerilor externe, Janos Martonyi, informeaza MAE, intr-un comunicat. Seful diplomatiei romane va avea consultari cu ministrul afacerilor externe al Ungariei, Janos Martonyi, si va fi primit de Primul-ministru al Ungariei, Viktor Orban si de Presedintele Parlamentului, Laszlo Kover. In marja vizitei, ministrul Titus Corlatean va avea si o intrevedere cu reprezentanti ai comunitatii romanesti din Ungaria.

Vizita se inscrie in dialogul bilateral specific dintre Romania si Ungaria si se realizeaza in contextul in care in acest an se implinesc 10 ani de la semnarea declaratiei de Parteneriat Strategic (29 noiembrie 2002) si 16 ani de la semnarea si intrarea in vigoare a Tratatului de intelegere, cooperare si buna vecinatate dintre cele doua tari.

Potrivit comunicatului MAE, convorbirile se vor concentra asupra modalitatilor de dinamizare a Parteneriatului Strategic dintre cele doua tari, cu accent pe aprofundarea cooperarii sectoriale si transfrontaliere, precum si intensificarea schimburilor comerciale. O atentie deosebita, in cadrul discutiilor cu oficialii ungari, va fi acordata problematicii protectiei drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale, in contextul in care partea romana doreste sa se asigure ca vor fi asigurate conditiile necesare pentru imbunatatirea situatiei minoritatii romanesti din Ungaria.

Pe agenda discutiilor vor figura si teme de actualitate de pe agenda europeana, o importanta deosebita fiind acordata coordonarii pozitiilor romano-ungare pe subiecte de interes comun, precum: securitatea energetica, negocierile privind Cadrul Financiar Multianual UE 2014-2020, extinderea UE si Vecinatatea Estica.

Cei doi ministri vor avea si un schimb de opinii privind evolutiile din Nordul Africii si Orientul Mijlociu, cu accent pe situatia din Siria.