Patriarhul Daniel a acordat, vineri seara, medicilor Irinel Popescu si Mihai Lucan cea mai inalta distinctie a Patriarhiei Romane, Crucea Patriarhala, in semn de apreciere pentru activitatea lor si de sustinere fata de activitatea de transplant, "pentru a da viata dincolo de moarte", potrivit Mediafax.

Preafericitul Parinte Daniel a inmanat cele doua distinctii cu ocazia primirii la Palatul Patriarhiei a delegatiei participantilor la al VIII-lea Congres International Romtransplant.

In discursul sau, Patriarhul a spus ca Biserica evidentiaza necesitatea unitatii dintre spiritual si medical, in eforturile pentru vindecarea bolilor, si accentueaza legatura dintre sanatatea sufleteasca si cea trupeasca, in relatia dintre Dumnezeu, medic si pacient. "Suferinta si boala afecteaza nu numai omul exterior, ci si armonia sau sanatatea omului launtric. Din acest motiv, tamaduirea sau vindecarea, ca dar divin, este numita si mantuire sau salvare.

Biserica noastra incearca sa contribuie mai mult la alinarea suferintei, atat prin lucrarea ei spirituala, cat si prin lucrarea ei social-filantropica si social-medicala, inclusiv prin promovarea unei culturi medicale a populatiei, pentru ca oamenii sa pretuiasca mai mult darul sanatatii, evitand bolile, si sa fie recunoscatori fata de persoanele care ii ajuta cand sunt bolnavi, mai ales cand ei singuri, din cauza saraciei, nu-si pot plati consultatiile sau medicamentele'" a spus PF Daniel delegatiei de medici sosita la Patriarhie.

Mai mult, PF Daniel a precizat ca Biserica Ortodoxa Romana (BOR) promoveaza atat colaborarea cu unitati medicale de stat si private din Romania, cat si crearea de unitati medicale proprii. "In acest sens, Spitalul Providenta din Iasi, Centrul socio-medical al Fundatiei Sfantul Spiridon Vechi din Bucuresti, Centrele de Ingrijiri Paliative Sfantul Nectarie din Bucuresti si Cluj, Centrul social-filantropic eparhial medical Sf.

Doctori fara de arginti Cosma si Damian - Galati si Centrul de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu din Turda sunt doar cateva exemple din activitatea socio-medicala desfasurata de Biserica Ortodoxa Romana. De aceea, in privinta vindecarii bolnavilor, putem spune ca preotii se roaga, medicii trateaza, insa Dumnezeu daruieste vindecarea sau mantuirea. In semn de apreciere pentru activitatea deosebita desfasurata in slujirea aproapelui, dorim sa acordam cea mai inalta distinctie a Patriarhiei Romane la doi dintre reprezentantii de seama ai activitatii de transplant in Romania, domnul profesor doctor Irinel Popescu si domnul profesor doctor Mihai Lucan", a conchis Patriarhul BOR.

Medicii prezenti la Patriarhie, romani si straini, au recunoscut ca operatiile de transplant, mai ales prelevarea de organe de la donatori cadavru, ar fi fost mai greu acceptate de oameni fara sprijinul bisericii, indiferent de cult. "In conditiile in care, nu numai in Romania, problemele etice legate de transplant, de moartea cerebrala, imbraca aspecte uneorii speciale. Atitudinea Bisericii si a institutiilor religioase din fiecare tara a lumii este considerata foarte importanta, asa incat faptul ca este a doua oara cand un Patriarh al BOR se afla in mijlocul comunitatii de transplant - prima data in 2000, cand Patrarhul Teoctist a fost prezent la deschiderea congresului de transplant de atunci, si acum, primirea unei delegatii de transplantologi de catre Preafericitul Daniel.

Ca atare, acest al doilea eveniment confirma suportul Bisericii fata de donarea de organe si de transplant care salveaza vieti, gest profund crestinesc, in fond in spiritul traditiilor si scripturilor, al cartilor sfinte. Suportul Bisericii este important intr-o activitate foarte grea, care implica eforturi dincolo de limitele obisnuite", a spus prof. dr. Irinel Popescu. La randul sau, profesorul Mihai Lucan a vorbit despre inceputurile transplantului din Cluj, dupa ce Papa Paul al II-lea anuntase public sustinerea Bisericii in privinta donarii de organe "La inceputurile constituirii Centrului de transplant din Cluj, am avut norocul sustinerii papalitatii.

A fost un noroc si un avantaj fenomenal. Papa Paul al II-lea a spus foarte clar, intr-un moment crucial, pentru acceptabilitatea transplantului, atat la nivelul nostru, cat si la nivel international, gestul de a dona organe de la un decedat, de la o persoana cu moarte cerebrala se aseamana cu gestul darii de viata dioncolo de moarte si cu jertfa lui Hristos. Mentorul meu, IPS Bartolomeu Anania a spus acelasi lucru, gestul acesta este cel mai dumezeiesc cu putinta, sa dai viata dincolo de moartea ta .

Nu exista nimic mai impresionat, iar noi trebuie sa ne strangem unul cu altul in ideea ca in final datoria noastra sacra ca doctori nu este numai una profesionala, ci este si una morala. Moralitatea izvorand din faptul ca trebuie sa ajutam oamenii pentru ca altfel mor. Si asta este singura lor sansa Fara ajutorul Bisericii, astazi nu am fi fost aici. Maria Ta esti acum in capatul de lance si te rugam sa fii mereu alaturi de noi", a spus, cu aceeasi ocazie, prof. dr. Lucan