Olanda urmareste atent evolutiile din Romania privind numirea procurorului general si a sefului Directiei Nationale Anticoruptie, in conditiile in care Haga face o legatura intre lupta anticoruptie si accesul Romaniei in spatiul Schengen, a declarat vineri ambasadorul Regatului Tarilor de Jos la Bucuresti, Johannes Hendrik Mattheus van Bonzel, pentru Agerpres: "Intr-adevar, acestea sunt posturi foarte importante pentru statul de drept din Romania. Judecatorii, procurorii, investigatorii coruptiei si fraudei sunt oamenii care duc Romania spre a deveni un stat al justitiei si dau stabilitatea de care populatia are nevoie. Pentru noi, ca europeni, este tot atat de important cat este pentru cetatenii Romaniei. Deci, urmarim aceste evolutii, incercam sa cooperam cat se poate de strans".

El a subliniat ca Guvernul Olandei a trasat o "legatura intre dezvoltarea statului de drept, justitiei si luptei anticoruptie" din Romania si "increderea pe care" Haga "vrea sa o acorde Romaniei, in a pazi frontiera externa a Uniunii Europene", care este si frontiera Olandei. "Am legat aceste lucruri, credem ca Romania evolueaza bine, (...) speram ca progresul sa continue", a mai spus oficialul olandez.

Intrebat daca Bucurestiul se poate astepta ca Haga sa ia deja o decizie privind largirea zonei Schengen, la reuniunea consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI) din octombrie, Mattheus van Bonzel a reiterat ca Olanda asteapta raportul suplimentar al Comisiei Europene privind justitia romaneasca, programat pentru decembrie 2012, pentru a lua o hotarare in cazul aderarii Romaniei la zona de circulatie libera in Europa.

"Vrem foarte mult ca Romania sa dezvolte starea justitiei si lupta anticoruptie, statul de drept. Comisia va face o indicatie a acestei dezvoltari in raportul din decembrie. Si asteptam sa vedem in acel raport daca progresul s-a facut intr-adevar, in beneficiul romanilor si al celor care vor sa lucreze aici, din alte tari ale Europei. Si, daca vedem acel progres, cred ca vom avea cea mai buna posibilitatea de a oferi sustinere in Europa pentru o mai adanca integrare europeana, inclusiv in Schengen", a aratat diplomatul olandez.

De asemenea, el a mai afirmat ca Romania se poate dezvolta mai rapid decat alte state din Uniunea Europeana, insa pentru aceasta evolutie este nevoie ca autoritatile romane sa asigure un cadru legislativ stabil si impartialitatea instantelor de judecata, pentru protejarea companiilor.

"Este nevoie de un mediu politic si economic stabil si aici intervine viata politica. Cadrul legislativ trebuie sa fie stabil, investitia in dezvoltarea unei firme trebuie sa fie protejata, ai nevoie de judecatori care sa fie impartiali, e nevoie de coduri civil si penal care sa corespunda standardelor europene. Codul napoleonian nu e nou, el isi are originea in dreptul roman. Deci Romania trebuie sa-si dezvolte acest cadru legislativ stabil", a mai declarat ambasadorul Olandei la Bucuresti, Johannes Hendrik Mattheus van Bonzel.

Diplomatul olandez a participat la conferinta internationala ''Cum invata istoria comunismului tinerii din tarile fostului bloc comunist?'', organizata de Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, Asociatia Respiro si Militia Spirituala.