Comisia Europeana atentioneaza Guvernul ca legea achizitiilor este modificata prea des si poate genera infringement
In document se arata ca reprezentantii CE a atras atentia ca modificarile legislative sunt prea frecvente, in conditiile in care statele membre oricum vor fi obligate in viitor sa opereze modificari de legi dupa adoptarea noului cadru legislativ comunitar.
"A fost semnalat ca Comisia are aceeasi abordare si pentru alte state membre, carora le recomanda sa se gandeasca de doua ori inainte de a opera modificari legislative in aceasta perioada, deoarece vor trebui sa se alinieze, respectiv sa transpuna in legislatia nationala noile directive. Totodata, Comisia a explicat ca si frecventa modificarilor legislatiei nationale poate sa constituie un obiect de lansare a procedurii de infringement, deoarece lipseste stabilitatea legislativa si aceasta afecteaza mediul de afaceri", se afirma in documentul citat.
In discutiile de la Bruxelles, partea romana a insistat ca propunerile de modificari pentru cadrul legislativ national au fost elaborate in urma consultarii cu mediul de afaceri si ca se doreste solutionarea problemelor legate de absorbtia fondurilor comunitare, deoarece achizitiile publice constituie problema principala.
La sfarsitul lunii iulie, Guvernul a analizat in sedinta un proiect de ordonanta de urgenta care prevede ca pragul valoric al contractelor de la care autoritatile pot cumpara direct produse, servicii sau lucrari, fara a fi obligate sa initieze licitatii publice, va fi dublat, de la 15.000 euro la 30.000 euro, pentru achizitiile sub acest plafon urmand sa fie eliminata si garantia de participare.
De asemenea, in proiect era propusa relaxarea conditiilor de pret pentru participantii la licitatii publice, prin reducerea de la 85% la 60% din valoarea estimata a contractului sau la 70% din pretul mediu al celelorlalte oferte a nivelului sub care un pret poate fi considerat ca nefundamentat.
Ulterior, in luna septembrie, a fost lansat un nou proiect care stabileste ca limita sub care pretul ofertat pentru un contract de achizitie publica este considerat ca "neobisnuit de scazut", neputand fi respectat de catre executant, va fi redusa de la 85% la 70% din valoarea estimata a contractului, actuala limita fiind pastrata doar daca sunt depuse minim cinci oferte.
Tot in luna septembrie a fost redactat un alt proiect de modificare a legislatiei achizitiilor publice, care elimina termenul obligatoriu de 20 zile in care o unitate de stat este obligata sa selecteze un castigator dintre participantii la licitatii publice, astfel incat institutiile statului nu vor mai fi constranse sa se incadreze intr-un anumit termen pentru a incheia evaluarea ofertelor.

Sondaj printre români despre vaccinul antiCOVID: 30% din respondenți spun că nu se vaccinează și 40% nu cred în eficacitatea vaccinurilor / 77% vor redeschiderea școlilor pe 8 februarie
O treime dintre pacienții cu Covid-19 se întorc în spital în următoarele 5 luni cu boli de inimă, de ficat sau cu diabet, iar unul din opt moare - amplu studiu britanic
Axionul ar putea să existe - Apar noi dovezi despre o particulă misterioasă a cărei poveste a început acum peste 40 de ani
Tiger, HBO Go: Un documentar despre mărirea și decăderea celui mai bun jucător de golf din toate timpurile. Dar nu numai
Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Oare cum de nu va dati seama cat sunteti de penibili, ca nu stiti si nu puteti.
Si mai grav: nici nu vreti.