Patriarhia: Asociatia Secular Umanista ameninta directorii de scoala, cerand inscrierea la ora de religie pe baza de acord

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 27 septembrie 2012, 12:19 Actualitate | Esenţial


Patriarhia Romana cere Ministerului Educatiei sa intervina pentru respectarea legislatiei privind predarea religiei in preuniversitar, dupa ce, spun reprezentantii institutiei de cult, ASUR a amenintat mai multi directori de scoli, pentru a nu inscrie copii la aceste ore fara acordul explicit al parintilor, relateaza Mediafax.

Potrivit Patriarhiei, in prima jumatate a lunii septembrie, Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) a trimis scrisori directorilor de la mai multe scoli din tara scrisori in care acestia "sunt amenintati cu dosare penale pentru abuz in serviciu prin ingradirea unor drepturi, potrivit art. 247 din Codul Penal, daca fac inscrierea elevilor la orele de religie, fara un acord explicit din partea parintelui si/sau elevului".

"In ziua de 10 septembrie 2012 presedintele ASUR, domnul Atila Nyerges, a trimis o scrisoare catre directorii mai multor unitati de invatamant din tara, al carei continut este un amestec confuz de articole de lege, citate trunchiat si tendentios, fara legatura cu predarea religiei in scoala, cu scopul vadit de a dezinforma si de a intimida", se arata intr-un comunicat al Patriarhiei.

Reprezentantii Patriarhiei subliniaza ca, potrivit prevederilor constitutionale si legale care reglementeaza statutul orei de religie in invatamantul public, scoala nu este obligata sa ceara acordul parintilor pentru participarea copiilor la ora de religie. Citand din legislatia in vigoare, institutia de cult mentioneaza, astfel, ca: statul asigura libertatea invatamantului religios, potrivit cerintelor specifice fiecarui cult; in scolile de stat, invatamantul religios este organizat si garantat prin lege; in invatamantul de stat si particular, predarea religiei este asigurata prin lege cultelor recunoscute; planurile-cadru ale invatamantului primar, gimnazial, liceal si profesional includ religia ca disciplina scolara, parte a trunchiului comun.

"Deoarece in mai multe scoli din Romania reprezentantii ASUR incearca prin diferite metode crearea unei atmosfere ostile disciplinei religie si intimidarea profesorilor de religie, Patriarhia Romana solicita Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului sa intervina pentru respectarea statutului disciplinei si al profesorului de religie, conform legii. De asemenea, Patriarhia Romana indeamna profesorii de religie sa se adreseze organismelor abilitate ale statului, atunci cand le sunt incalcate demnitatea si statutul de profesori, garantate de Constitutia Romaniei si de legislatia in vigoare", se mai arata in comunicat.

In scrisoarea care, potrivit sursei citate, ar fi fost trimisa mai multor directori de scoala, ASUR invoca, la randul sau, mai multe articole de lege, in care se mentioneaza, printre altele, ca "parintii sau tutorii au dreptul exclusiv de a opta pentru educatia religioasa a copiilor minori, conform propriilor convingeri" si ca "la solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit, pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie".

"Responsabilitatea privind respectarea tuturor prevederilor legale va revine dumneavoastra, in calitate de director al unitatii de invatamant. In mod specific, inscrierea elevilor la orele de religie fara un acord explicit din partea parintelui si/sau elevului poate fi incadrata in prevederile art. 247 din Codul Penal", se mai precizeaza in scrisoarea ASUR, in care este reprodus si articolul de cod penal privind abuzul in serviciu prin ingradirea unor drepturi.

Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei, a declarat ca va analiza situatia reclamata de Patriarhie si va dispune masurile care se impun.

De curand, tot ASUR a scris pe site-ul propriu ca pe lista manualelor de religie aprobate de Ministerul Educatiei continua sa se afle o serie intreaga de lucrari "ce promoveaza intoleranta religioasa si care agreseaza psihic copiii prin repetarea obsesiva a temelor despre 'pacat', 'iad' si 'diavoli', inducandu-li-se acestora ideea ca nerespectarea cu strictete a 'poruncilor' ii condamna la 'osanda vesnica'.

Totodata, potrivit ASUR, "indoctrinarea religioasa devine si mai periculoasa atunci cand manualele de la alte materii, Istoria sau Biologia de exemplu, se transforma intr-un fel de manuale de religie deghizate".

ASUR a solicitat Ministerului Educatiei sa retraga de urgenta autorizarea acestor manuale si "sa ia toate masurile care se impun pentru a preveni indoctrinarea religioasa a elevilor".

Patriarhia a reactionat si atunci, precizand ca Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS) a aprobat 45 de manuale de religie, dintre care doar 18 apartin cultului crestin ortodox.

De asemenea, Patriarhia a aratat ca ASUR isi aroga in mod discutabil calitatea de reprezentant al societatii civile si deformeaza constant realitatea, promovand intoleranta fata de religie prin reluarea obsesiva la inceputul fiecarui an scolar a atacurilor la adresa manualelor de religie.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3381 vizualizari

 • +21 (29 voturi)    
  "A ameninta"... (Joi, 27 septembrie 2012, 12:31)

  NKD [utilizator]

  ... cu normalitatea. Numai la noi e posibil asa ceva.
 • -18 (26 voturi)    
  Asociatia Secular Umanista vrea bani de la stat (Joi, 27 septembrie 2012, 12:33)

  MiticaPalarierul [utilizator]

  Asociatia Secular Umanista vrea bani de la stat - precum celelalt culte din Romania, uitand ca a trecut vremea "religiilor recepte" si a terorii comuniste.

  Pentru a se pune capat elucubratiilor comunist-secaturite ale Asociatiei Secular Umaniste este cazul ca cei amenintati sa depuna cate o cerere la Avoactul; Poporului pentru recunoasterea acordului prezumat de exemplu pemtru urmarea cursurilor de religie in scoala, atunci cand o persoana isi declara apartenenta religioasa la un anumit cult.

  Evident cererea poate fi pusa si de catre Ministerul Culturii si Cultelor, de Ministerul Educatiei si Invatamantului, de catre BOR sau de orice persoana fizica din Romania.

  Directorii de scoli respectivi ar trebui sa depuna plangere la Politia Locala pentru ca au fost amenintati si pentru ca le-au fost incalcate drepturile constitutionale.

  Acesti pseudo-liberali de la Asociatia Securlar Umanista sunt fapt doar niste arivisti doritori de "arginti" ... la fel ca cei de la Cutzu-Cutzu si alte "comisii si comitii" de teapa acestora ...

  "Patria si Dreptul Meu!"
  .
  • +10 (14 voturi)    
   Securistii in BOR mai draga! (Joi, 27 septembrie 2012, 12:46)

   Sani [utilizator] i-a raspuns lui MiticaPalarierul

   Panimaite?
  • +20 (24 voturi)    
   Baţi câmpii cu graţie! (Joi, 27 septembrie 2012, 12:46)

   Geos Costan [utilizator] i-a raspuns lui MiticaPalarierul

   ASUR sunt plătiţi deja de contribuabilii care donează voluntar 2%, aceeaşi 2% care pot fi donaţi Bisericii (oficial).

   Dacă vrei să ştii, părinţii au dreptul să ştie dacă pot sau nu să-şi înscrie copiii la astfel de ore, pentru a lua o decizie. Că vor, bine; că nu vor, iarăşi bine. Ce e aşa greu?

   Şi, totuşi, orele de religie nu sunt normale, fiindcă nu se axează pe dezvoltarea personalităţii sau a gândirii şi nici nu-l pregătesc pentru viaţă. Pentru viaţa asta, evident! Că la câtă religie fac oamenii, vreme de 12 ani, uite ce frumos arată ţara! Plină de corupţi şi oameni viciaţi... Halal moralitate!

   "Patria si Dreptul Meu!"
   • -12 (16 voturi)    
    religia (Joi, 27 septembrie 2012, 13:13)

    jorea [utilizator] i-a raspuns lui Geos Costan

    este o necesitate. oamenii sunt corupti si viciati pentru ca NU fac religie.
    n-ati simtit in comunism binefacerile ateismului de stat ? mai vreti ?
    • +8 (12 voturi)    
     Mamă, cât ateism! (Joi, 27 septembrie 2012, 15:48)

     Geos Costan [utilizator] i-a raspuns lui jorea

     Dacă nu ştiai, există şi religii ateiste, dar ce să-i faci când pupi Biblia mai des decât pe maică-ta... Dacă este o necesitate, atunci de ce avem rezultatele care le avem? De ce nu s-a curăţat societatea asta de când BOR a invadat spaţiul public mai ceva ca ciuma în Evul Mediu? O spun eu: pentru că Biserica a încurajat astfel de comportamente din nevoia de bani şi putere. Arată-mi mie că nu are aşa ceva şi eu te voi plimba prin toate oraşele mari (dar n-am banii ei) şi-ţi voi arăta contrariul. Măcar atât să poţi vedea...
     • -10 (14 voturi)    
      o, da, (Joi, 27 septembrie 2012, 16:19)

      jorea [utilizator] i-a raspuns lui Geos Costan

      bun gasit, oameni noi, creatii ale comunismului !
      ce te deranjeaza la crestinism ? ca te indeamna sa nu furi, sa nu ucizi, sa nu minti ? sa-ti platesti impozitele si sa-ti faci datoria din tot sufletul si cu toate puterile ?
      nu ti-ar fi mai bine, cetatene, daca angajatii statului tau ar fi buni crestini ? daca vecinii tai ar fi buni crestini ?
      BOR a invadat spatiul public ? dar tu citesti "Lumina" sau "Libertatea/Click" ? televizorul il deschizi pe "Trinitas" sau pe "Antena 3/B 1/MTV/Discovery etc." ? intri in biserica sau in restaurant/bodega/crama/stadion/cinema/supermarket ?
      unde e invazia ?
      te ard masinile popilor ? ale parlamentarilor, primarilor, interlopilor, curvelor de la televizor, fotbalistilor etc. nu te ard ?
      sfertodoct ignar, care nu-ti cunosti limba ! "religie ateista" ???
      la dictionar, omule nou, la dictionar !
      • +8 (10 voturi)    
       Clişee+teorie=... (Joi, 27 septembrie 2012, 17:22)

       Geos Costan [utilizator] i-a raspuns lui jorea

       Argumentele tale... Dacă n-ai înţeles ce e Biserica până acum şi ce influenţă are, îmi pare rău pentru tine. Ia fă un calcul şi estimează pe distanţă echivalentă cu 15 minute de mers pe jos câte şcoli şi spitale există comparativ cu biserici, cu ce bani au fost construite şi care e eficienţa dovedită în a promova valorile de care vorbeşti. Până una alta, furtul şi minciuna nu sunt străine de această organizaţie, la fel şi lăcomia şi grandomania. Sau mita şi alocările netransparente de fonduri către construcţii de biserici sunt exemple de moralitate... Sau orele de religie în şcoli, care au menirea să pregătească omul pentru piaţa muncii şi să-i dezvolte personalitatea şi gândirea critică (pornind de la premisa că de educaţia elementară s-au ocupat părinţii).

       "dar tu citesti "Lumina" sau "Libertatea/Click" ? televizorul il deschizi pe "Trinitas" sau pe "Antena 3/B 1/MTV/Discovery etc." ? intri in biserica sau in restaurant/bodega/crama/stadion/cinema/supermarket ?
       unde e invazia ?
       te ard masinile popilor ? ale parlamentarilor, primarilor, interlopilor, curvelor de la televizor, fotbalistilor etc. nu te ard ?"
       Sunt cuvintele tale, nu ale mele. N-am făcut nici o înşiruire şi n-am pretins că unii sunt mai sfinţi ca alţii, doar că unii (ex: Biserica) se pretind a fi. Aşa că e o diferenţă cam mare între ce cred şi ce ai tu impresia că e în capul meu. Din nou, părerismul se dovedeşte boală grea.

       Până una alta, "ateismul" nu există, fiindcă negarea existenţei divinităţii sau convingerea inexistenţei acesteia nu sunt ideologii, ci doar credinţe (negative/pozitive) (asta nu e scoasă de la mine, ci din dicţionarul lui Eliade-Culianu, cu tot "-isme").
       Că am folosit "ateiste", e un abuz foarte des de "-isme" prezent în limba română în multe domenii şi de foarte multă lume, graţie modelului de "copy-paste" a inovaţiilor occidentale. Iar "religii atee" (ca să fiu corect, mulţumesc de sesizare) există, cum ar fi buddhismul.

       În concluzie, revino la realitate!
       • -8 (10 voturi)    
        din fericire, (Joi, 27 septembrie 2012, 20:15)

        jorea [utilizator] i-a raspuns lui Geos Costan

        omule nou, biserica ofera solutii celor care au inteles ce e si ce influenta are.
        iata : "zis-a cel nebun in inima sa : "Nu este Dumnezeu !""(ps.13,1) si "nu aruncati margaritarele voastre inaintea porcilor, ca nu cumva sa le calce in picioare si, intorcandu-se, sa va sfasie pe voi" (Matei 7,6).
        citarea trunchiata a cuvintelor mele, nu te salveaza insa de dictionar. si ma refer la DEX-ul Academiei Romane, adica la LEGE.
        lege care cere in Romania de azi, ca parintele care nu doreste ora de religie pentru copilul sau sa faca cerere. nu invers.
        aceasta este realitatea care iti place atat de mult.
        • +6 (8 voturi)    
         Mă laşi cu "omul nou"? (Joi, 27 septembrie 2012, 20:53)

         Geos Costan [utilizator] i-a raspuns lui jorea

         Prima oară când am auzit de aşa sintagmă a fost la religie şi era legat de Iisus, şi nu de comunism. Până la urmă, nu ştiu de ce insişti să mă "corectezi", pentru că nu ai înţeles toate datele problemei. ASUR vrea să informeze oamenii în legătură cu posibilităţile lor. Deja sunt suficienţi cei care ştiu ce înseamnă orele de religie ca să decidă dacă vor sau nu. Degeaba e legea dacă nu ştiu suficienţi de ea. Problema e că Biserica se simte ameninţată de o simplă campanie de informare, prin atitudinea asta. Păi, dacă 90% din români sunt creştini, de ce îi e frică? Dar, deja mă repet şi mă repeţi.

         Şi da, pledez pentru scoaterea ei din şcoli, pentru că mi se pare o porcărie. Ortodoxia nu e singura confesiune (creştinismul nu e singura religie) şi nici singura ideologia promovatoare de valori morale şi nu e nici cea mai originală. În plus, suntem în secolul XXI, era informaţiei, în care omul e pus la curent cu cât mai multe şi să fie învăţat cum să le selecteze spre binele său. Nu-i trebuie impusă "calea cea dreaptă" că are şi el minte să gândească şi discernământ să realizeze ce-i bine sau nu. Sau cum facem? Instrucţie şi la Biserică şi la şcoală, poate şi în spaţiul privat? Nu e cam mult pentru o populaţie care nu ştie decât să voteze şi să aplaude hoţi şi mincinoşi, unii criminali?
         Asta e realitatea care-mi "place" mie.
   • +6 (10 voturi)    
    Palarierule cred ca te-ai intoxicat cu mercur! (Joi, 27 septembrie 2012, 13:29)

    Wan Ted [utilizator] i-a raspuns lui Geos Costan

    "Acord prezumat"... De unde ati mai scos-o si pe asta? Presupun ca si asta scrie tot in Constitutie la fel ca si "...prevederilor constitutionale si legale care reglementeaza statutul orei de religie!!!" [SIC]
    Asta e la fel ca aia cu maidanezu' constitutional.
  • +5 (9 voturi)    
   poți clarifica te rog: (Joi, 27 septembrie 2012, 14:08)

   Asgardi Metrovich [utilizator] i-a raspuns lui MiticaPalarierul

   (1) cu ce ocazie își declară cineva, în mod oficial și nominal, aparteneța religioasă?
   (2) de ce să fie prezumat acordul, chiar în cazul unei astfel de declarații? poate eu sînt creștin ortodox, dar îmi doresc ca copilul meu să intre în contact cu ideile religioase doar în momentul în care le poate aprecia critic, și poate lua o decizie informată legată de religia pe care să o urmeze.
 • +20 (26 voturi)    
  Si normal... (Joi, 27 septembrie 2012, 12:35)

  taro [utilizator]

  BOR are nevoie de inregimentare automata a copiilor fara acordul parintilor.

  De 20 de ani BOR acumuleaza tot mai multa putere si bani( au un patrimoniu de peste 4 miliarde de euro) si vor si mai mult. Au peste 100 de mii de oameni pe statul de plata bine inteles platiti din bani plublici ai uu se poti ei opri acum din indoctrinarea copiilor.

  Doar biserica catolica a mai avut atata influenta in evul mediu. Daca un politician primeste un "aviz" negativ de la BOR este terminat.

  Nu sunt cu nimic diferiti de organizatiile fundamentaliste islamice de prin Yemen sau din restul lumii arabe.
 • +20 (24 voturi)    
  Vă pierdeţi influenţa în spaţiul public? (Joi, 27 septembrie 2012, 12:41)

  Geos Costan [utilizator]

  Vă e frică de informarea oamenilor? Suntem în secolul XXI, avem graniţele deschise, Internet necenzurat şi curiozităţi. Nu avem nevoie să ne bage pe gât nimeni nimic! Cine vrea religie, există Biserica, există bibliotecă, Internet ş.a.m.d. Cine vrea etică sau morală, fiindcă nu e nici pe departe acelaşi lucru cu religia, poate învăţa la şcoală, prin "cultură civică", dirigenţie, istoria religiilor şi proiecte extraşcolare.

  A, de fapt, elevii nu contează că "Biserica e toţi". Uite, credinţa e un lucru intim pe care nu trebuie nimeni să o expună obligat fiind la o oră de religie, dar nu, suntem securişti şi trebuie să distrugem oamenii care se abat de la calea "cea dreaptă".

  P.S. Nu aş vrea să văd expuse pe net liste cu note obţinute de oameni în pat de către amantele/soţiile lor sau viceversa, sau în public, pentru că nu e treaba nimănui... Asta dacă ştie cineva ce e aia "spaţiu intim"...
 • +16 (20 voturi)    
  acordul e ceva democratic (Joi, 27 septembrie 2012, 12:43)

  gigi1 [utilizator]

  De ce este rau cererea acordului? este ceva democratic, fiecare alege ce vrea sa faca el sau copii lui.
 • +12 (16 voturi)    
  PSD & PNL apatin de BOR? (Joi, 27 septembrie 2012, 12:45)

  Sani [utilizator]

  Ma intreb daca USL-ul este format din popi sau popii din USL-amisti?

  Adaug ca USL-istii (PSD & PNL) sunt urmasii PCR, adicalea cei de-au bagat unii preoti (aia adevaratii) in inchisori.

  Ehh, covrigul este mult mai aproape de BOR decat bunul simt, care inseamna, DA, respectarea legilor.

  EU VREAU SA-I SCOT PE COPIII MEI DE LA ORELE DE INDOCTRINARE LA CARE SUNT OBLIGATI SA PIARDA TIMPUL!
 • +13 (17 voturi)    
  Patriarhia e nesimtita ca de obicei ... (Joi, 27 septembrie 2012, 12:54)

  Florin J. [utilizator]

  Cand e vorba de atingerea influentei sale in societate.

  Scoala ar trebui sa predea istoria religiilor unde sa se analizeze atat influenta pozitiva a religiei cat si cea negativa de-a lungul timpului.

  Copii trebuie sa inteleaga bine diferenta dintre a fi religios si a avea credinta.

  Copii trebuie sa inteleaga si sa isi exercite in cunostinta de cauza libertatea de alegere.
 • +15 (21 voturi)    
  sustinem ASUR (Joi, 27 septembrie 2012, 12:56)

  inlocsadorm [utilizator]

  multumim ASUR pentru activitate. voi dona bani de acum incolo acestui ONG. realitatea e ca bor ne afunda un pic cate un pic in obscurantism si ipocrizie.
 • +8 (12 voturi)    
  Numai religia are voie sa ameninte ? (Joi, 27 septembrie 2012, 13:08)

  Igriculescu [utilizator]

  Religia e plina de amenintari. Daca faci aia te fierbem in cazanul cu smoala, daca nu faci aia merg serpii pe tine, daca te speli duminica te ineci pe lumea cealalata, daca te barbieresti dumina vei merge pe lame in iad :).
  Cand insa o organizatie isi exercita libertate de exprimare si, in baza legii, trmite scrisori de atentionare este acuzata ca 'ameninta'.
  Ei na ! Uite ca ANAF-ul ma ameninta in fiecare luna cu scrisori, ca daca nu platesc taxele si impozite voi suporta rigorile legii. Si eu acum ce sa fac ? Sa ma plang ca sint amenintat ?
  Nu confundati aplicarea legii cu amentarile.
  Libertatea de exprimare este un principiu fundamental al democratiei. Respectarea legilor este un alt principiu al democratiei. Dreptul la aparare este si el un principiu imporatant al democratiei.
  De asta e frumoasa democratia, e plina de principii sanatoase.
 • +12 (16 voturi)    
  ASUR are dreptate (Joi, 27 septembrie 2012, 13:09)

  Asgardi Metrovich [utilizator]

  sîntem un stat laic, cu un sistem public de învățămînt laic, deci orele de religie (care, în forma actuală, nu sînt altceva decît îndoctrinare creștin-ortodoxă) nici nu ar avea ce căuta în școli, și în nici un caz nu au de ce să fie obligatorii
  acordul părinților e absolut necesar
 • +6 (10 voturi)    
  BOR greseste (Joi, 27 septembrie 2012, 13:09)

  gigel de luxembourg [utilizator]

  sunt pentru predarea religiei in scoli insa numai daca parintii doresc in mod explicit asta. in acest fel ar disparea un important motiv de discutii pe tema religiei in scoli si toata lumea ar fi multumita. nu inteleg pozitia BOR.
 • +6 (10 voturi)    
  mai da inversunati mai sunteti cu religia voastra (Joi, 27 septembrie 2012, 13:13)

  razvan1979 [utilizator]

  aloo, dragi popi, "statul asigura libertatea invatamantului religios, potrivit cerintelor specifice fiecarui cult", asa cum spuneti voi. ce intelegeti prin libertate ? eu inteleg ca trebuie sa am libertatea de a alege daca vreau ca, copilul meu sa invete religia in scoala. iar eu nu vreau. religia trebuie sa fie o disciplina optionala, la care achieseaza sau nu un parinte. si mai mult, mi se pare normal ca cei care vor preda religia in scoli sa fie platiti de BOR si nu de stat.
  sper ca ati inteles, religia nu trebuie sa fie disciplina obligatorie, ce sa il invete un popa pe copilul meu ? ca banul e ochiul dracului ? dar asta se vede la voi, pochii, cand coborati din Hummer sau din limuzine blindate, aviz lui Daniel, cel intr-adevar multe prea fericit.
  • +1 (3 voturi)    
   scoala de duminica (Vineri, 28 septembrie 2012, 8:19)

   hatru [utilizator] i-a raspuns lui razvan1979

   Orele de religie sunt binevenite, la biserica, duminica dupa slujba. Cine vrea, isi duce copii acolo, la scoala de duminica si acolo sunt invatati ce si cum. Valabil pentru toate cultele. Ora de religie nu are ce cauta in scoala. Punct.
 • +12 (14 voturi)    
  dar libertatea (Joi, 27 septembrie 2012, 13:44)

  luci30 [utilizator]

  cultului nu este garantata Constitutie???Gasiti alta modalitate de ocupare a locurilor de munca pt absolventii de teologie,ca prea sunteti rupti de realitatea inconjuratoare.Cum spunea un regretat profesor ,,practica va omoara,,
 • +4 (10 voturi)    
  Remember (Joi, 27 septembrie 2012, 13:56)

  Dan-IoanDinu1308642225493 [anonim]

  In 1990 cand s-a pus problema sa se predea la scoala Religia, eu unul m-am bucurat. Facusem atata socialism stiintific si alte materii inrudite incat credeam ca orele de Religie vor "scoate dracul din noi" ca sa ma exprim putin mai metaforic.
  Imi inchipuiam, asa cum cred si acum, ca acele ore de religie vor creste copii nostri in spirit ecumenic (atat in interiorul variatiunilor crestine cat si fata de celelalte religii majore monoteiste), ca ii vor invata despre iubire neconditionata, despre cinste si dreptate.
  Ceea ce vad in cele citeva exemple prezentate de ASUR este absolut opusul a ceea ce am sperat eu.
  Incercati sa va ganditi ca un profesor preot ar veni sa va predea aceste idei dvs., un om matur. Cred ca v-ati enerva si nu vi-ar cadea bine. Atunci de ce biserica incearca sa o bage in mintea copiilor nostri fara sa considere ca trebuie sa ne ceara acordul???
  As mai vrea sa spun multe dar ma opresc aici.
  Avem nevoie de o materie numita Religie dar de una predata in spirit si dupa manuale ecumenice, predata in spiritul iubirii intre oameni, indiferent de religia acestora.
  Daca Ministerul Invatamantului nu poate asigura aceasta predare ecumenica, atunci mai bine (si o spun cu parere de rau) lipsa!
  • -4 (8 voturi)    
   Ecumenism (Joi, 27 septembrie 2012, 15:26)

   Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui Dan-IoanDinu1308642225493

   As fi curios sa aflu trei exemple de manuale, din cele 45, care nu sunt in spirit ecumenic. Mi-e teama ca nu sunt, deci hai sa criticam punctual si sa indreptam ce e stramb, nu sa generalizam.
   Cred ca ideea de ecumenism este foarte buna, dar este prost inteleasa de radicalii promotorilor si opozantilor ei. Ecumenismul inseamna afirmarea comuna a lucrurilor care unesc religiile, dar si identificarea punctelor de separare prin dialog, in vederea depasirii lor
   Multi inteleg ca "spirit ecumenic" inseamna ca toate religiile sunt la fel. O astfel de parere presupune ca detinatorul ei este mai versat in teologie decat comisiile de dialog inter-religios care de decenii nu se pot pune de acord.
   O predare ecumenica inseamna tot ce ai spus tu, dar inseamna si ca un ortodox, in urma ei, este pregatit sa raspunda protestantului cand ii spune ca n-are nevoie de biserica, preoti, sfinte taine si traditie si ca Biblia e suficienta, nu sa ii dea dreptate si sa se faca protestant
 • -14 (18 voturi)    
  ASUR - Budapesta (Joi, 27 septembrie 2012, 14:12)

  virgilpopescu [utilizator]

  Presedintele ASUR, Atila Nyerges nu este tocmai un novice . Dupa reuniunea de la Budapesta a unor "asociatii laice " , au decis atacarea ortodoxiei (are cota cea mai mare de incredere intre romani ) . Iredentismul maghiar nu se mai limiteaza doar la revendicari de teritoriu. In viitor se vrea introducerea obligatorie a acordului parintilor pentru invatamant in limba romana . Chestia cu religia e doar un pas intermediar.
  Sub umbrela drepturilor omului acestia ataca, de fapt , filonul neamului romanesc : teritoriu , spiritualitate , limba . De altfel domnul Nyerges nu are nicio jena de a merge in Budapesta la bisericile de acolo , la slujba. Doar in Romania i se "aprinde" ateismul .
  • +13 (17 voturi)    
   Ma lasi? (Joi, 27 septembrie 2012, 15:40)

   Dan-IoanDinu1308642225493 [anonim] i-a raspuns lui virgilpopescu

   de fiecare data cind ceva nu le convine romanilor "verzi" ni se arata marota cu pericolul strainilor.
   Dar daca pe Nyerges ala il chema Ivanov"escu" si mergea la biserica ortodoxa din Moscova? Si atunci mureai de frica?
   Mai lasati-ne in pace cu pericolul maghiar! Pina una alta suntem membri in acelasi NATO (stiti ce inseamna asta, nu-i asa?) iar cui nu-i convine ca sunt si maghiari in Romania nu are decat sa se mute in Olt sau Teleorman.
 • -7 (15 voturi)    
  BOR are dreptate (Joi, 27 septembrie 2012, 15:04)

  Setalcott [utilizator]

  Raspunsul BOR este legitim si corect. ASUR se foloseste de tertipuri legislative pentru a-si avansa agenda: eliminarea religiei din spatiul public.
  • +8 (12 voturi)    
   Şi? (Joi, 27 septembrie 2012, 16:15)

   Geos Costan [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   Ce face ASUR e legal şi normal. Problema e că religia nu are ce căuta în spaţiul public din moment ce nu mai suntem în Evul Mediu. Sau în lumea arabă pe care o tot criticăm...
   • -3 (11 voturi)    
    Chiar (Joi, 27 septembrie 2012, 20:10)

    Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui Geos Costan

    De unde rezulta ca religia nu are ce cauta in spatiul public? Prin decret de la ASUR?
    • +4 (8 voturi)    
     Ţi-am dat plus... (Joi, 27 septembrie 2012, 21:00)

     Geos Costan [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

     Pentru că mai sunt unii care sunt atât de paranoici că sunt hilari. Aştept ziua când vom avea o minoritate arabă sau iraniană puternică şi să-i vadă o lume întreagă pe internet sau la TV cum îşi întind covoarele pe jos, în mijlocul drumului şi încep să se roage la oră fixă. Şi să văd românii cum îi susţin, pentru că religia nu trebuie eliminată din spaţiul public. Ca să nu mai zic de văl şi de predarea religiei islamice în şcoli din clasa 1 până în a 12-a, ca să nu discriminăm pe nimeni şi moschei şi mesciduri lângă biserici. Dar bănuiesc că şi tu aştepţi o astfel de zi, că aşa a rezultat din vorbele tale.

     Aştept să văd cum o întorci. :D Să nu fi xenofob, te rog, că ajungi în iad. Ştii tu, pentru că încalci a 10-a poruncă, aia cu aproapele.
     • -1 (5 voturi)    
      Nu o intorc nicicum. (Vineri, 28 septembrie 2012, 6:53)

      Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui Geos Costan

      Spatiul public e al publicului, iar daca publicul va fi musulman, asta e. Nu imi va place si nu ii voi sustine, dar nici nu voi apela la stat sa interzica manifestarile cetatenilor. In schimb statul ar putea sa actioneze in sens pozitiv si preventiv prin sprijinirea bisericilor traditionale romanesti, inclusiv prin orele de religie in scoli.
      • 0 (2 voturi)    
       Tocmai, că nu e ok... (Vineri, 28 septembrie 2012, 11:50)

       Geos Costan [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

       Ştii de ce a dispărut politeismul în Imperiul Roman? În afară de interzicerea lui de către un împărat creştin pe nume Iustinian... Din cauză că existaseră, la un moment dat, câteva sute, chiar mii de religii, fiecare cu ritualurile ei. Un istoric şi teolog italian a surprins bine peisajul, afirmând că, pentru fiecare două gesturi, un cetăţean roman trebuia să urmeze un ritual. Gândeşte-te ce a însemnat asta, în condiţiile crizei secolului III, a invaziilor triburilor germanice şi parte/sassanide şi a prăbuşirii economiei, în contextul dependenţei centrului de periferie. Pe lângă faptul că era sufocant, era şi inutil. Aşa şi în România: din cauza globalizării şi a transformărilor economice, o să mai avem populaţii cu religii diferite. Cât poate statul să susţină finanţarea cultelor şi religiilor şi de ce ar face-o, din moment ce contribuţiile la finanţarea acestora sunt individuale? Acei 2% sunt mult mai bine gestionaţi dacă tu te duci şi duci banii personal sau printr-o simplă tranzacţie financiară. Mai mult, poţi să scoţi mai mulţi bani din buzunar dacă ai de unde. Statul nu ar trebui decât să reglementeze un cadru legal de respectare a drepturilor omului şi a libertăţilor şi obligaţiilor instituţionale. Alocarea de subvenţii ar trebui făcută numai în vederea restaurării clădirilor şi obiectelor de patrimoniu şi în vederea retrocedării bunurilor confiscate de comunişti.
       • 0 (0 voturi)    
        R (Vineri, 28 septembrie 2012, 16:03)

        Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui Geos Costan

        Inca o data, nu vad nici o necesitate logica in acest "ar trebui". Pana una alta, status quo-ul actual este cel pe care s-a construit societatea romaneasca din timpuri imemoriale si avuat de majoritatea cetatenilor. Un procent infim agita apele sa-l rastoarne.
        Din ce spui tu rezulta ca pluralismul religios ar fi o problema, asta in timp ce biserica ortodoxa este criticata pentru prea mult particularism si lipsa de deschidere ecumenica.
        Din ce spui tu rezulta ca ar trebui sa pregatim terenul pentru valurile de emigranti extra-europeni, asa cum au facut tarile occidentale. Sigur ca in aceste conditii am avea acelasi rezultat
        • +1 (1 vot)    
         Spun că ar fi o problemă... (Vineri, 28 septembrie 2012, 17:57)

         Geos Costan [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

         Din momentul în care pluralismul ar fi finanţat de stat, şi nu de adepţii fiecărei religii/fiecărui cult. E cam greu, iar traseul banilor e neclar. Care e problema în limitarea rolului statului în privinţa religiei şi mărirea atribuţiilor contribuabilului, care este şi adeptul unui cult sau al unei religii? Şi nu spun să ne pregătim AŞA cum s-au pregătit alţii, ci să ne aşteptăm la manifestări exotice şi să prevenim conflicte inutile, prin prevederi de lege şi nu alocări de fonduri. Că o dată cu banii, vin şi puterea şi lăcomia.
     • -2 (8 voturi)    
      cat e de frumos, (Vineri, 28 septembrie 2012, 10:20)

      jorea [utilizator] i-a raspuns lui Geos Costan

      omule nou, creatia comunismului, ca si aici, printre cei asemenea tie, alegi ceea ce-ti place, dand click pe semnul crucii.
      • 0 (2 voturi)    
       Te referi la simbolul ăla de origine hindusă? (Vineri, 28 septembrie 2012, 11:31)

       Geos Costan [utilizator] i-a raspuns lui jorea

       Sau doar la încrucişarea celor două linii, simbol utilizat din epoca de piatră în picturile rupestre sau în civilizaţiile celtice şi germanice? Drăguţă încercare, şi tot nu înţeleg de ce-mi zici "om nou" sau dacă tu chiar înţelegi ce spui.

       http://en.wikipedia.org/wiki/New_Man_%28utopian_concept%29

       În fine, eşti pe lângă subiect, ca de obicei. Tu şi alţii aveţi impresia că eliminarea religiei din şcoli va distruge Biserica şi va anunţa venirea Antichristului, neînţelegând că trebuie făcută o delimitare între atribuţiile şcolii şi cele ale Bisericii, asta pentru a lăsa pe fiecare să facă ce ştie mai bine. Dar când o instituţie îşi vâră nasul în altele şi nu acceptă nişte limite, darămite când i se aduce cea mai mică obiecţie, ceva nu e în regulă. Nimic nu-i opreşte pe cei 90% creştini să-şi înveţe copiii să meargă la Biserică şi cum să privească textele creştine. Iarăşi, nimic nu-i opreşte pe preoţi să promoveze Biserica în şcoală, dar cu colaborări în domeniul educaţiei voluntariatului, sau în familie, prin intermediul părinţilor. Catolicii şi neo/protestanţii au organizaţii de tineret prin care, teoretic, învaţă să fie buni enoriaşi (deşi modalităţile sunt contestabile, asemenea şi rezultatele). Aşa că te agiţi aiurea pentru nimic. Toată lumea se schimbă şi asta nu poţi opri.
 • -4 (8 voturi)    
  asa o fi (Joi, 27 septembrie 2012, 23:47)

  baronul stanganbuch [utilizator]

  cum zice asur, desi miroase puternic a ateism materialist dialectic si stiintiffic, adica comunism, dar eu tot nu inteleg cum '' Istoria sau Biologia de exemplu, se transforma intr-un fel de manuale de religie deghizate".
  Argumente n-am vazut, n-am auzit, de afirmatii gratuite sint satul.
 • +1 (5 voturi)    
  Pt toti inversunatii (Vineri, 28 septembrie 2012, 4:38)

  KostasP [utilizator]

  impotriva predarii religiei neamului in scoli, impotriva bisericii, preotilor, patriarhului, bor si a cui mai vreti voi. Nu va mai faceti atitea probleme, traiti-va viata asa cum va doriti, invatati-va si copiii sa faca la fel, scoatetii de la ora de religie si in general nu ne mai bagati in seama pe noi ceilalti.
  • +1 (5 voturi)    
   Cu o conditie (Vineri, 28 septembrie 2012, 10:07)

   Alnivol [utilizator] i-a raspuns lui KostasP

   Daca renuntati la bagatul cu forta in scolile publice. Fiecare sa mearga la biserica daca vrea, nu sa vina biserica dupa el. De asemenea, BOR sa renunte la sprijinul din partea statului si sa traiasca doar din fonduri donate benevol de catre cei 90% de credinciosi din toata populatia Romaniei cu care se lauda. Astfel, elimina si un intermediar, cum ar fi statul, si probabil va avea parte de fonduri si mai mari. O cerinta foarte mica. Dar oare poate BOR sa se bazeze pe credinta enoriasilor si atat sau e nevoie sa suga bani din bugetul public in continuare? Se stie raspunsul.
 • +1 (5 voturi)    
  A da, si inca ceva (Vineri, 28 septembrie 2012, 4:48)

  KostasP [utilizator]

  Va sugerez de asemenea sa nu va mai casatoriti religios, boteza copilul, sarbatoriti ziua numelui sau Craciunul si Sfintele Pasti.
  • +1 (5 voturi)    
   Stai linistit (Vineri, 28 septembrie 2012, 10:03)

   Alnivol [utilizator] i-a raspuns lui KostasP

   Nu te agita. Nici nu aveam de gand sa ma casatoresc religios. Cat despre Craciun si Paste, ar trebui putin sa studiezi istoria religiilor sa iti dai seama cat de "crestine" sunt aceste 2 sarbatori. Si sa nu uitam cat invelis religios mai au aceste 2 sarbatori in ziua de azi. Gandeste-te la iepurasul de paste sau la Mos Craciun, doua personaje cat se poate de crestine.
   Botezul oricum e o porcarie inventata inspre indoctrinare religioasa. Pana si Isus s-a botezat la 30 de ani, asa ca gasesc obsesia asta cu bagatul copilului in apa dupa ce se naste destul de bolnava. Nu exista copii ortodocsi.
   Si de ziua numelui oricum nu ma omoram, nu ca ar mai exista cine stie ce substanta religioasa si in sarbatoarea asta.
   Se sarbatoresc pentru ca asa se face, nu pentru ca vai ce credincioasa e lumea.
   • 0 (0 voturi)    
    Botez (Vineri, 28 septembrie 2012, 16:10)

    Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui Alnivol

    Trec cu greu peste dispretul pe care il manifesti fata de propria traditie. Amintesc doar ca Isus s-a botezat la 30 de ani, dar a fost circumcis la 8 zile.
    • -1 (1 vot)    
     Si ce daca? (Vineri, 28 septembrie 2012, 16:49)

     Alnivol [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

     Si daca e traditie trebuie sa o respect din oficiu doar pentru ca toate generatiile de dinainte au facut asta? Unele traditii se nasc, altele mor. Nu uita ca la baza nu suntem crestini, ci zamolxisti. Credinta noastra stramoseasca nu este crestinismul. Pe noi nu ne-a crestinat Andrei, cum este usor sa iti dai seama daca citesti istorie, nu propaganda.
     Faptul ca Isus a fost circumcis la 8 zile nu releva decat faptul ca s-a nascut in cultul iudaic. Nu stiu ce relevanta are asta pentru crestinism, tinand cont ca obiceiul barbar al circumiciziei din fericire nu a patruns si in cultul crestin ortodox. Daca tie ti se pare normal sa tai o bucata dintr-un copilas care nu isi poate manifesta consimtamantul de dragul traditiei, nu stiu ce asteptari sa am de la tine.
     • +1 (1 vot)    
      Raspuns (Vineri, 28 septembrie 2012, 17:51)

      Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui Alnivol

      Daca nu iti respecti traditia, ar fi o dovada de maturitate si intelepciune macar sa nu o dispretuiesti. Din cate vad inversunarea ta nu e impotriva zamolxienilor. Oare de ce?
      Relevanta circumciziei lui Isus pentru crestinism este ca crestinismul se considera perpetuarea si implinirea religiei iudaice. Legamantul care se facea cu Dumnezeu in religia iudaica este inlocuit de legamantul care se face in crestinism prin botez.
      Din pacate copilul respectiv nu isi poate manifesta consimtamantul nici sa se nasca, nici unde sa se nasca, nici ce limba sa vorbeasca si nici macar din ce parinti. Faptul ca se naste intr-o familie de evrei sau de crestini nu e decat inca un rezultat al hazardului sau providentei, cum vrei sa o iei.
      Vad ca esti oripilat ca evreii iau o bucata dintr-un copilas de dragul traditiei. Am impresia ca in acelasi timp nu ai nici o problema cand milioane de copilasi intregi sunt ciopartiti in pantecul mamei, de dragul libertatii de a alege.
 • 0 (0 voturi)    
  Re alnivol (Vineri, 28 septembrie 2012, 14:59)

  KostasP [utilizator]

  Eu sint linistit. Dar se pare ca tu nu prea esti. Si nu te mai da erudit pt ca ai citit eliade si istoria religiilor, pe care am citit-o si eu acum vreo 20 de ani. Eliade dupa cum bine stii nu le avea cu religia, cel putin nu cu cea de prin partile acestea. Tu esti inca tinar(a), viata este lunga si are darul sa te invete ceea ce nu stii. Ai rabdare doar.
  • 0 (0 voturi)    
   Dar cine se da erudit? (Vineri, 28 septembrie 2012, 15:46)

   Alnivol [utilizator] i-a raspuns lui KostasP

   Poate tu. Nici nu am citit istoria religiilor. Nu trebuie sa crezi in vreo religie ca sa "le ai cu religia" , orice ar vrea sa insemne asta. Religiile vorbesc destul de bine pentru ele.
   Stiu ca viata e lunga si are darul sa ma invete, de aceea nu permit unei doctrine religioase sa imi dicteze ceea ce ar trebui sa consider sfant si ce nu. Ca sa poti sa cunosti lumea asta in care traim cu adevarat, important e sa nu cazi prada niciuneia din ideologiile care inrobesc mintile oamenilor, aici intrand ideologiile religioase: crestinism, islamism, iudaism etc cat si ideologiile sociale: comunism, nazism, etc.
   Nu poti sa spui ca esti cu adevarat liber cand crezi ca intr-o carte veche de 2000 de ani se gasesc raspunsuri la intrebari din sec XXI. Trebuie sa fi retard sa si propui asa ceva.
   Lumea a evoluat cu mult de atunci. Moralitatea a evoluat imens de atunci. Fericiti sunt ganditorii care nu au prins perioada cand crestinismul era in floare in Europa. Asa pot trai o viata libera, si nu sa fie omorati pentru ca nu sunt de acord cu Biserica.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by