Patriarhia Romana cere Ministerului Educatiei sa intervina pentru respectarea legislatiei privind predarea religiei in preuniversitar, dupa ce, spun reprezentantii institutiei de cult, ASUR a amenintat mai multi directori de scoli, pentru a nu inscrie copii la aceste ore fara acordul explicit al parintilor, relateaza Mediafax.

Potrivit Patriarhiei, in prima jumatate a lunii septembrie, Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) a trimis scrisori directorilor de la mai multe scoli din tara scrisori in care acestia "sunt amenintati cu dosare penale pentru abuz in serviciu prin ingradirea unor drepturi, potrivit art. 247 din Codul Penal, daca fac inscrierea elevilor la orele de religie, fara un acord explicit din partea parintelui si/sau elevului".

"In ziua de 10 septembrie 2012 presedintele ASUR, domnul Atila Nyerges, a trimis o scrisoare catre directorii mai multor unitati de invatamant din tara, al carei continut este un amestec confuz de articole de lege, citate trunchiat si tendentios, fara legatura cu predarea religiei in scoala, cu scopul vadit de a dezinforma si de a intimida", se arata intr-un comunicat al Patriarhiei.

Reprezentantii Patriarhiei subliniaza ca, potrivit prevederilor constitutionale si legale care reglementeaza statutul orei de religie in invatamantul public, scoala nu este obligata sa ceara acordul parintilor pentru participarea copiilor la ora de religie. Citand din legislatia in vigoare, institutia de cult mentioneaza, astfel, ca: statul asigura libertatea invatamantului religios, potrivit cerintelor specifice fiecarui cult; in scolile de stat, invatamantul religios este organizat si garantat prin lege; in invatamantul de stat si particular, predarea religiei este asigurata prin lege cultelor recunoscute; planurile-cadru ale invatamantului primar, gimnazial, liceal si profesional includ religia ca disciplina scolara, parte a trunchiului comun.

"Deoarece in mai multe scoli din Romania reprezentantii ASUR incearca prin diferite metode crearea unei atmosfere ostile disciplinei religie si intimidarea profesorilor de religie, Patriarhia Romana solicita Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului sa intervina pentru respectarea statutului disciplinei si al profesorului de religie, conform legii. De asemenea, Patriarhia Romana indeamna profesorii de religie sa se adreseze organismelor abilitate ale statului, atunci cand le sunt incalcate demnitatea si statutul de profesori, garantate de Constitutia Romaniei si de legislatia in vigoare", se mai arata in comunicat.

In scrisoarea care, potrivit sursei citate, ar fi fost trimisa mai multor directori de scoala, ASUR invoca, la randul sau, mai multe articole de lege, in care se mentioneaza, printre altele, ca "parintii sau tutorii au dreptul exclusiv de a opta pentru educatia religioasa a copiilor minori, conform propriilor convingeri" si ca "la solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit, pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie".

"Responsabilitatea privind respectarea tuturor prevederilor legale va revine dumneavoastra, in calitate de director al unitatii de invatamant. In mod specific, inscrierea elevilor la orele de religie fara un acord explicit din partea parintelui si/sau elevului poate fi incadrata in prevederile art. 247 din Codul Penal", se mai precizeaza in scrisoarea ASUR, in care este reprodus si articolul de cod penal privind abuzul in serviciu prin ingradirea unor drepturi.

Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei, a declarat ca va analiza situatia reclamata de Patriarhie si va dispune masurile care se impun.

De curand, tot ASUR a scris pe site-ul propriu ca pe lista manualelor de religie aprobate de Ministerul Educatiei continua sa se afle o serie intreaga de lucrari "ce promoveaza intoleranta religioasa si care agreseaza psihic copiii prin repetarea obsesiva a temelor despre 'pacat', 'iad' si 'diavoli', inducandu-li-se acestora ideea ca nerespectarea cu strictete a 'poruncilor' ii condamna la 'osanda vesnica'.

Totodata, potrivit ASUR, "indoctrinarea religioasa devine si mai periculoasa atunci cand manualele de la alte materii, Istoria sau Biologia de exemplu, se transforma intr-un fel de manuale de religie deghizate".

ASUR a solicitat Ministerului Educatiei sa retraga de urgenta autorizarea acestor manuale si "sa ia toate masurile care se impun pentru a preveni indoctrinarea religioasa a elevilor".

Patriarhia a reactionat si atunci, precizand ca Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS) a aprobat 45 de manuale de religie, dintre care doar 18 apartin cultului crestin ortodox.

De asemenea, Patriarhia a aratat ca ASUR isi aroga in mod discutabil calitatea de reprezentant al societatii civile si deformeaza constant realitatea, promovand intoleranta fata de religie prin reluarea obsesiva la inceputul fiecarui an scolar a atacurilor la adresa manualelor de religie.