Ministerul Educatiei va trimite Corpul de Control la Universitatea Bioterra, a anuntat ministrul Ecaterina Andronescu, pentru Realitatea TV. Declaratia vine dupa ce presa a scris ca aproximativ 40 de cadre didactice si salariati ai unei Universitati sunt dusi la audieri pentru fapte de coruptie si fals. "Nu ne putem juca cu scoala, oricare ar fi nivelul ei", a declarat Andronescu.

Ecaterina AndronescuFoto: Agerpres

"Am si dovedit in mandatele mele anterioare, prin fapte, ca asemenea lucruri sunt incompatibile cu scoala. Coruptia in scoala este mult mai paguboasa decat in alte domenii din societate", a declarat ministrul Educatiei.

Ecaterina Andronescu a sustinut ca "cei care sunt abilitati de a face ancheta trebuie sa o duca pana la capat, iar cei vinovati sa isi primeasca pedeapsa. O sa trimitem si noi corpul de control acolo sa vedem ce s-a intamplat".

Intrebata daca va realiza un control la nivelul tuturor universitatilor din tara, ministrul a declarat: "Eu nu cred ca trebuie sa punem pe toata lumea sub oprobiul fraudei, dar este problema fiecarei universitati sa isi apere prestigiul".

Profesori ai unei universitati din Bucuresti - acuzati de coruptie si fals

Politistii si procurorii efectueaza joi 22 de perchezitii in Bucuresti si in judetele Ilfov, Valcea si Olt. "Se efectueaza cercetari fata de mai multe cadre didactice si salariati ai unei institutii de invatamant superior din municipiul Bucuresti, pentru fapte de coruptie si fals", informeaza Politia Romana printr-un comunicat de presa. Potrivit acestuia, "aproximativ 40 de persoane vor fi conduse la audieri urmand ca, in functie de rezultatul acestora, sa se dispuna masuri legale".

Potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax, in acest caz ar fi vizate cadre didactice de la Universitatea Bioterra, care ar fi pretins bani de la studenti pentru acordarea unor note mai mari la licenta.

Cornel Trandafir, rectorul Universitatii Bioterra: Un cadru didactic de la Universitatea Bioterra este invinuit pentru fapte de coruptie

Cornel Trandafir, rectorul Universitatii Bioterra, le-a declarat jurnalistilor in fata universitatii ca "exista pe rolul Tribunalului Valcea un dosar in care este invinuit un cadru didactic de la Universitatea Bioterra pentru fapte de coruptie". "In momentul de fata asteptam sa vedem despre ce este vorba, sa luam si noi la cunostinta datele de la dosar si reclamatiile facute impotriva colegului nostru. Acest profesor lucreaza si am inteles ca se afla la domiciliu unde locuinta ii este perchezitionata", a precizat rectorul.

"Este vorba despre un cadru didactic de la Facultatea de Control si expertiza a produselor alimentare din Bucuresti. Are doua discipline de specialitate pe care le preda", a explicat Cornel Trandafir. Acesta a spus ca in acest moment se fac perchezitii la toate compartimentele universitatii.

Perchezitiile sunt efectuate de ofiteri de politie, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe langa Tribunalul Valcea. "Noi ne straduim sa ii ajutam pe cat posibil. Nu mi s-a cerut un punct de vedere, ci date care sunt cerute in orice situatie de genul asta: de cand este angajata persoana, ce fel de contrat de munca i s-a incheiat, fisa postului, precum si date despre actuali sau fosti studenti. Cautam sa-i identificam, s-ar putea sa fie unele greseli ale numelor de familie, s-ar putea sa nu fie studentii nostri", a declarat rectorul.

"Nu ni s-a spus cine a depus plangere, probabil e din Valcea din moment ce dosarul e intrumentat de acolo. In Ramnicu Valcea Universitatea Bioterra nu are filiala", a continuat Trandafir.

Acesta a declarat ca procentul de promovare la examenul de licenta este de 85-90%, chiar 92%, la Universitatea Bioterra. "Promovabilitatea a fost buna, universitatea a avut facultati care au fost pentru prima data infiintate aici: Management agroturistic, si mai nou incepand de poimaine am obtinut autorizatie provizorie pentru Facultatea Protectia mediului si a consumatorului. Deci suntem deschizatori de drumuri".

"Pana in momentul de fata nu am avut asemenea reclamatii, pentru ca ar fi fost luate masuri. In anul 2000 a mai fost un scandal, dar eu nu eram angajatul universitatii pe atunci", a sustinut Cornel Trandafir.

Profesor de la Universitatea Bioterra filmat in timp ce oferea lucrari de licenta contra cost

Amintim ca in urma cu doua luni un reporter a filmat cu camera ascunsa o "negociere" cu un profesor de la Universitatea Bioterra din Bucuresti pentru doua lucrari de disertatie, potrivit Pro TV. Profesorul universitar i-a oferit pe loc o lucrare de licenta pe turism si una pe energie verde, fiecare contra unei sume de 400-500 de euro, transmite sursa citata. Si atunci, reprezentantii Ministerului Educatiei au anuntat ca vor trimite "notificari" la universitate si "in functie de verdict este posibil sa trimitem acolo Corpul de Control al ministrului".

Universitatea Bioterra din Bucuresti in clasamentul universitatilor din Romania

Amintim ca, potrivit Clasificarii universitatilor realizate in septembrie anul trecut de Asociatia Universitatilor Europene, Universitatea Bioterra din Bucuresti face parte din ultima categorie valorica, cea a Universitatilor Centrate pe Educatie (categoria a III-a). In ce priveste Ierarhizarea programelor de studii, Universitatea Bioterra din Bucuresti are cele mai slabe programe de studii (categoria E) pe Drept.

In ierarhizarea programelor de studii, A reprezinta categoria celor mai performante programe, iar E categoria celor mai putin performante. Programele Universitatii Bioterra din Bucuresti au fost ierarhizate in categoria D pe domeniul Ingineria produselor alimentare si pe domeniul Inginerie si management, iar pe domeniul Drept in categoria E.

Citeste si: