UPDATE Ora 12:00 Premierul Victor Ponta a parasit sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii dupa circa o jumatate de ora, in conditiile in care primul punct pe ordinea de zi era strategia pentru refacerea credibilitatii Romaniei, anunta televiziunile de stiri.

Premierul Victor Ponta a parasit sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii dupa mai putin de o ora de la inceperea ei, unul dintre motive fiind acela ca presedintele Traian Basescu nu l-a consultat pentru stabilirea ordinii de zi a reuniunii CSAT, au precizat, pentru Agerpres, surse oficiale.

Ora 13:50 Sedinta CSAT s-a incheiat, Administratia Prezidentiala va transmita un comunicat de presa, precizeaza agentia Agerpres

Premierul Victor Ponta a sosit la Palatul Cotroceni pentru a participa la sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), programata joi de la ora 11.00. Masina premierului insotita de escorta a sosit la Palatul Cotroceni la aproximativ cinci minute dupa ora 11.00.

Consiliul Suprem de Aparare al Tarii (CSAT) s-a reunit joi in sedinta, incepand cu ora 11.00, informeaza Administratia Prezidentiala. Pe ordinea de zi a sedintei se numara teme precum strategia pentru refacerea credibilitatii Romaniei, demersurile pentru initierea programului Avion Multirol al Fortelor Aeriene sau privatizarea CFR Marfa.

Potrivit Administratiei Prezidentiale, pe ordinea de zi a sedintei Consiliului se afla urmatoarele teme:

1. strategia pentru refacerea credibilitatii Romaniei;

2. starea Armatei Romaniei;

3. demersurile intreprinse pentru initierea programului Avion Multirol al Fortelor Aeriene;

Ministrul Apararii Nationale, Corneliu Dobritoiu, a anuntat sambata, prezent la ''Aeronautic Show 2012'', ca Romania respecta "la litera" toate directivele Uniunii Europene in ceea ce priveste achizitia avioanelor multirol F-16 din Portugalia, potrivit Agerpres.

4. evaluarile privind amenintarile la adresa securitatii nationale;

5. procedurile pentru aplicarea prevederilor Art. 46, Alin. (9), din Legea Concurentei nr. 21/1996 cu modificarile si completarile ulterioare;

Alin. (9) in Legea Concurentei nr. 21/1996 prevede ca "in situatiile in care o operatiune de preluare a controlului asupra unor intreprinderi sau a unor active prezinta riscuri pentru siguranta nationala, Guvernul, la propunerea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, va emite o hotarare prin care aceasta sa fie interzisa, cu respectarea competentei Comisiei Europene in acest domeniu. Consiliul Concurentei va informa Consiliul Suprem de Aparare a Tarii in legatura cu operatiunile de concentrare economica care sunt notificate acestuia, susceptibile sa fie analizate din punctul de vedere al sigurantei nationale".

6. Proiectul de hotarare a Guvernului pentru aprobarea strategiei de privatizare a Societatii Nationale de Transport Feroviar de Marfa 'C.F.R. Marfa' S.A. si a mandatului Ministerului Transporturilor si Infrastructurii pentru implementarea acesteia;

7. vulnerabilitatile de securitate identificate in contextul atentatului de la Burgas (Bulgaria).

Premierul Victor Ponta va participa, joi, la reuniunea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), convocata de presedintele Traian Basescu, aceasta fiind prima intalnire dintre premier si presedinte dupa referendumul de demitere a lui Basescu, noteaza Mediafax.

In 30 iulie, dupa referendumul de demitere a presedintelui, premierul Victor Ponta a declarat ca va face tot posibil sa nu mai interfereze cu Traian Basescu daca acesta va reveni la Palatul Cotroceni si ca nici macar nu va mai participa la sedintele CSAT, spunand ca, daca sunt documente importante, Basescu poate sa i le transmita spre semnare.

Presedintele Romaniei are si functia de presedinte al CSAT, el fiind cel care poate convoca sedinte ale Consiliului.

De asemenea, primul ministru este vicepresedinte al CSAT, printre membrii acestuia mai numarandu-se si ministrul Apararii Nationale, ministrul Afacerilor Externe, ministrul Administratiei si Internelor, ministrul Justitiei, ministrul Finantelor, ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, ministrul Finantelor, directorii SIE si SRI, seful Statului Major General al Armatei si consilierul pe probleme de securitate nationala al presedintelui Romaniei.