Consiliul Suprem de Aparare al Tarii (CSAT) se reuneste joi in sedinta, informeaza Administratia Prezidentiala. Pe ordinea de zi a sedintei se numara teme precum strategia pentru refacerea credibilitatii Romaniei si demersurile pentru initierea programului Avion Multirol al Fortelor Aeriene.

Potrivit Administratiei Prezidentiale, pe ordinea de zi a sedintei Consiliului sunt incluse, printre altele, si urmatoarele teme:

1. strategia pentru refacerea credibilitatii Romaniei;

2. starea Armatei Romaniei;

3. demersurile intreprinse pentru initierea programului Avion Multirol al Fortelor Aeriene;

Ministrul Apararii Nationale, Corneliu Dobritoiu, a anuntat sambata, prezent la ''Aeronautic Show 2012'', ca Romania respecta "la litera" toate directivele Uniunii Europene in ceea ce priveste achizitia avioanelor multirol F-16 din Portugalia, relateaza Agerpres.

4. evaluarile privind amenintarile la adresa securitatii nationale;

5. procedurile pentru aplicarea prevederilor Art. 46, Alin. (9), din Legea Concurentei nr. 21/1996 cu modificarile si completarile ulterioare.

Alin. (9) in Legea Concurentei nr. 21/1996 prevede ca "in situatiile in care o operatiune de preluare a controlului asupra unor intreprinderi sau a unor active prezinta riscuri pentru siguranta nationala, Guvernul, la propunerea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, va emite o hotarare prin care aceasta sa fie interzisa, cu respectarea competentei Comisiei Europene in acest domeniu. Consiliul Concurentei va informa Consiliul Suprem de Aparare a Tarii in legatura cu operatiunile de concentrare economica care sunt notificate acestuia, susceptibile sa fie analizate din punctul de vedere al sigurantei nationale".

6. Proiectul de hotarare a Guvernului pentru aprobarea strategiei de privatizare a Societatii Nationale de Transport Feroviar de Marfa "C.F.R. Marfa" S.A. si a mandatului Ministerului Transporturilor si Infrastructurii pentru implementarea acesteia;

7. vulnerabilitatile de securitate identificate in contextul atentatului de la Burgas (Bulgaria).

In ceea ce priveste misteriosul punct 5, el se refera la o situatie in care statul roman se poate opune unei privatizari daca aceasta prezinta riscuri pentru siguranta nationala. Surse politice au declarat pentru HotNews.ro ca in sedinta de joi se va discuta cadrul general de aplicarea a acestor prevederi si nu un caz particular.

  • Prima intalnire presedinte-premier dupa referendum

La reuniunea CSAT de joi, convocata de presedintele Traian Basescu, va participa si premierul Victor Ponta, aceasta fiind prima intalnire dintre premier si presedinte dupa referendumul de demitere a lui Basescu, relateaza Mediafax.

In 30 iulie, dupa referendumul de demitere a presedintelui, premierul Victor Ponta a declarat ca va face tot posibil sa nu mai interfereze cu Traian Basescu daca acesta va reveni la Palatul Cotroceni si ca nici macar nu va mai participa la sedintele CSAT, spunand ca, daca sunt documente importante, Basescu poate sa i le transmita spre semnare.

Prim-vicepresedintele PDL Cristian Preda a declarat, marti, ca sedinta CSAT programata pentru joi, prima dupa revenirea in functie a presedintelui Traian Basescu, va fi un test important pentru coabitare si ca nu este exclusa participarea premierului Victor Ponta.

Liderul PDL considera ca in primul rand ramane de vazut daca premierul Ponta va participa la reuniunea CSAT, adaugand ca este posibil ca acesta sa se fi razgandit in privinta afirmatiei sale de a nu participa la sedintele Consiliului.

Presedintele Romaniei are si functia de presedinte al CSAT, el fiind cel care poate convoca sedinte ale Consiliului.

De asemenea, primul ministru este vicepresedinte al CSAT, printre membrii acestuia mai numarandu-se si ministrul Apararii Nationale, ministrul Afacerilor Externe, ministrul Administratiei si Internelor, ministrul Justitiei, ministrul Finantelor, ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, ministrul Finantelor, directorii SIE si SRI, seful Statului Major General al Armatei si consilierul pe probleme de securitate nationala al presedintelui Romaniei.