Curtea Constitutionala a Romaniei a admis, miercuri, sesizarea Partidului Democrat Liberal privind hotararea plenului Parlamentului referitoare la componenta actuala a Consiliului de Administratie (CA) al Societatii Romane de Televiziune (SRTv), validata la sfarsitul lunii iunie, pentru ca nu s-a respectat algoritmul politic din Legislativ, informeaza Agerpres. Potrivit CCR, cei 8 membri ai CA al SRTv validati de Parlament urmeaza sa-si piarda calitatea odata cu publicarea hotararii Curtii in Monitorul Oficial.

"Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis sesizarea de neconstitutionalitate formulata de grupul parlamentar al Partidului Democrat Liberal din Camera Deputatilor si a constatat ca Hotararea Parlamentului nr.28 din 26 iunie 2012 privind desemnarea membrilor Consiliului de Administratie al Societatii Romane de Televiziune este neconstitutionala in ceea ce priveste desemnarea candidatilor de catre grupurile parlamentare reunite ale celor doua Camere ale Parlamentului', se arata intr-un comunicat al CCR, citat de Agerpres.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului.

Cei opt membri ai CA care isi vor pierde functiile au fost desemnati de la PSD, PNL UDMR si UNPR.

Amintim ca pe 26 iunie, Raluca Turcan, presedintele Comisiei pentru cultura din Camera Deputatilor, anunta ca PDL va ataca la CCR hotararea plenului Parlamentului care urma sa valideze noua componenta a CA al Televiziunii publice, deoarece nu s-au votat si propunerile de membri din partea democrat-liberalilor.

"Este un abuz si abuzul vine din faptul ca este pentru prima oara cand o institutie aflata sub control parlamentar nu va avea in CA persoane propuse de un grup parlamentar, asa cum prevede legea. Grupurile parlamentare transmit propuneri privind persoane care sa faca parte din CA. In Comisia de cultura din Camera Deputatilor niciodata nu s-a intamplat ca un partid politic sa nu aiba dreptul sa faca propuneri, sa nu fie nici macar audiate. Exista un text de lege foarte clar. Acest text spune explicit ca grupurile parlamentare transmit propuneri in baza configuratiei politice. Asadar, votul fiind ilegal, propunerile fiind ilegale, vom contesta hotararea Parlamentului la Curtea Constitutionala. Actuala Putere, in total dezacord cu ceea ce a exprimat atunci cand a preluat puterea, ca doreste reluarea rolului Parlamentului, doreste corectitudinea deciziilor politice, astazi se manifesta ilegal in Parlament, sfideaza un drept al comisiilor de cultura stipulat prin lege si regulament si in acelasi timp urmareste politizarea celei mai importante institutii democratice din Romania, Televiziunea publica", sustinea deputatul PDL.

Democrat-liberalii au criticat la acea vreme faptul ca PDL nu a primit niciun loc in CA al SRTv, dupa cum decisese Comitetul liderilor de grup de la Camera Deputatilor si Senat. Acestia sustin ca Partidului Democrat Liberal i se cuveneau, conform configuratiei politice si ponderii sale in Parlament, trei locuri de titulari si trei de supleanti.

Prin Hotararea nr.28 din 26 iunie, cele doua Camere ale Parlamentului au desemnat in Consiliul de Administratie al Societatii Romane de Televiziune, pentru o perioada de patru ani, incepand cu acea data, membrii titulari si supleanti.