Multiplul campion olimpic Ivan Patzaichin doreste modificarea criteriilor de finantare a grupurilor locale de actiune in beneficiul populatiei din Delta Dunarii, dupa ce strategia intocmita in urma dezbaterilor cu localnicii din zona a fost declarata neeligibila in cadrul programului LEADER. In calitate de presedinte al grupului de actiune locala (GAL) "Oamenii Deltei", Ivan Patzaichin le-a adresat marti premierului Victor Ponta si ministrului Agriculturii, Dan Constantin, o scrisoare deschisa in care propune ca finantarile sa se acorde unui numar mai mare de GAL-uri.

"Consider ca acceptarea a cat mai multe candidaturi de GAL-uri in etapa de evaluare este benefica pentru competitie si pentru comunitatile locale. Consider si va propun sa nu descalificati tocmai acele GAL-uri care au depus eforturi importante pentru pregatire, inclusiv folosind resurse proprii ca sa se organizeze si sa se puna pe treaba", se arata in scrisoarea adresata celor doi oficiali ai Romaniei si semnata de Ivan Patzaichin.

  • Citeste integral scrisoarea deschisa transmisa de Ivan Patzaichin catre premier si ministrul Agriculturii in documentul atasat

In scrisoarea deschisa se prezinta situatia judetului Tulcea unde programul LEADER nu se poate derula din cauza unor conditii impuse de criteriile de finantare.

"Dupa regulile europene, grupurile de actiune locala in Delta Dunarii si in alte parti ale tarii, sunt formate din oamenii locului, adopta un plan de dezvoltare si cer co-finantare de la UE si Romania pentru proiectele lor locale (...)

Asa cum cer regulile, am pregatit si depus in acest an candidatura grupului nostru pentru selectie, cu un plan de dezvoltare locala serios. In anul 2010 au concurat doar doua grupuri locale potentiale din judetul Tulcea, care nu au fost acceptate, iar din toata Dobrogea nici unul. In situatia aceasta s-a cerut in ghid - si am trimis observatia noastra ca este o problema specifica, la minister - sa avem vecinatate cu un alt grup de actiune locala. Ceea ce in cazul nostru, tinand cont de situatia concreta, nu era posibil. Teritoriul acoperit de grupul nostru nu avea alti vecini decat Ucraina, nici un alt grup de actiune locala recunoscut, asta ne-a facut din start sa pierdem 5 puncte din 100, daca planul nostru ar fi fost analizat si punctat.

Grupul nostru potential nu a participat la competitia din 2010, ca atare nu a beneficiat de antrenamentul oferit din fonduri europene, pentru ca in 2012 nu s-a mai asigurat finantarea pregatirii planurilor-strategiilor de dezvoltare locala. S-au investit peste 4.500.000 euro in etapa de pregatire a celor care au concurat in 2010. Iar in competitorii pentru etapa de concurs 2012, nimic. Ne-am asumat acest risc de a lupta pentru co-finantare. Am sperat ca, daca o fi sa avem greseli minore in planul nostru de dezvoltare, sa ni se ceara lamuriri. Am scris si la minister si am propus sa ni se ceara clarificari, daca este nevoie, in perioada de evaluare. Nu ni s-a cerut nicio lamurire.

Va scriu sa va fac cunoscuta nemultumirea mea legata de respingerea candidaturii GAL-ului "Oamenii Deltei". Eforturile noastre, munca depusa, toate intalnirile si nu in ultimul rand contributia financiara proprie prin care am sustinut campania de pregatire a acestor proiecte nu au fost luate in seama in procesul de evaluare al candidaturilor de catre minister. Practic toate initiativele gandite impreuna cu comunitatile din Delta, dezbatute si pregatite sa fie transpuse in initiative concrete, nu au fost considerate eligibile si nici macar nu au trecut in etapa de evaluare a calitatii lor, conform deciziei luate la 4 luni de la apelul lansat in 2 martie 2012, comunicate in 3 septembrie a.c.", se arata in scrisoarea deschisa semnata de presedintele GAL "Oamenii Deltei".

De altfel, situatia accesarii fondurilor de catre GAL-urile a fost prezentata si in timpul unei reuniuni desfasurata luna aceasta la Tulcea, pareri similare fiind exprimate si reprezentantii altor grupuri din judet, scrie Agerpres.

"Fac apel la viziunea dumneavoastra pentru aceasta tara pentru anii urmatori si va rog sa va implicati pentru acordarea de sanse inclusiv acelor GAL-uri care merita, care isi doresc, muncesc si se lupta pentru ceea ce isi propun", se arata la finele scrisoarei semnata de reprezentantul legal al GAL "Oamenii Deltei", Ivan Patzaichin.

"Oamenii din zona rurala s-au saturat de vorbe si strategii de la centru", incheie acesta.

GAL "Oamenii Deltei" a avut incepand de anul trecut mai multe consultari cu populatia din Delta Dunarii pentru intocmirea unei strategii care ar fi putut fi finantata din programul LEADER sprijinit de UE, planul de dezvoltare fiind insa respins din cauza ca nu indeplinea anumite criterii.

Reprezentantii GAL "Oamenii Deltei" au contestat decizia luata de comisia de evaluare.