Un ofiter de politie judiciara de la Politia Otopeni este cercetat penal de procurorii Parchetului instantei supreme pentru ca ar fi falsificat documente din dosarul in care Vlad Nicolae, ucigasul tinerei japoneze, era cercetat intr-un caz de viol si violare de domiciliu, favorizandu-l astfel pe acesta, transmite Mediafax.

Procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica au dispus, in 21 septembrie 2012, prin rezolutie, inceperea urmaririi penale fata de Gica Stefanache, ofiter de politie judiciara al Politiei orasului Otopeni, pentru fals intelectual, fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals si favorizarea infractorului, fapte comise de acesta in instrumentarea unui dosar penal inregistrat la Parchetul Judecatoriei Buftea, se arata intr-un comunicat de presa de marti al Ministerului Public.

In noaptea de 19 spre 20 iulie, Vlad Nicolae a patruns fara drept, prin spargerea unui geam, in locuinta victimei P.S., in varsta de 75 de ani, persoana imobilizata la pat, care locuia singura, in localitatea Balotesti, judetul Ilfov, iar prin exercitarea de violente, a intretinut acte sexuale cu aceasta.

Cauza, investigata de ofiterul Gica Stefanache, avea ca obiect infractiunile de viol, violare de domiciliu si distrugere savarsite de Vlad Nicolae, cercetat in prezent, in stare de arest preventiv si in dosarul cunoscut generic sub denumirea de "cazul studentei japoneze ucise", instrumentat de procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Din probatoriul administrat in cauza pana la acest moment al urmaririi penale a rezultat faptul ca, in exercitarea atributiilor de serviciu, Gica Stefanache a scris in procesul verbal de consemnare a unei declaratii orale a partii vatamate P.S., document pe care ofiterul de politie l-a intocmit si semnat, mentiuni necorespunzatoare realitatii.

Totodata, in cuprinsul acestui proces-verbal, Gica Stefanache a falsificat semnaturile de la rubricile "Martor asistent" si "Persoana audiata", dupa care a folosit acest inscris fals pentru a fundamenta propunerea de neincepere a urmaririi penale pe care a facut-o in cauza amintita.

In acest context, ofiterul de politie judiciara a impiedicat tragerea la raspundere penala a inculpatului Vlad Nicolae, autor in acel caz al infractiunilor de viol, violare de domiciliu si distrugere.

In acest dosar in care existau suspiciuni privind infractiuni comise de Vlad Nicolae in cazul victimei P.S, Parchetul instantei supreme a fost facuta o anliza din oficiu a actelor cauzei si a solutiei de neincepere a urmaririi penale date de procurorul care a avut in lucru cazul, de la Parchetul Judecatoriei Buftea.

In urma acestei analize, procurorul general a dispus preluarea cauzei la Parchetul instantei supreme, Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica, deoarece a reiesit ca solutia procurorului este nelegala.

In 20 iulie 2010, politistii de la Politia Otopeni au fost sesizati cu privire la faptul ca, in noaptea de 19 spre 20 iulie, o persoana neidentificata de sex masculin a patruns fara drept, prin spargerea unui geam, in locuinta victimei P.S., in varsta de 75 de ani, persoana imobilizata la pat, care locuia singura, in localitatea Balotesti, judetul Ilfov, iar prin exercitarea de violente, a intretinut acte sexuale cu aceasta. Dosarul a fost inregistrat la Parchetul de pe langa Judecatoria Buftea.

Atunci, organele de urmarire penala au fost sesizate privind comiterea infractiunilor de viol, violare de domiciliu si distrugere. In cadrul cercetarilor facute atunci de politisti, victima P.S. l-a indicat pe Vlad Nicolae ca fiind autorul infractiunilor, recunoscandu-l din plansa fotografica.

Cu toate acestea, prin referatul din data 3 septembrie 2010, politistii au propus neinceperea urmaririi penale fata de Vlad Nicolae, pentru loviri sau alte violente, violare de domiciliu si distrugere. Propunerea a fost intemeiata pe dispozitiile art. 10 alin. 1 lit. h din Codul de procedura penala, cu motivarea ca victima si-ar fi retras plangerea prealabila.

"Propunerea organelor de politie a fost insusita intocmai de procuror, care prin rezolutia din data de 02.12.2010 - a dispus, in temeiul dispozitiilor art. 228 alin. 6 din Codul de procedura penala raporta la art. 10 alin. 1 lit. h din Codul de procedura penala, neinceperea urmaririi penale fata Vlad Nicolae, sub aspectul comiterii infractiunilor de loviri sau alte violente, in modalitatea prevazuta de 180 alin. 1 din Codul penal, violare de domiciliu, in modalitatea prevazuta de art. 192 alin. 1 din Codul penal, si distrugere, in modalitatea prevazuta de art. 217 alin. 1 din Codul penal", a precizat Parchetul instantei supreme.

Procurorii Parchetului instantei supreme arata ca nelegalitatea solutiei rezulta in primul rand din faptul ca aceasta nu vizeaza toate infractiunile sesizate, intrucat in cauza nu s-a dispus nicio solutie privind infractiunea de viol, cu toate ca victima a sesizat organele de urmarire penala si cu privire la faptul ca au fost intretinute cu ea acte sexuale prin constrangere.

"In ceea ce priveste infractiunea de violare de domiciliu, aceasta a fost gresit incadrata juridic in dispozitiile art. 192 alin. 1 din Codul penal (modalitate normativa pentru care poate opera retragerea plangerii prealabile drept cauza de impiedicare a punerii in miscare a actiunii penale). Fata de aceasta situatie de fapt, avand in vedere ca infractiunea s-a comis pe timp de noapte, incadrarea juridica corecta a acesteia este cea data de art. 192 alin. 1 si 2 din Codul penal (modalitate normativa pentru care nu poate opera retragerea plangerii drept cauza de impiedicare a punerii in miscare a actiunii penale)", potrivit procurorilor Parchetului instantei supreme.

Anchetatorii au constatat ca solutia de neincepere a urmaririi penale pentru violare de domiciliu intemeiata pe dispozitiile articolului 10 alineatul 1 litera h din Codul de procedura penala (retragerea plangerii prealabile) este nelegala.

Astfel, procurorul general a dispus infirmarea din oficiu si preluarea acestei cauze, avand in vedere ca, in dosarul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Vlad Nicolae este cercetat, in calitate de inculpat, pentru violare de domiciliu in forma continuata, fiind acuzat ca in perioada mai - august 2010 a patruns fara drept, in mod repetat, in locuinta victimei P.S. din localitatea Balotesti, judetul Ilfov.

In 15 august, in jurul orei 20.30, Vlad Nicolae (26 de ani) a abordat-o pe japoneza Yurika Masuno, in varsta de 20 de ani, in incinta Aeroportului "Henri Coanda" Otopeni-Bucuresti, oferindu-si ajutorul pentru a-i gasi un taxi. Astfel, Vlad Nicolae a urcat impreuna cu tanara intr-un taxi, cei doi coborand dupa parcurgerea unei distante scurte, intr-o zona in care drumul este marginit, de ambele parti, de padure. Vlad Nicolae si tanara au fost observati in acel loc de catre soferul taxiului dupa aproximativ doua minute, la marginea soselei, insa pe celalalt sens de mers.

Doua zile mai tarziu, in 17 august, in locul respectiv a fost descoperit cadavrul studentei, acoperit cu frunze si prezentand urme de violenta. La aproximativ 60-70 de metri distanta a fost descoperita valiza victimei.

Vlad Nicolae a fost arestat preventiv in 19 august, acesta negand in fata anchetatorilor ca ar fi ucis-o pe japoneza.

Dosarul in cazul Vlad Nicolae este cercetat pentru uciderea japonezei a fost preluat de Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica din Parchetul instantei supreme. Anchetatorii au extins cercetarile si au stabilit ca Vlad Nicolae a omorat alte doua femei, a violat si talharit alte persoane.

Vlad Nicolae este acuzat de omor calificat, omor calificat si deosebit de grav, violare de domiciliu, viol, talharie si lipsire de libertate in mod ilegal.

Procurorul general al Romaniei Codruta Kovesi, in urma unui control referitor la cauzele privindu-l pe asasinul studentei japoneze, a decis sesizarea Inspectiei Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului de Interne, dar si a conducerii INML, pentru intarzierea expertizelor.

Totodata, seful Parchetului Judecatoriei Buftea, Catalin Paraschiv, a fost demis din 10 septembrie, intrucat nu a analizat o plangerea facuta de o victima a lui Nicolae Vlad, in care arata ca se teme de acesta, insa procurorul de caz, Emanuel Wilhelm Dunca, nu a propus arestarea acuzatului.

Consiliul Superior al Magistraturii face controale de fond la Parchetul Tribunalului Ilfov si la Parchetul Judecatoriei Buftea, la solicitarea procurorului general, in urma deficientelor constatate dupa verificarile din dosarele lui Vlad Nicolae.

Seful Politiei Ilfov, adjunctii acestuia si alti ofiteri din conducerea IPJ, precum si membri ai conducerii Sectiei Regionale de Politie Transporturi Bucuresti sunt cercetati prealabil, in urma anchetei Corpului de control al MAI, dispusa dupa uciderea japonezei Yurika Masuno.