Ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, a explicat intr-un interviu acordat HotNews.ro (imediat ulterior numirii sale in functia de ministru) de ce considera corecta angajarea sotiei sale in cadrul proiectului european pe care l-a coordonat ca manager pentru cateva luni, fiind simultan si directorul Directiei Sanitare Publice Iasi, partener in acelasi proiect.

Vasile CepoiFoto: Agerpres

Agentia Nationala de Integritate a transmis marti, printr-un comunicat de presa, ca Vasile Cepoi, este suspectat de conflict de interese. Cepoi ar fi aprobat, atunci cand era director la DSP Iasi, un contract din fonduri europene de care au beneficiat trei firme apropiate ministrului. Beneficiul patrimonial obtinut de Vasile Cepoi, impreuna cu sotia sa, in cadrul acestui proiect este de aproximativ 42.000 euro. Vasile Cepoi a explicat pentru HotNews.ro si de ce, la doar 3 luni dupa aprobarea proiectului, si-a dat demisia din functia de manager al acestuia.

​Ati participat la un contract in care erati manager de proiect european pe fonduri POSDRU si in acelasi timp erati directorul DSP Iasi, partener in acelasi proiect cu fundatia care coordona proiectul. De ce considerati ca nu este un conflict de interese?

Vasile Cepoi: In primul rand pentru ca cei de la organismul de implementare au spus ca nu sunt in conflict de interese si au acceptat ideea...

Si totusi v-ati dat demisia dupa 3 luni.

Vasile Cepoi: Din mai multe motive.

Anume?

Vasile Cepoi: Eu am considerat ca nu e corect ca eu, fiind manager proiect, desi nu eu dadeam banii ci ordonatorul de credite respectiv presedintele Fundatiei care era aplicantul proiectului era cel care dadea banii... dar pentru ca exista suspiciunea ca prezenta mea ca manager de proiect ar putea favoriza niste lucruri incorecte. Acesta a fost un motiv. Al doilea motiv a fost ca volumul de activitate in cadrul Directiei Sanitare si alte activitati pe care le aveam, nu-mi mai permiteau sa ma ocup si de asta la nivel de manager de proiect, fiind un proiect destul de greu si implicand consum de timp.

Ati ramas trainer in acel proiect...

Vasile Cepoi: Da, am ramas trainer. Eu am initiat acel proiect pentru ca ma preocupa calitatea serviciilor medicale de cand am intrat in administrarea sistemului de sanatate. Daca era aprobat proiectul trebuia sa inceapa inainte de a demara procesul de acreditare a spitalelor si avea drept scop pregatirea unui numar de 150 de spitale in vederea acreditarii. Are si acum. Din pacate el a fost aprobat mai tarziu, dupa ce s-a constituit infrastructura de acreditare a spitalelor, dar el este util in continuare.

Totusi in echipa administrativa a proiectului lucreaza si sotia dumneavoastra.

Vasile Cepoi: Da, sotia mea este profesor si se ocupa de partea de organizare a cursurilor, a examenului de absolvire, de evidente, cataloage, fiind o activitate profesionala.

Ma gandesc la un caz binecunoscut, in care a fost implicata sotia ministrului Botis. Nu credeti ca a va angaja propria sotie...?

Vasile Cepoi: Nu, ca nu am angajat-o eu, ci unul dintre partenerii din proiect: Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi care avea in atributie organizarea acestei activitati. Al doilea, are competenta sa o faca. Al treilea, in echipa unui proiect trebuie sa fie oameni in care ai incredere ca isi fac treaba cum trebuie. Mai ales ca, odata angajata o persoana intr-un proiect, foarte greu poti sa o schimbi, esti acuzat de ce n-ai analizat bine, de ce n-ai luat omul care trebuie...

Nu ati gasit alt om mai competent decat sotia dumneavoastra?

Vasile Cepoi: Mai de incredere sig... mai competent, nici mai competent, dar sigur nu mai de incredere. Si nu eu am angajat, repet. Cand se formeaza echipa unui proiect se realizeaza pe criteriul acesta...

Dar ati avut un cuvant de spus, sunteti o personalitate in lumea medicala ieseana...

Vasile Cepoi: Vreau sa spun ca n-am propus-o eu, mi-a fost propusa de colegii ceilalti care au fost in proiect. Domnule, cine stie sa faca lucrurile astea? Si sotia dumneavoastra nu poate sa faca? Poate sa faca, n-am intrebat-o daca vrea sa se implice, o sa vedem. Si, in final, s-a implicat sa faca lucrurile astea. Dar nu vad unde ar fi incompatibilitatea. Ea desfasoara o munca, depune dovada ca a facut munca respectiva si primeste niste bani pentru activitatea aceea indiferent daca e sotia mea sau nu.

Daca ati fi stiut atunci ca peste doi ani va urma sa fiti ministru al Sanatatii, ati mai fi fost de acord ca sotia dumneavoastra sa fie angajata in proiect?

Vasile Cepoi: Nu mi-am propus niciodata sa fiu ministru. Intamplarea a facut sa fiu ministru. Nu cred ca as fi ezitat. Nu vad nimic incorect si ilegal in a munci si castiga un ban corect si a participa la o activitate care este utila.