Senatul a aprobat, luni, in unanimitate, ordonanta Guvernului privind plata taxei pe valoarea adaugata (TVA) la incasarea facturii, incepand cu anul 2013, informeaza Agerpres. Senatul este prima camera sesizata Camera Deputatilor fiind for decizional.

Proiectul de lege pentru aprobarea ordonantei emise de Guvern in 23 august a fost adoptat cu 79 de voturi pentru, niciunul impotriva si nicio abtinere.

Masura platii TVA la incasarea facturii se doreste a fi in sprijinul IMM-urilor, care achitau TVA fara sa fi incasat contravaloarea facturilor, ceea ce punea presiune pe fluxul de lichiditati. Plata TVA la incasare va fi aplicata in cazul firmelor cu cifra de afaceri mai mica de 500.000 euro, cu conditia ca derularea decontarilor sa se faca numai prin sistemul bancar.

In context, senatorul independent afiliat grupului parlamentar al PDL Iulian Urban a atras atentia ca unii patroni ar putea sa-si divida firmele in mai multe societati mai mici, cu cifre de afaceri sub 500.000 de euro fiecare, pentru a beneficia in mod incorect de facilitate.

Potrivit senatorului Urban, "in toata Europa sunt tari care au acest sistem de plata a TVA la incasarea facturi dar, pentru a evita ca romanul, in marea lui descurcareala, sa-si faca zece firme pentru a se incadra in acest plafon, acolo este necesar, pentru a opera aceasta facilitate, ca firma respectiva sa demonstreze ca a avut profit in anul fiscal anterior. Altfel, ne putem trezi ca nu mai sunt bani pentru ajutoarele sociale, pentru ca dintr-o firma se vor face zece, toate se incadreaza in acest plafon si ne vom trezi ca incasarile TVA la bugetul statului vor ajunge sub imperiul nefast al sitagmei 'ioc'".

Presedintele Senatului, Crin Antonescu (presedinte PNL) a intervenit cerandu-i, in gluma, senatorului Iulian Urban sa nu mai dea "sugestii pentru evaziunea fiscala".

Senatorul democrat-liberal Dumitru Oprea a cerut ca Parlamentul sa adopte o lege a holdingului, prin care s-ar evita faramitarea companiilor in scop evazionist. Potrivit senatorului Oprea, "PSD are cel putin doua initiative pe legea holdingului. De ce nu le scoatem de la naftalina, pentru ca ar rezolva si faramitarile cu uciderea impozitarii normale?".