Consiliul Afaceri Generale (CAG) al UE, reunit luni la Bruxelles, a aratat ca implementarea reformelor trebuie sa ramana o activitatea esentiala pentru toti actorii politici precizand ca, din perpectiva CAG, Romania poate atinge in viitor obiectivele MCV daca intreprinde actiuni rapide pentru garantarea statului de drept, daca mentine directia si daca accelereaza implementarea reformelor. Consiliul UE a subliniat faptul progresele facute de procuratura si de DNA trebuie "continuate si consolidate sub conducerile urmatoare [ale celor doua institutii -n.r.]", se arata intr-un comunicat postat pe site-ul institutiei.

In cadrul intalnirii de luni al CAG a fost analizat raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare pe Justitie prezentat pe 18 iulie de catre Comisia Europeana.

"Consiliul a luat nota de sprijinul public extins din Romania acordat strategiei de reforma. Consiliul constata, de asemenea, ca in ultimii cinci ani Romania a asezat mai multe caramizi importante, necesare pentru atingerea obiectivelor MCV, cum ar fi adoptarea noilor coduri Civil si Penal, noua Strategie Nationala Anti-Coruptie, precum si un parcurs pozitiv al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) si al Agentiei Nationale de Integritate (ANI). O implementare determinata, eficienta si un angajament politic sustinut politic pentru reforme din partea tuturor actorii din stat raman esentiale si trebuie sa fie abordate fara intarziere. Consiliul considera ca, in viitor, Romania ar putea atinge obiectivele MCV cu daca intreprinde actiuni rapide pentru garantarea statului de drept, daca mentine directia si daca accelereaza implementarea reformelor. In special, va fi important sa se asigure faptul ca progresele facute de procuratura si de DNA sunt continuate si consolidate sub conducerile urmatoare", se arata in comunicatul de presa.

"Avand in vedere evenimente recente din Romania, Consiliul reaminteste valorile fundamentale pe care UE este fondata si saluta angajamentul Guvernului Romaniei de a actiona rapid pentru a asigura respectarea statului de drept si independenta justitiei in concordanta cu recomandarile Comisiei Europene, la fel ca si pasii facuti deja in aceasta privinta. Consiliul saluta intentia Comisiei de a continua monitorizarea indeaproape a situatiei si asteapta alti pasi concreti inainte de raportul Comisiei de la sfarsitul anului", informeaza Consiliul UE.

Comisia Europeana a facut public, pe 18 iulie, raportul MCV pentru Romania in care a exprimat indoieli serioase privind angajamentul fata de respectarea statului de drept. "Evenimentele din ultima perioada ne-au zguduit increderea. Competentele Curtii Constitutionale nu pot fi schimbate peste noapte. Raportul MCV recunoaste ca s-au inregistrat progrese in ultimii cinci ani, dar contine si recomandari pentru a finaliza reforma. Am solicitat realizarea inca unui raport pana la sfarsitul anului", a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso la prezentarea raportului oficial.

In raport, Comisia Europeana a descris drept pozitive rezultatele obtinute de DNA si ANI, masurile adoptate de Inalta Curte pentru a solutiona cazurile importante de coruptie la nivel inalt si faptul ca fctorii de decizie din sistemul judiciar si-au aratat angajamentul fata de independenta in contextul evenimentelor politice din vara.